ماهان شبکه ایرانیان

سالمندان و روزه‌داری (۱)

خوردن غذا و نوشیدنی بیشتر تأثیری بر طول مدت سیری شما ندارد و احساس گرسنگی یا تشنگی در زمان خاصی (در اثر عملکرد دستگاه‌های مربوطه) پیش خواهد آمد.

سالمندان و روزه‌داری (1)

اعظم میرحاج؛ مسئول آموزش انجمن آلزایمر ایران

رمضان ماه مهمانی خداست. اما به جای نشستن بر سفره رنگین و پر کردن شکم از انواع غذا باید با چشم‌پوشی از خوردن و آشامیدن بیش از حد، درون خود را مالامال از معرفت الهی کنیم. روزه‌داری آدابی دارد که با رعایت آن می‌توان ضمن بهره‌مندی از اثرات معنوی به سلامت جسمی نیز دست یافت.

در این ماه برنامه معمول غذایی تغییر کرده و در صورت عدم رعایت نکات و آداب غذایی سالم ممکن است مشکلاتی برای فرد بروز نماید. سالمندان در این خصوص آسیب‌پذیرترند و رعایت اصول غذایی مربوط به وعده‌های سحر و افطار برای آنها بسیار اهمیت دارد.

سحر

 زمان کافی برای خوردن سحری در نظر بگیرید و از عجله کردن بپرهیزید.  بهتر است غذای سبکی را به عنوان سحری انتخاب کنید (به خصوص در اوایل ماه رمضان که معده عادت به هضم و جذب غذا در این ساعت ندارد).  به جای خوردن غذای چرب و سنگین، مصرف غذاهای ساده از قبیل شیر، خرما، پنیر، گردو، تخم‌مرغ، سبزی و نان مفید‌تر خواهد بود.

 نوشیدنی مورد نظر را قبل از غذا میل کنید.  بلافاصله بعد از خوردن سحری به رختخواب نروید؛ کمی قدم زدن بسیار مفید است. بهتر است بدانید خوردن غذا و نوشیدنی بیشتر تأثیری بر طول مدت سیری شما ندارد و احساس گرسنگی یا تشنگی در زمان خاصی (در اثر عملکرد دستگاه‌های مربوطه) پیش خواهد آمد. 

خوردن بیش از حد در هنگام سحر منجر به اختلالات گوارشی در طول ماه خواهد شد.  یک برنامه ریزی برای خوردن شام مفصل و سنگین آن هم در ساعات پایانی شب به بهانه حذف سحری اصلا به صلاح نیست. 

حتی افراد چاق نیز ملزم به خوردن سحری هستند و حذف سحری به بهانه چاقی نه تنها اثری در کاهش وزن نخواهد داشت، بلکه اثرات سویی بر سلامتی آنان خواهد گذاشت.  برای حفظ سلامتی در حین روزه‌داری به جای حذف یک وعده و خوردن بیش از حد در وعده دیگر، سعی کنید به اندازه و مفید بخورید.

افطار

 روزه خود را با یک فنجان نوشیدنی گرم باز کنید.  برای افطار غذای سبک (نان و حلوا، نان و پنیر و سبزی و . . .) و یا غذای مایع (فرنی، سوپ، شله زرد، آش و . . .) در نظر بگیرید و تا سرحد سیری غذا نخورید. فقط به قدری که معده را برای غذای اصلی آماده کند.  از خوردن افطار و غذای اصلی بلافاصله پشت سر هم جداً پرهیز کنید. بهتر است دست‌کم یک ساعت بین آن‌ها فاصله بیندازید.  بهتر است نوشیدن مایعات (چای، آب و . . .) را به بعد از خوردن افطاری موکول کنید. 

برای افطار و شام زمان کافی در نظر بگیرید. از تند خوردن اجتناب ورزید.  از خوردن بیش از حد مواد قندی از قبیل زولبیا و بامیه جداً بپرهیزید.  یکی دو ساعت بعد از شام حتماً میوه میل کنید.  با وجود گرسنگی و تشنگی شدید از خوردن و نوشیدن فراوان خودداری کنید. 

خوردن و نوشیدن بیش از حد در فاصله زمانی افطار تا خواب جز افزایش وزن و چاقی هیچ تأثیری بر قوای شما برای روز آتی نخواهد داشت.  مصرف ماست، سالاد و سبزی و نیز تنقلاتی از قبیل کشمش، انجیر خشک و برگه زرد‌آلو در این فاصله زمانی بسیار مفید و ضروری است.

نکات زیر برای همه لازم به خصوص در مورد «سالمندان»

یکی از مسائل مهم این گروه سنی، وضعیت تغذیه آنهاست. معمولاً با افزایش سن، نیاز آنها به انرژی کاهش یافته و تمایل به مصرف غذا کمتر می‌شود. در این حال اگر به دلیل روزه‌داری انتخاب و دریافت غذا درست صورت نگیرد، مواد مغذی ضروری کمتر از حد مطلوب دریافت می‌شود و ممکن است سالمند را ضعیف و بیمار نماید...

برای خواندن بخش دوم- سالمندان و روزه‌داری- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان