تحریریه دنیای سلامت
استرس را همه میشناسند و نیاز به توضیح ندارد. حتی کودکان هم امروزه این واژه را به کار میبرند و شاید حتی دست و پا شکسته معنی آن را هم بدانند. آنقدر کتاب، مقاله، مجله، وب سایت و وبلاگ درباره استرس وجود دارد که شمارش آنها ممکن نیست و به قدری کارشناس و متخصص در این مقوله اظهارنظر میکنند که گاه گیج میشویم حرف کدام یک از آنها درست است و بهترین توصیه چیست.
در این بین دانش تغذیه هم سعی میکند راهی برای غلبه بر استرس پیدا کند. حتی مقوله خوردن عصبی یا خوردن روانی هم وجود دارد که به خودی خود میتواند مشکل بزرگی باشد و مشکلی بر مشکلات کسی که یک زندگی پر استرس دارد، اضافه کند؛ مشکلی به نام چاقی. علت چاقی بسیاری از افراد خوردن روانی است.
کسانی که به خوردن روانی روی میآورند، پس از یک حادثه استرسزا و موقعیت اضطرابآور یخچال را بهترین مکان برای کاهش استرسشان میدانند و مشکل اساسی این است که غذاهایی را از یخچال برمیدارند که سرشار از کالری و مواد ناسالم هستند. چیپس، پفک، سیبزمینی سرخکرده، بستنی، همبرگر و آجیلهای شور و چرب از غذاهای محبوب این افراد است.
این غذاها برای مدت کوتاهی حال آنها را بهتر میکند و سرحال میآیند؛ ولی این حالت موقتی است و یک موقعیت استرسزای دیگر همین پروسه را به جریان میاندازد و پس از مدتی فرد دچار اضافهوزن میشود که به نوبه خود باعث استرس مضاعفی خواهد بود. او دوباره برای مقابله با استرس به یخچال روی میآورد، دوباره چاق میشود، استرس میگیرد و این چرخه معیوب مرتب تکرار میشود .
استرس مداوم به تدریج باعث بروز پرفشاری خون، بیماریهای قلبی و چاقی میشود که میتواند به مرور زمان زندگی فرد را تهدید کنند. اینجاست که اهمیت مصرف غذاهای سالمی که استرس را کاهش دهند، مشخص میشود. اجرای روشهای کاهش استرس که روانشناسان توصیه میکنند، برای خیلیها مشکل است، ولی خوردن، سادهترین کاری است که یک انسان میتواند انجام دهد.
پس اگر غذاهای سالمی بخورد که استرس او را کاهش دهند، بسیار مفید خواهد بود. درباره تعدادی از این غذاها دانستنیهایی بخوانید.
بادام، پسته، گردو
وقتی میبینید که نمیتوانید جلوی خودتان را بگیرید، یک مشت بادام بردارید و کمکم آن را بخورید. این غذا سرشار از ویتامین E، یعنی آنتیاکسیدانی است که توان سیستم ایمنی را افزایش میدهد. بادام همچنین ویتامینهای گروه B را در خود دارد که به بدن کمک میکند در موقعیتهای ناخوشایند واکنش مناسبی از خودش نشان دهد.
یک چهارم فنجان بادام در روز میتواند نیاز شما را برآورده کند. مواقعی که تحت استرس و فشار عصبی زیادی هستید، خوردن کره بادام هم مفید خواهد بود. در زمانهای پراسترس، هورمون آدرنالین که از غدد فوق کلیوی ترشح میشود، فشارخون را بالا میبرد تا بدن انرژی بیشتری برای مقابله با موقعیت داشته باشد.
در این حالات شما آمادهاید یک واکنش فیزیکی شدید از خود نشان دهید، ولی از آنجایی که اغلب اوقات نیاز به مداخله فیزیکی نداریم، بهتر است این فشار را از روی قلب خود برداریم. پژوهشی که در سال 2007 توسط پژوهشگران دانشگاه پن در آمریکا انجام گرفت، نشان داد که مصرف حدود یک مشت پسته در روز (5/1 اونس) باعث کاهش فشارخون میشود و فشار اضافی را از روی قلب برمیدارد.
در مورد گردو هم ثابت شده که خوردن آن فشارخون را هم در حالت استراحت و هم تحت استرس پایین میآورد. پس بهتر است به سالادها، غلات صبحانه یا جوی دوسر خود یک اونس گردو اضافه کنید.
آواکادو
دفعه بعد که استرس به شما فشار آورد و دیدید که دارد شما را به طرف بستنی پر از کرم و خامه و چیپس شور و چرب میکشاند، چند برش آواکادو بخورید. خوردن این میوه نیاز شما به فیبر را تامین میکند و ولع شما به خوردن غذاهای چرب و شور و ناسالم را تخفیف میدهد.
به گفته انستیتوی ملی قلب، ریه و فشار خون آمریکا، یکی از بهترین راههای کاهش فشارخون مصرف پتاسیم است. نصف یک میوه آواکادو 487 میلیگرم پتاسیم دارد که به اندازه پتاسیم موجود در یک موز متوسط است. شما میتوانید از آواکادو در سالادهایتان و در کنار سبزیها و میوههای دیگر استفاده کنید...
برای خواندن بخش دوم- سفرهای برای مهار استرس- اینجا کلیک کنید.