ترشی لیته از انواع چاشنی های خوشمزه و خوش طعم است و اغلب کدبانوها تمایل دارند برای روزهای سرد زمستان و پاییز این ترشی خوشمزه را در منزل تهیه کنند. طرز تهیه ترشی لیته با روش های مختلف امکان پذیر است و شما می توانید این ترشی پرطرفدار را در منزل به راحتی تهیه نمایید.
طرز تهیه ترشی لیته با 4 روش مختلف
ترشی لیته شمالی و ترشی لیته جنوبی و ترشی لیته مخلوط از انواع روش های مختلف برای تهیه این ترشی بی نظیر هستند و شما می توانید با توجه به ذائقه خود و اعضای خانواده تان از یکی از این روش ها برای درست کردن ترشی لیته استفاده نمایید.
دستور تهیه ترشی لیته شمالی
ترشی لیته شمالی از انواع ترشی های معروف شمالی است که در دستور تهیه این ترشی از بادمجان قلمی و گوجه فرنگی درشت و آب انار و آبغوره و پیاز رنده شده و نعنای خشک و گلپر استفاده می شود.
مواد لازم
- گوجه فرنگی درشت : 5 عدد
- بادمجان قلمی : 10 عدد
- آب انار : دو لیوان
- آبغوره : 1/2 لیوان
- پیاز رنده شده : دو قاشق غذاخوری
- نعنای خشک و گلپر : یک قاشق سوپخوری
روش تهیه
برای تهیه ترشی لیته شمالی ابتدا بادمجان ها را کبابی کنید و پوست آن ها را بکنید سپس بادمجان های کبابی را ساطوری نمایید و اجازه دهید تا بادمجان ها به همراه آبغوره و آب انار مقداری بجوشند تا طعم ترشی به خورد بادمجان ها برود.
در مرحله بعدی طرز تهیه ترشی لیته پوست گوجه فرنگی را بکنید و آن را ساطوری کنید سپس گوجه فرنگی را به مخلوط بادمجان ها بیفزایید. سبزی ها و پیاز را هم به مخلوط بادمجان و گوجه اضافه کنید و بعد از گذشت یک دقیقه قابلمه را از روی حرارت گاز بردارید.
توجه داشته باشید که این ترشی شمالی که به ترشی نازخاتون نیز معروف است در عرض 80 دقیقه آماده سرو است و شما می توانید این ترشی لذیذ را بعد از سرد شدن به کمک گردو تزیین نمایید.
دستور تهیه ترشی لیته جنوبی
ترشی لیته جنوبی یکی از انواع ترشی های جنوبی خوشمزه و لذیذ است و در طرز تهیه ترشی لیته جنوبی از سیر و بادمجان و هویج و سبزی های معطر و کلم سفید و فلفل سبز و سیاه دانه و زردچوبه و نمک و سرکه و ادویه ترشی استفاده می شود.
مواد لازم
- بادمجان : یک کیلوگرم
- هویج : یک کیلوگرم
- سیر : 4 حبه
- سبزی معطر ( مرزه و نعناع و ترخون و گشنیز و جعفری و شوید ) : 300 گرم
- کلم سفید : 600 گرم
- فلفل سبز : یک عدد
- سیاه دانه : به مقدار لازم
- ادویه ترشی : به مقدار لازم
- زردچوبه : به مقدار لازم
- نمک : به مقدار لازم
- سرکه : به مقدار لازم
روش تهیه
برای تهیه ترشی لیته جنوبی ابتدا بادمجان ها را بشویید و سر آن ها را جدا کنید سپس بادمجان ها را درون مخلوطی از آب و سرکه بپزید سپس آن ها را در مکانی مناسب قرار دهید تا خنک شوند و آب آن ها را به خوبی بگیرید همچنین می توانید بادمجان ها را درون فر یا روی گاز کبابی کنید. پوست هویج و سیر را بگیرید سپس بادمجان های آماده شده را به همراه سیر و هویج درون مخلوط کن یا غذاساز بریزید و خرد نمایید.
در مرحله بعدی طرز تهیه ترشی لیته جنوبی سبزی های خرد شده و گل کلم و فلفل سبز را به مخلوط مواد ترشی بیافزایید و هم بزنید تا همه مواد ترشی با یکدیگر ترکیب شوند سپس سیاه دانه و زردچوبه و ادویه ترشی و سرکه و نمک را به مواد ترشی اضافه کنید و همه مواد را با یکدیگر مخلوط کنید.
توجه داشته باشید که میزان سرکه باید به اندازه ای باشد که ترشی بیش از اندازه شل یا سفت نشود و علاوه بر این مقدار نمک نیز باید به نسبت زیادتر باشد سپس ترشی لیته جنوبی را درون ظرفی مناسب بریزید و در ظرف ترشی را به خوبی ببندید و به مدت یک هفته ظرف ترشی را در دمای محیط قرار دهید تا آماده شود و بعد از هر بار استفاده ترشی را درون یخچال نگهداری نمایید.
دستور تهیه لیته مخلوط
ترشی لیته مخلوط از انواع چاشنی های مناسب است و شما می توانید این ترشی را به همراه غذاهای گوشتی و انواع برنج های مخلوط و ماکارونی و … میل کنید.
مواد لازم
- بادمجان دلمه ای یا بادمجان قلمی : سه عدد
- هویج : سه عدد
- شغلم : سه عدد
- چغندر : دو عدد
- لوبیا سبز : 150 گرم
- به : دو عدد
- کرفس : 150 گرم
- دانه انار : یک کیلوگرم
- سرکه : یک لیتر
- سیر : 10 حبه
- نمک : به میزان لازم
- زردچوبه : یک قاشق غذاخوری
- سبزیجات معطر ( ترخون و نعناع و مرزه و ریحان و برگ کرفس ) : 250 گرم
روش تهیه
دستور تهیه لیته به روشی دیگر
همانطور که در مطالب بالا نیز ملاحظه کردید، ترشی لیته که در بین ایرانی ها محبوبیت زیادی دارد به روش های مختلفی تهیه می شود، در اینجا قصد داریم روش تهیه دیگری از ترشی لیته گوجه و بادمجان را در اختیارتان قرار دهیم، بنابراین تا پایان همراه ما شوید.
مواد لازم
- کلم سفید/ 2 کیلو
- هویج/ 6 عدد
- گوجه فرنگی/ 10 عدد
- سیر/ 10 حبه
- فلفل سبز تند/ 5 عدد
- فلفل دلمه ای سبز/ یک عدد
- بادمجان متوسط/ 4 عدد
- ادویه ترشی/ به میزان لازم
- نمک/ به مقدار دلخواه
روش تهیه
در ابتدا بادمجان ها را پوست گرفته و بشویید و بعد داخل قابلمه ای را تا نیمه آن، آب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید، بادمجان ها را به همراه یک لیوان سرکه داخل اب درون قابلمه بریزید و اجازه دهید 5 دقیقه بماند، سپس بادمجان ها را آبکش کنید.
اکنون فلفل دلمه ای ها و هویج ها را شسته و برگ های کلم را نیز از یکدیگر جدا کنید و بعد از شست و شو در داخل آبکش بریزید تا به طور کامل خشک شود. سیر را نیز پوست گرفته و بشویید، در آخر بادمجان ها، سیر و دیگر مواد را داخل چرخ گوشت بریزید تا به طور کاملا ریز شوند.
در مرحله بعدی طرز تهیه ترشی لیته، گوجه فرنگی ها را بعد از شست و شو، پوست گرفته و رنده کنید، سپس آن را از صافی عبور دهید تا دانه های گوجه گرفته شوند به طوری که فقط آب و پوره آن باقی بماند.
سپس مواد چرخ شده را داخل ظرف مناسبی بریزید ، آب گوجه، ادویه ترشی و نمک را نیز بیفزایید، همه مواد را کاملا با هم مخلوط کنید و بعد داخل ظرفی که برای ترشی آماده کرده اید بریزید، فلفل سبز تند را هم بعد از شستن ریز کرده و درون ترشی بریزید، در آخر روی مواد سرکه بریزید به طوری که سطح مواد را بپوشاند، سپس شیشه ترشی را هواگیری کرده و درب آن را محکم کنید و به مدت 2 تا 3 هفته در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا ترشی جا بیفتد و آماده شود.
در این مطلب با طرز تهیه
انواع ترشی لیته خوشمزه شمالی و جنوبی و لیته مخلوط آشنا شدید که امیدواریم از طعم بی نظیر این ترشی های پرطرفدار نهایت لذت را ببرید و لحظات خوب و خوشی را در کنار اعضای خانواده خود سپری کنید.