نگهداری و انبار کردن طولانی مدت مواد غذایی نیازمند دستگاهها و تجهیزاتی است که اولا از فاسد شدن آنها جلوگیری کند و دوما به حفظ کیفیت محصول نیز کمک کند. برای فراهم آوردن چنین شرایطی، باید از سردخانه بالای صفر استفاده کرد. گرما و افزایش دما به تخریب ساختار فیزیکی و شیمیایی میوهها و سبزیجات و دیگر مواد غذایی سرعت میبخشد. میوهها، سبزیجات، داروها، گیاهان و بعضی لبنیات میبایست در دمای بالای صفر نگهداری شوند و به دمای زیر صفر نیازی ندارند. سردخانه بالای صفر محدودهی دمایی متعادلی بین 5- تا 15+ درجه سانتیگراد را برای نگهداری طولانی مدت انواع مواد غذایی و داروها فراهم میکند. دما و رطوبت سردخانه میتواند با توجه به نوع و مقدار محصول تنظیم شود.
تجهیزات سردخانه بالای صفر
تجهیزات سردخانه بالای صفر شامل کمپرسور، اواپراتور، کندانسور، شیر انبساط و ... میشود. مهمترین فاکتور در انتخاب سردخانه بالای صفر کمپرسور است که با توجه به توان کمپرسور، سایر تجهیزات انتخاب میگردند. برای تعیین توان کمپرسور باید به سه عامل توجه کرد:
- نوع محصول
- دمای محصول
- شرایط آب و هوایی منطقه
اواپراتور نیز با جذب گرمای محیط و تبدیل آن به مایع سرمازا، به خنک شدن هوای سردخانه کمک میکند. به طور کل کندانسور، شیر انبساط، مبرد و سایر تجهیزات هرکدام به نحوی در خنک کنندگی و ایجاد رطوبت مناسب برای نگهداری طولانی مدت محصول نقش مهمی دارند.
گازR22 در سردخانه
از گذشته گاز R22 در صنایع برودتی مورد استفاده قرار میگرفته است. این گاز در یخچالهای قدیمی، کولرهای گازی و سیستمهای تهویه مطبوع و سردخانه بالای صفر و زیر صفر کاربرد دارد. گاز R22 درون سیکل تبرید توسط کمپرسور فشرده میشود؛ سپس به سمت کندانسور هدایت میگردد، در اثر فشار بالا گاز به مایع تبدیل شده و با عبور از شیر انبساط، فشار آن پایین میآید. بعد از آن با وارد شدن به اواپراتور، مایع مبرد تبخیر شده و گرمای محیط را جذب میکند. به این ترتیب این چرخه سرماسازی ادامه پیدا میکند.
ساندویچ پانل سردخانه
حفظ دمای سردخانه در شرایطی که کمپسور، اواپراتور و سایر تجهیزات در تلاش برای سرماسازی هستند و جلوگیری از اتلاف انرژی بسیار مهم است. ساندویچ پانل سردخانه به شکل ورقهایی هستند که با پوشاندن دیوار و سقف به عنوان عایقهای حرارتی عمل میکنند. به این ترتیب از اتلاف انرژی جلوگیری کرده و به کاهش هزینهها کمک میکنند. ساندویچ پانلها با ضخامتهای مختلفی در بازار عرضه میشوند. نوع سردخانه در انتخاب سایز ضخامت تاثیر دارد.
مزایای ساندویچ پانل سردخانه
- ضد آب
- نفوذناپذیری در برابر حشرات و باکتریها
- عایق حرارتی
- مقاومت بالا
- تنوع در طرح و رنگ
- مقاومت در برابر رطوبت
- بالا بودن سرعت نصب
انواع ساندویچ پانل سردخانه
بر اساس نوع کاربرد، ساندویچ پانلهای سردخانه را میتوان در چهار گروه تقسیم بندی کرد.
- سردخانه بالای صفر
- سردخانه زیر صفر
- سردخانه متحرک
- سردخانه دو مداره
لوله مسی
مس فلز پرکاربردی است که در قسمتهای مختلف صنعتی از آن استفاده میشود. فلز مس قدرت رسانایی بالایی دارد که به وسیلهی آن میتوان سرما و گرما را به آسانی انتقال داد. بیشترین و اصلیترین کاربرد مس در صنعت، انتقال حرارت و جریان الکتریکی از نقطهای به نقطهی دیگر است.
لوله مسی به دلیل رسانا بودن و قدرت هدایت دما، مقاومت در برابر خوردگی و دوام بالا در سردخانه بالای صفر نقش مهمی را ایفا میکند. در سیستمهای خنک کننده، لوله مسی نقش مبرد را دارد که وظیفه اصلی آن دفع گرما است. لولههای مسی، تجهیزات سردخانه از جمله شیرها، کمپرسورها و مابقی اجزا را به هم متصل میکنند. یکی از مزایای مهم مس قابلیت بازیافت آن است که به این ترتیب دوست محیط زیست طلقی میشود.
انواع مس
مس از لحاظ سختی و نرمی به دو صورت وجود دارد که هرکدام کاربرد خاص خود را دارد.
- مس نرم: نرمی این نوع از مس و قابل انعطاف بودن آن، در ساخت لوله مسی کلافی کاربرد دارد.
- مس سخت: همانطور که پیداست این نوع از مس سخت و سفت است و با آن لوله مسی شاخهای ساخته میشود.
انواع لوله مسی
لولههای مسی در انواع مختلفی وجود دارند که در صنایع متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند.
- لوله مسی کلاف: لولههای مسی نرم در متراژهای 15، 30 و 50 متری به صورت کلاف تولید و عرضه میشوند. این نوع از لولههای مسی با انقال راحت دما در ساخت یخچال، پمپ حرارتی، پکیج، اسپلیت و ... مورد استفاده قرار میگیرند.
- لوله مسی مویی: این نوع از لوله مسی ضخامت بسیار کمی دارد و به نسبت ظریف است. کاربرد لوله مسی مویی در ورودی اواپراتورها میباشد.
- لوله مسی شاخهای: لوله مسی شاخهای سخت و سفت است. متراژ آن از لوله مسی کلاف کمتر است که در چیلر و سردخانه استفاده میشود.
- لوله مسی کویلی: کاربرد این نوع از لوله مسی در تهویه مطبوع و مبدلهای حرارتی است.
انواع سردخانه بالای صفر
اغلب اوقات سردخانههای بالای صفر با توجه به دما و نوع و مقدار محصولی که برای نگهداری انتخاب میشود، تقسیم بندی میگردد. اما نوع گازی که در سردخانه برای سرمایش مورد استفاده قرار میگیرد نیز نقش مهمی در انتخاب آن خواهد داشت. از این نظر سردخانهها به دو نوع فریونی و آمونیاکی تقسیم خواهند شد، که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.
مبرد آمونیاک از گاز فریونی قدیمیتر است، فضای بیشتری اشغال میکند، از این رو در سردخانههای صنعتی و بزرگ از آن استفاده میشود. در مقابل از مبرد فریونی در کانکسها و سردخانههای کوچک استفاده میگردد.
مزایا و معایب استفاده از مبرد آمونیاک
- برای محیط زیست و لایه اوزون خطری ندارد.
- هزینه عملیاتی آن پایینتر از گاز فریون است.
- بسیار بد بو و آزار دهنده و سمی است که البته بوی بد آن باعث شده در صورت نشتی سریع تشخیص داده شود.
- ضریب انتقال حرارت بالاتری نسبت به فریون دارد.
- هزینه نگهداری بالایی دارد.
مزایا و معایب مبردهای فریونی
- به دلیل اینکه سیستمهای برودتی کوچک با گاز آمونیاک قابل اجرا نیست، در سردخانههای کوچک مورد استفاده قرار میگیرد.
- باعث بالارفتن دمای کره زمین میشود.
- فقط یک نوع آن فاقد اتم کلر بوده و برای محیط زیست ضرر ندارد.
- سمی نیست و بدون بو است و هنگام نشتی قابل تشخیص نیست.
- هزینه نگهداری پایینی دارد.
تفاوت سردخانه بالای صفر و زیر صفر
به طور کل سردخانهها به دو صورت تقسیم میشوند سردخانه زیر صفر و سردخانه بالای صفر. آن دسته از مواد غذایی که برای نگهداری طولانی مدت نیاز به یخزدگی دارند؛ مانند انواع گوشت، بستنی، خامه و ... میبایست در سردخانه زیر صفر انبار و نگهداری شوند. در مقابل محصولاتی وجود دارند که باید مانع یخزدگی آنها در طولانی مدت شد. این محصولات که شامل میوهها، سبزیجات، داروها، گیاهان و بعضی از لبنیاتها هستند نیاز به دمای بالای صفر و رطوبت نسبی دارند. بنابراین در سردخانه بالای صفر نگهداری میشوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد قیمت محصولات و مشخصات فنی انواع تجهیزات سردخانه به وبسایت گروه دی کول (daycool.ir) مراجعه کرده یا با شماره (02177683001) تماس بگیرید. کارشناسان فروش گروه دی کول آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.