به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از اطلاعات آنلاین، دباغ در حالی که سه فرزند داشت، نزد آقا کمال مرتضوی در خیابان خراسان تهران، درسهای مقدماتی حوزه را فرا گرفت. سپس درسهای فقه، اصول و اخلاق را نزد علی خوانساری خواند و به تدریس سطوح پایینتر هم مشغول شد. او پس از درگذشت سید حسین بروجردی در فروردینماه 1340 در تعیین مرجعیت و در قضیه لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی در سال 1341 با امام خمینی(ره) آشنا و به یاری همسر خود در پخش اعلامیههای امامخمینی(ره) درباره انجمنهای ایالتی و ولایتی، وارد فعالیتهای سیاسی شد؛ اما دوست داشت ایشان را از نزدیک ببیند. پس از آزادی امامخمینی (ره) در سال 1342 نخستین بار در قم ایشان را ملاقات کرد که مایه تحول زیاد وی شد.
دباغ برای ادامه تحصیل حوزوی نزد سید محمدرضا سعیدی؛ از شاگردان امام خمینی (ره)، در مسجد موسیبنجعفر (ع) واقع در میدان خراسان رفت. سعیدی زمینههای ارتباط وی را با روحانیان قم ازجمله حسینعلی منتظری، عبدالرحیم ربانی شیرازی و محمد منتظری فراهم کرد. این ارتباطات، دباغ را مستقیماً به عرصه مبارزه کشاند. تکثیر و توزیع اعلامیهها و فتواهای امامخمینی (ره) که از نجف میرسید، در تهران و دیگر شهرستانها و نیز رونویسی و تکثیر جزوه «ولایت فقیه» امامخمینی (ره)، همچنین برگزاری اردوهای مختلف بانوان در خارج از شهر ازجمله فعالیتهای دباغ بود.
پس از دستگیری و شهادت آیتالله سعیدی در خرداد سال 1349 به دست رژیم پهلوی، مرضیه دباغ با مسافرت به شهرهای مختلف به شناسایی افراد و تشکیل پایگاه مبارزه پرداخت. فعالیتهای او که تحت نظر ساواک بود، در سال 1352 منجر به دستگیری، شکنجه و زندان او شد و حتی دختر او هم دستگیر و در کنار مادرش شکنجه شد. آزادی و دستگیری و شکنجه مجدد دباغ و عفونی شدن زخمهای بدن او، محکومیت 15 ساله او را به یک سال و چهار ماه تقلیل داد و باعث آزادی او شد. دباغ پس از درمان از کشور خارج شد و پس از مسافرت به لندن و سوریه، در نجف با امام خمینی (ره) ملاقات کرد و پس از هجرت امام خمینی (ره) به فرانسه او هم روانه پاریس شد و ضمن انجام کارهای داخلی خانه امام، حفاظت ایشان را برعهده گرفت.
![خواهر مرضیه؛ زنی که پیک امام به شوروی شد](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/21/2135320603x.jpeg)
دباغ پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به دلیل سابقه در آموزشهای نظامی و رزمی، در تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقشی اساسی ایفا کرد. او به حکم جواد منصوری، نخستین فرمانده سپاه، همراه با حسن لاهوتی، نماینده امام خمینی در سپاه، مأموریت یافت تا به تشکیل سپاه غرب کشور اقدام کنند. وی پس از راهاندازی سپاه و تشکیلات مرکزی در کردستان، فرماندهی سپاه همدان را از سال 1359 تا 1361 به عهده گرفت. او در سال 1361 طی عملیات گشت و شناسایی در غرب کشور، بر اثر اصابت ترکش خمپاره از ناحیه پا مجروح شد. پس از آن با کنارهگیری از فرماندهی سپاه همدان، مسئولیت بسیج خواهران در تهران را پذیرفت. وی از طرف گروههای موسوم به چپ در انتخابات دوره دوم و سوم مجلس شورای اسلامی در حوزه تهران شرکت کرد و به مجلس راه یافت و در هر دو دوره عضو کمیسیون اصل نود بود. دباغ در جمعیت زنان جمهوری اسلامی ایران که از سال 1365 به دبیرکلی زهرا مصطفوی فرزند امامخمینی تأسیس شد، به عنوان قائممقام فعالیت کردهاست. او همچنین در هیأتی به ریاست آیتالله عبدالله جوادی آملی که نامه امام خمینی (ره) را به رهبر اتحاد جماهیر شوروی ابلاغ کرد، حضور داشت. دباغ پس از دورهای بیماری در 27 آبان 1395 در 77سالگی درگذشت و پس از تشییعجنازه در حرم امامخمینی (ره) بهخاک سپرده شد.
![خواهر مرضیه؛ زنی که پیک امام به شوروی شد](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/21/2135320713v.jpeg)
![خواهر مرضیه؛ زنی که پیک امام به شوروی شد](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/21/2135320806y.jpeg)
کتاب «خاطرات مرضیه حدیدچی (دباغ)» به قلم محسن کاظمی از سوی انتشارات سوره مهر منتشر و بیش از 20 بار تجدیدچاپ شده است.
250