کوفته از دیگر غذا های خوشمزه ایرانی می باشد که در طرز تهیه پخت از تنوع بسیاری برخوردار است. ادامه این مطلب را به آموزش طرز تهیه کوفته گندم پرداخته ایم که این غذا نیز از محبوبیت خوبی برخوردار است و می توانید تنوع خوبی در برنامه غدایی خود به وجود آورید.

آموزش طرز تهیه کوفته گندم
کوفته گندم یکی از غذا های سنتی و اصیل ایرانی است که در شهر های مختلف، به ویژه در نواحی شمال غربی و غرب کشور مانند آذربایجان و کرمانشاه، تهیه می شود. این کوفته نسبت به کوفته تبریزی، بافتی نرم تر و سبک تر دارد و ماده اصلی آن گندم پخته است که جایگزین برنج یا لپه در بعضی نسخه ها می شود.
استفاده از گندم باعث می شود که کوفته گندم طعمی مقوی، سالم و مغذی داشته باشد و برای افرادی که به دنبال غذای خانگی، سیر کننده و در عین حال مفید هستند، گزینه ای بسیار مناسب به شمار می آید. در برخی مناطق، این کوفته را بدون گوشت نیز تهیه می کنند که به صورت گیاهی و رژیمی مورد استفاده قرار می گیرد.
کوفته گندم معمولا با سس رب گوجه فرنگی و ادویه های سنتی پخته می شود و طعمی ملایم، خوش عطر و دلچسب دارد. این غذا را می توان هم با نان تازه و هم با برنج سرو کرد و معمولا همراه با سبزی خوردن، دوغ یا ماست مصرف می شود. علاوه بر طعم لذیذ، وجود گندم و سبزی های معطر در این کوفته، آن را به غذایی مقوی و مناسب برای وعده ناهار یا شام تبدیل کرده است. طرز تهیه کوفته گندم گفته شده در ادامه این مطلب به صورت مختصر و مرحله به مرحله گفته شده تا آن را به راحتی طبخ کنید.
مواد لازم
مواد لازم گفته شده را در پیمانه های مشخص شده یا بیشتر اگر می خواهید برای تعداد بالاتر از 2 نفر تهیه کنید، آماده کرده و طرز تهیه کوفته گندم را مطالعه نمایید.
- گندم پوستکنده: 1 پیمانه
- گوشت چرخکرده: 250 گرم
- لپه پخته: نصف پیمانه
- پیاز متوسط: 2 عدد
- سبزی معطر خردشده (تره، مرزه، ترخون، جعفری، گشنیز): حدود نصف پیمانه
- نمک، زردچوبه و فلفل سیاه: به میزان لازم
- روغن: به مقدار لازم
- رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذا خوری
- آب جوش: 3 پیمانه
- زعفران دم کرده یا لیمو عمانی: در صورت تمایل

مراحل پخت
گندم را از شب قبل بشویید و در آب بخیسانید. سپس آن را با مقداری آب روی حرارت ملایم بپزید تا کاملا نرم و له شود. بعد از پخت، آن را در آبکش بریزید تا آب اضافی خارج شود و کمی خنک گردد.
پیازها را رنده کرده و آب اضافی آن را بگیرید. سپس گوشت چرخ کرده را همراه با پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه خوب ورز دهید تا کاملا چسبناک شود. لپه پخته شده و سبزی های خردشده را نیز اضافه کرده و همه مواد را با هم مخلوط کنید.
گندم پخته و سرد شده را کم کم به مواد اضافه کرده و خوب ورز دهید تا خمیر یکنواختی حاصل شود. اگر مواد کمی شل بود، می توانید مقدار کمی آرد نخود چی یا بلغور خشک اضافه کنید. در صورت تمایل یک عدد تخم مرغ نیز برای انسجام بهتر به مخلوط بیفزایید.
از مواد آماده شده، گلوله هایی به اندازه نارنگی درست کنید و میان آن را می توانید با مقداری سبزی معطر، گردو یا آلو خشک پر کنید. سپس کوفته ها را با دست کمی گرد و فشرده کنید تا در هنگام پخت از هم باز نشوند.
در قابلمه ای مناسب، کمی روغن بریزید و یک قاشق پیاز داغ اضافه کنید. رب گوجه فرنگی را افزوده و چند دقیقه تفت دهید تا رنگ باز کند. سپس آب جوش را همراه با کمی زردچوبه، نمک و زعفران دم کرده اضافه نمایید و اجازه دهید سس کمی غلیظ شود.
کوفته های آماده را به آرامی در سس در حال جوش بیندازید. حرارت را کم کنید و در قابلمه را نیمه باز بگذارید. حدود 45 دقیقه تا یک ساعت زمان دهید تا کوفته ها کاملا پخته و طعم دار شوند. در این مدت، سس باید غلیظ و جذاب شود.

نکات خوشمزگی
نکات گفته شده در ادامه می تواند در ادامه آموزش طرز تهیه کوفته گندم به شما کمک کند تا در آخر غذایی خوشمزه و حرفه ای طبخ کنید.
- گندم باید کاملا پخته و نرم باشد تا در خمیر کوفته ایجاد انسجام کند.
- در صورت استفاده از لپه، آن را جداگانه بپزید تا داخل کوفته خام نماند.
- ورز دادن مواد بسیار مهم است؛ هرچه بیشتر ورز دهید، کوفته ها انسجام بهتری خواهند داشت.
- برای جلوگیری از وا رفتن کوفته ها، هنگام پخت حرارت را ملایم نگه دارید و از زیاد هم زدن بپرهیزید.
- اگر مواد بیش از حد شل بود، کمی آرد نخودچی یا بلغور خشک اضافه کنید.
- سس کوفته نباید بیش از حد رقیق باشد؛ در غیر این صورت کوفته ها ممکن است باز شوند.
- در صورت تمایل می توانید درون کوفته ها از آلو، گردو یا زرشک استفاده کنید تا طعم و ظاهر زیباتری داشته باشند.
در آخر نیز قابل به ذکر می باشد که کوفته گندم را می توانید با نان تازه یا برنج ساده سرو کنید. همچنین همراهی آن با سبزی خوردن، ماست یا دوغ سنتی طعمی فوق العاده ایجاد می کند.