توصیه متخصصان تغذیه، سالمندان انجیر بخورند
بین میوه های تابستانی، انجیر چیز دیگری است. انجیر، شیرینی دلچسبی به سبد میوه ما می دهد و از نظر تغذیه ای هم نه فقط منبع آهن، که سرشار از کلسیم و پتاسیم نیز هست و بنابراین عادت به خوردن این میوه برای برخی از گروه های سنی اکیداً توصیه می شود.
شاید باورتان نشود اگر بگوییم که این میوه مصری بوده و برای اولین بار دراین کشور کشت شده است. می گویند در حدود 7800 سال قبل از میلاد مسیح، انسان برای اولین بار این میوه را پیدا کرده و از طعمش لذت برده است. مصری ها این میوه را به عنوان یک ملین سبک می دانستند و خاصیت ضد یبوستی آن از همان ابتدا مورد توجه بود. اما نتایج مطالعات متعدد نشان داده که خوردن دو انجیر با وزن 110 گرم می تواند 30 درصد نیاز افراد به فیبرهای غذایی و 11 درصد از نیاز آنها به کلسیم تأمین کند. اگر میزان کالری این میوه برای شما سوال باشد، باید در جوابتان بگوییم که هر 100 گرم از این میوه چه تازه و چه خشک شده اش به ترتیب دارای 43، 227 کالری انرژی است و خوردن دو عدد از آن به عنوان یک واحد میوه به حساب آمده و 60 کیلوکالری انرژی دارد.
خواص سه گانه انجیر
این میوه از قدیم به عنوان درمان یبوست شهرت داشته است. مطالعات کلینیکی نشان داده اند مصرف منظم انجیر به افزایش حرکات روده کمک کرده و دفع مواد زاید را سرعت می بخشد. به همین دلیل است که متخصصان تغذیه به بچه های کوچک مبتلا به یبوست و کسانی که به یک ملین سبک نیازمندند، توصیه می کنند که انجیرهای خشک را در آب خیسانده و بعد از یک تا دو ساعت، آنها را به همراه آب حاصل میل کنند تا به این ترتیب، این اختلال کم رنگ تر شود. به علاوه، شربت تهیه شده از این میوه نیز تحریک کننده قوی روده ها بوده و برای رهایی از این معضل مفید است. یادتان نرود که بررسی ها نشان داده اند، در هر 100 گرم از این میوه دو گرم فیبر غذایی وجود دارد و در نوع خشک آن این مقدار به 8 گرم می رسد و می تواند به کاهش شدت یبوست کمک کن.
شیاد باور نکنید اگر بگوییم این میوه منبع کلسیم نیز هست. به این ترتیب که در هر 100 گرم از انجیرهای تازه و خشک، به ترتیب 38 میلی گرم و 250 میلی گرم کلسیم وجود دارد. به این دلیل است که مصرف انجیرهای خشک به افرادی که مستعد ابتلا به پوکی استخوان هستند(به خصوص خانم های یائسه یا دختران جوانی که گیاهخوارند)، توصیه می شود. از آنجایی که کلسیم برای رشد استخوان های نوجوان و بچه ها ضروری است، خوردن این میوه به عنوان یک میان وعده توصیه می شود تا به این ترتیب، احتمال ابتلا به پوکی استخوان در میانسالی به حداقل ممکن برسد.
درباره کم خونی نیز باید بگوییم که نوع انجیر خشک بسیار مناسب تر است. از آنجایی که دریافت کافی آهن باعث ساخت هموگلوبین و مانع بروز کم خونی می شود به این دلیل بهتر است خانم ها در دوران پیش قاعدگی و بار داری از این میوه در وعده عصرانه خود استفاده کنند.
نکته آخری که باید درباره این میوه بدانید آن است که پتاسیم فراوان موجود در این میوه به کنترل فشارخون کمک می کند، به این دلیل مصرف مرتب انجیر به بیماران فشارخونی توصیه می شود. جالب است بدانید که در هر 100 گرم از این میوه 200 میلی گرم پتاسیم و در نوع خشک آن 970 میلی گرم از این ماده مغذی وجود دارد که برای کنترل این اختلال موثر است.
هشدارهای انجیری
با وجود تمام خواص یاد شده، به هیچ عنوان در مصرف این میوه زیاده روی نکنید؛ به خصوص کسانی که تصمیم به لاغر شدن گرفته اند و فکر می کنند که می توان از انجیر به عنوان یک ماده غذایی کم کالری، استفاده کرد؛ زیرا به هر حال، این میوه دارای مقدار قابل توجهی انرژی است و می تواند موجب اضافه وزن شود. اما افرادی که برنامه کاهش وزن دارند و خوردن شیرینی برای شان منع شده، می توانند از انجیر خشک به عنوان یک شیرینی استفاده کنند.
در ضمن، انجیر تازه دارای مایعی شیری رنگ است که حتماً آن را دیده اید. این مایع، در افراد حساس می تواند اختلالات دهانی و پوستی به وجود آورد و به این دلیل به آنها توصیه می شود از خوردن انجیر تازه پرهیز کنند. به علاوه، اگزالات فراوان این میوه در برخی از افراد که سابقه سنگ کلیه و صفرا دارند، باعث شده تا آنها نتوانند به میزان دلخواه از این میوه میل کنند زیرا موجب عود مشکل شان می شود. همان طور که می دانید با قرار دادن انجیر در برابر نور خورشید و یا اعمال فرآیند مصنوعی می توان آن را خشک کرد. در انجیرهایی که به طور مصنوعی خشک می شوند، برای آنکه رنگ و طعم شان تغییر نکن به آنها سولفیت اضافه می شود که این ترکیب می تواند در افرادی که مبتلا به آسم هستند، موجب بروز حملات تنفسی بیشتر شود، از این رو، بهتر است که ایشان حداقل از انجیر خشک استفاده نکنند یا نوع خانگی آن را برگزینند.
منبع: Healing Food
منبع :روزنامه سلامت شماره 229. /خ