سکته مغزی شایع ترین شکل بالینی بیماری های عروق مغزی در کشورهای توسعه یافته محسوب می شود. این بیماری، سومین علت شایع مرگ در آمریکا و پس از آلزایمر، دومین علت شایع ناتوانی های مغزی محسوب می شود.
توصیه های کلی برای پیشگیری از بروز سکته شامل موارد زیر است:
1- مصرف حداقل 8 واحد در روز انواع میوه ها و سبزی ها
2- مصرف حداقل سه باردر هفته از ماهی های چرب و نیز مصرف بالای منابع گیاهی غنی از اسیدهای چرب آلفالینولنیک اسید (ALA) نظیر روغن بذرکتان، گردو، روغن کلزا، دانه سویا و روغن جوانه گندم.
3- افزایش مصرف پروتئین های گیاهی نظیر حبوبات و سویا و کاهش مصرف گوشت قرمز.
4- افزایش مصرف منابع غذایی غنی از ویتامین E (روغن های گیاهی مثل روغن سویا، ذرت، آفتابگردان، پنبه دانه، کلزا و سبزیجات دارای برگ سبز سرشار از ویتامین E).
5- پرهیز از مصرف غذاهای شور شامل غذاهای کنسرو شده وآماده مصرف، کنسرو سبزیجات در آب نمک، فراورده های گوشتی و غذاهای دودی به منظور جلوگیری از افزایش فشار خون.
6- مصرف بالای فلاوونوئیدها نظیر مصرف 5 لیوان چای سبز در روز.

تغذیه درمانی پزشکی بعد از وقوع سکته:
در هنگام بروز سکته، کاهش دریافت کلسترول (نظیر جگر، کله پاچه، گوشت امعا و احشا و چربی های حیوانی)، چربی (به ویژه چربی های اشباع نظیر روغن های حیوانی و روغن های نباتی هیدروژنه شده) و نمک (غذاهای کنسرو شده و آماده مصرف، کنسرو سبزیجات در آب نمک، فرآورده های گوشتی و غذاهای دودی) در رژیم غذایی ضروری است. اختلالات غذا خوردن (دیسفاژی) که معمولا همراه با سکته مغزی اتفاق می افتد، باعث تشدید مشکلات بیمار و بروز نتایج نامطلوب از جمله سوءتغذیه، عفونت ریوی، ناتوانی و افزایش طول مدت بستری شدن در بیمارستان می شود. این افراد باید فوراً از نظر دیسفاژی و رژیم غذایی ارزیابی شوند.
در بسیاری موارد حمایت های تغذیه ای (تغدیه از راه لوله بینی - معده ای) به طور موقت مورد نیاز است تا زمانی که بیمار توانایی غذا خوردن از طریق دهان را بیابد. همزمان با بهبود عملکرد حرکتی بیمار، خورانش طبیعی و سایر فعالیت های وابسته به زندگی روزانه نیز آغاز می شود.
برای پیشگیری از بروز مجدد سکته، منابع غذایی حاوی آلفا - لینولئیک اسید (نظیر روغن بذرکتان، گردو و روغن کلزا، دانه سویا و روغن جوانه گندم) مفید هستند. به افراد سیگاری و مصرف کننده مشروبات الکی نیز توصیه می شود به ترک آنها مبادرت ورزند.
منبع:نشریه دنیای تغذیه - ش100