مهندس حسن بنی هاشمی
شنبلیله
این سبزی خواص دارویی متعددی دارد. اگر بذرهای این گیاه را بو کنید، بویی شبیه ادویه تند و تیز دارد. برای تکثیر و جوانه این سبزی باید از روش درون شیشهای استفاده نمود. اگر میخواهید طعم تند و تیز آن محفوظ بماند، زمانیکه جوانهها حدود 2 سانتیمتر طول پیدا میکنند بهرهبرداری را آغاز کنید. اگر میخواهید طعم ملایمتری داشته باشند بگذارید جوانهها به درازای 8 سانتیمتر برسند که این روند البته به 4 تا 8 روز وقت نیاز دارد.
شاهی (ترهتیزک) و خردل
این دو سبزی از قدیم به عنوان چاشنی در سالادها و ساندویچها استفاده میشدهاند. ترهتیزکها بر دو نوع میباشند. یک نوع برگهایی مجعد و دندانهدار دارند و نوعی دیگر برگهایی با لبههای صاف دارند. از بذر ترب که طعمی ملایمتر دارد معمولا به عنوان جانشین خردل سفید استفاده میشود.
برای تکثیر و سبزهدهی از روش سینی استفاده نمایید. بذر شاهی را به صورت یکنواخت و پرپشت بکارید و پس از سه روز بذر خردل را بر روی جوانههای شاهی یا در کنارههای آن بپاشید. زمانی که برگها شروع به باز شدن میکنند آنها را به نقطهای کاملا پرنور منتقل نمایید.
پس از 10 تا 15 روز جوانهها، سبزی کامل به بار آورده و قابل بهرهوری میشوند. البته باید جوانهها را از ته ساقه با قیچی برید و به مصرف رساند.
لوبیا چیتی
این لوبیا، بومی آسیای شرقی است و در تهیه مواد غذایی از آن استفاده میشود. گرچه این لوبیا مدتها در چین معروف بوده ولی امروزه در اکثر فروشگاهها در دسترس همگان قرار دارد. این لوبیاهای سبز جوانههایی دراز و گوشتالو به بار میآورند که هم میتوان آنها را به صورت خام در سالادها مصرف نمود و هم به صورت پخته در تهیه انواع غذاها به کار گرفت.
تکثیر این لوبیاها هم به صورت درون شیشهای و هم سینی امکانپذیر است. پس از 4 تا 6 روز که جوانهها به طول 5 سانتیمتر رسیدند میتوانید بهرهبرداری از آن را شروع کنید.
یونجه
این سبزی در مقیاس مزرعهای برای استفاده دام کاشته و پرورش داده میشود اما وقتی که جوانهها تازه و جوان هستند و طعمی شیرین شبیه طعم نخود را دارند و ترد و ظریف میباشند، به صورت خام در تهیه سالاد به کار میروند. برای تکثیر و پرورش از روش درون شیشهای استفاده کنید. پس از 3 تا 5 روز جوانهها به طول 5/2 تا 5 سانتیمتر میرسند و میتوانید آن را به مصرف برسانید.
گندم و جو
جوانههای گندم و جو در غذاهای متنوع مصرف میشوند. نه تنها در سالاد، سوپ و آش بلکه در تهیه خمیر نان هم از آن استفاده میگردد. میتوانید با روش درون شیشهای و سینی آنها را تکثیر و پرورش دهید. پس از کاشت معمولا پس از 2 تا 3 روز جوانهها به طول 5 سانتیمتر میرسند و قابل برداشت و مصرف میباشد.
تربچه
تربچهها معمولا در لیست سبزیجات جای دارند، ولی نام آنها جزء سبزینههای غذایی کمتر به کار میرود، ولی تعجبی ندارد، چون بذر تربچهها خیلی سریع جوانه زده و با طعم مطبوع و خاص خودشان (طعمی شبیه فلفل) در فراهم آوردن سالادها و ساندویچها تاثیر به سزایی دارند.
جالب این است که هر گونهای از تربچه همان طعم و خاصیت بنیادین را دارد. بعد از 3 تا 4 روز وقتی که جوانهها به طول 3 تا 4 سانتیمتر رسیدند قابل مصرف و بهرهبرداری هستند.