شرکت های هواپیمایی اروپایی اغلب برای تهیه غذای حین سفر برای مسافرانشون از غذاهای پخته شده در آشپزخانه های صنعتی استفاده میکنن. برخی از این آشپزخانه های صنعتی معروف عبارتند از Gate Gourmet در کشور سوئیس یا LSG Sky Chefs در کشور آلمان که هر روز بیش از 25 هزار وعده غذای هواپیما رو تهیه میکنن و به شرکت های هواپیمایی اروپایی میفرستن. بر اساس آمار بیش از 100 میلیارد پوند هر ساله در دنیا صرف تهیه و تدارک غذای هواپیما و خوراک در سفرهای هوایی میشه که هزینه ای بسیار بالاس. صندلی هایی هواپیما به دو بخش first-class و economy تقسیم میشن اما غذاها با وجود اینکه در یک آشپزخانه ی صنعتی مشترک پخته میشه اما غذاها متفاوت هستن و همه با هم به هواپیما منتقل میشن. تفاوت غذا در دو بخش first-class با economy در نوع غذا و نحوه ی سرو اون هستش. در بخش first-class غذاها در ظروف چینی زیبا با کارد و چنگال استیل سرو میشن. اما در بخش economy غذاها رو در ظروف پلاستیکی و یک بار مصرف با کارد و چنگال پلاستیکی سرو میکنن. کارشناسان معتقدن استفاده از کارد و چنگال پلاستیکی و خوردن خوراکبا اون ها باعث بد مزه به نظر رسیدن غذا میشه، چون مصنوعات پلاستکی حاوی مزهای خاص هستن که در دهان باعث بدمزه به نظر رسیدنش میشه، همچنین احساس خوردن غذا با یک وسیله کمارزش مانند چنگال و چاقوی پلاستیکی میتونه احساس منفی در ذهن افراد به طور ناخوآگاه ایجاد کنه که در نهایت باعث بدمزه به نظر رسیدن خوراک میشه.
![غذای هواپیما](/Upload/Public/Content/Images/1396/09/03/2219280342.jpg)
غذاهای مونده ی هواپیما!
بر اساس آمارها غذای هواپیما، روی زمین به طور کامل آماده میشه و در یخچالهای صنعتی حداکثر تا 5 روز ذخیره میشن و در بازههای زمانی مورد نظر به هواپیما منتقل میشن. در هواپیما کادر پروازی و مهمانداران تنها غذا رو گرم و سرو میکنن، اما مراحل تهیه غذا بر روی زمین انجام میشه. با وجود رعایت تمامی نکات بهداشتی و استانداردهای سلامتی برای نگهداری مواد غذایی، اما به خاطر اینکه این خوراک ها تازه نیستن باعث سوء هاضمه و مشکلات گوارشی مسافرین میشه. همچنین به دلیل مونده بودن، این خوراکیها فاقد ارزش غذایی هستن و قسمت اعظمی از ویتامین هاشون رو از دست دادن . برخی از خوراکیها مدت بیشتری میتونن در یخچالهای صنعتی باقی بمونن و برخی دیگه باید زودتر مصرف بشن، برای حفظ سلامت باید در انتخاب غذای خودتون دقت کنید، به طور مثال از خوراکهای گوشتی یا انواع سوپها استفاده کنین، از سفارش دادن ماکارونی خودداری کنین، چون احتمال مونده بودنش خیلی زیاده. با استفاده از گوجه فرنگی، پنیر پارمسان و یا قارچ خوراک خودتون رو خوشمزه کنین در عوض اینکه بهش نمک بیش از حد اضافه کنین. غذاهای حاوی برنج هم مثل ماکارونی احتمال مونده بودن به مدت زیاد رو دارن به همین دلیل از انتخاب و خوردنشون خودداری کنین. در سفرهای هوایی طولانی به دلیل اینکه مسافران کاری برای انجام دادن ندارن و تنها به تماشای فیلم یا گوش دادن به موسیقی میپردازن به طور نسبی دچار کسالت و بی حوصلگی میشن، برخی افراد نیز به دلیل ترس از پرواز دچار استرس و نگرانی هستن به همین دلیل خوردن یک یا چند وعده خوراکی خوش مزه و مقوی میتونه در بهبود خلق و خوی مسافران و منحرف کردن ذهنشون از ساعات طولانی پرواز مفید باشه.
![غذای هوایی](/Upload/Public/Content/Images/1396/09/03/2219280757.jpg)
غذاهای بی مزه!
بر اساس تحقیقات در حین مسافرتهای طولانی هوایی و در ارتفاع 30 هزار فوتی رطوب هوا کمتر از 12 درصد میشه و این باعث خشک شدن بینی و در نتیجه کاهش حس بویایی و چشایی در افراد میشه. کارشناسان مرکز Fraunhofer Institute در سال 2010 در یک مطالعه دریافتن در حین سفرهای هوایی افراد تا 30 درصد کمتر متوجه مزه شوری میشن، همچنین احساس مزه شیرینی هم تا 20 درصد کاهش پیدا میکنه به همین دلیل بسیاری از مسافران از بیمزه بودن طعم غذای هواپیما شکایت دارن. برخی از شرکتهای هواپیمایی در سراسر جهان برای رفع این حالت مسافران به خوراکهای خود انواع سسهای تند فلفلی و حتی نمک رو اضافه میکنن تا به این ترتیب طعم غذای هواپیما رو لذتبخشتر کنن. فشار کم داخل کابین هم باعث میشن تا آب در دمای 90 درجه به جوش بیاید تا دمای معمولی 100 درجه سانتیگراد؛ این حالت به همراه خشک شدن سینوسهای مسافران باعث میشه تا طعم و مزه قهوه و چای تغییر کنه. قهوه، چای و سایر نوشیدنیها در هواپیما با استفاده از بطری آب تهیه میشن و نه آب آشامیدنی به همین دلیل مزه اون هابا طعم عادی روی زمین فرق میکنه.امروزه بسیاری از شرکتهای هواپیمایی مشهور در جهان ازجمله Virgin Atlantic در تلاش برای همکاری با سرآشپزهای بینالمللی و مشهور جهت ارائه غذای هواپیما با طعم مطلوبتر به مسافرانشون هستن، اما یکی از مشکلات در این زمینه مقررات سخت در ظرفیت وزن هواپیماس که باعث میشه شرکتها نتونن به مشتریان خود برخی خوراکی رو ارائه بدن. کارشناسان به افراد توصیه میکنن برای لذت بردن بیشتر از وعده خوراک خود در حین مصرف غذا موسیقی آرام گوش کنن، زیرا این کار باعث میشه تا صدای موتور هواپیما کمتر به گوش برسه و به این ترتیب افراد در یک حالت سکوت نسبی و با آرامش بیشتری غذاشون رو مصرف کنن. با رعایت این راهکارها مسافران میتونن از یک مسافرت جذاب هوایی لذت ببرن، اما اگر تمایل دارن با خود خوراکی به داخل هواپیما حمل کنن از مصرف بادام زمینی اجتناب کنن، زیرا عده زیادی از افراد در سراسر دنیا دچار آلرژی و حساسیت شدید به این ماده غذایی هستن و ممکنه با شوک آنافلاکسی مواجه بشن.
![غذای پرواز](/Upload/Public/Content/Images/1396/09/03/2219280872.jpg)