معمولا در همهٔ فروشگاههای مواد غذایی با قفسههای بزرگ و بیانتهایی مواجه میشویم که انواع ماست را در خود جای دادهاند. چرا تنوع و تبلیغ ماست بیشتر از هر ماده غذایی دیگری به چشم میآید؟ ما فکر میکنیم علت آن ارزش غذایی فراوان این ماده لبنی است. و مزایای غذایی ماست چه هستند؟ قبل از برشمردن آنها، این مقدمه را بخوانید.
بدن شما نیازمند مقدار مناسبی از باکتریهای سالم در دستگاه گوارش است و بسیاری از ماستها با استفاده از باتریهای خوب و طبیعی ساخته میشوند. یکی از کلماتی که در کنار ماست زیاد میشنویم، «پروبیوتیک» است. پروبیوتیک به ارگانیزمهای زندهای گفته میشود که وقتی به مقدار کافی مصرف شوند، علاوه بر کمک به گوارش بهتر، مولکولهای پیچیده و ترکیباتی مثل ویتامینها و آنتیبیوتیکهای مختلف را هم تولید میکنند.
بسیاری از پروبیوتیکها با تنظیم ریزسازوارهها (ترکیب طبیعی ارگانیزمها) در رودهها، یا با تاثیرگذاری مستقیم بر بخشهای بدن مانند قوای هاضمه و ایمنی، به بهبود عملکرد بدن کمک میکنند. (در نظر داشته باشید که اغلب ماستهایی دارای پروبیوتیک هستند که طبیعی باشند).
فراموش نکنید که ماست از شیر میآید. بنابراین با خوردن آن مقداری پروتئین حیوانی، و مواد مغذی مثل کلسیم، ویتامین B2 و B12، پتاسیم، و منیزیوم هم دریافت میکنید. در حقیقت، مزایای ماست آنقدر زیادند که بسیاری افراد مصرف آن را به عنوان یک وعده مستقل روزانه میل میکنند.
در اینجا 5 مزیت برای مصرف ماست را آوردهایم:
مزیت 1: ماست به جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند
تغذیه مناسب نقش مهمی در جلوگیری و درمان پوکی استخوان دارد و ریزمغذیهایی مثل کلسیم و ویتامین D بیشترین اهمیت را در این میان دارند. کلسیم برای افزایش تراکم استخوانی افراد در تمام سنین مناسب است و ترکیب آن با ویتامین D -به خصوص اگر میزان ویتامین D زیاد باشد- تاثیرات اثبات شدهای دارد.
در حال حاضر دانشمندان میگویند مصرف IU 400 از ویتامین D در طول روز برای افراد بین 50 تا 70 سال لازم و مفید است. اما بیشترش هم شاید بهتر باشد. این مقدار برای تقویت اسکلت بدن افراد جوان هم کافی است اما خیلیها میگویند در سنین نوجوانی باید بیش از این مصرف کرد تا اسکلت بدن خوب شکل بگیرد.
بسیاری از محصولات لبنی از جمله ماستها، با مقدار کافی ویتامین D عرضه میشوند. در جدول ارزش غذایی که روی بستهبندی محصول درج میشود، مقدار آن را چک کنید.
مزیت 2: ماست شاید به کاهش خطر فشار خون کمک کند
در پژوهشهای اخیر کشف شده که 2 تا 3 بار مصرف مواد لبنی کم-چرب در طول روز میتواند تا 50٪ خطر فشار خون بالا را کاهش دهد. و هر چند در این پژوهشها شیر کم-چرب مورد استفاده بوده، اما محققین بر این باورند که ماست کم-چرب هم همین اثر را دارد.
مزیت 3: ماست طبیعی میتواند به رودهها کمک کند
ماست بدون افزودنی میتواند به وضعیتهای غیرعادی روده و معده کمک کند، از جمله: «حساسیت به لاکتوز، یبوست، اسهال، بیماری التهابی روده، و عفونت پیلوری».
این دسته از مزایای استفاده از ماست عبارتند از:
-
تغییر در ریزسازوارههای دستگاه هاضمه
-
بهبود مدت زمان عبور غذا از روده
-
کمک به بهبود سیستم ایمنی بدن
مزیت 4: ماست بدون افزودنی میتواند به رفع بیماریهای واژنی کمک کند
بیماریهای واژنی قارچی مشکل رایجی برای خانمهای دیابتی هستند. در پژوهشی کوچک مشخص شده که مصرف روزانه 170 گرم ماست، حتی بدون کنترل همزمان قند خون، میتواند PH واژن را به سطح نرمال برگرداند و احتمال عفونت را کاهش دهد.
مزیت 5: ماست میتواند باعث حس سیر بودن شود
یک پژوهش جدید هم به بررسی سیری، گرسنگی، و کالری مصرفی در وعدهٔ غذایی دوم افرادی میپردازد که در وعده اول، یک غذای کوچک با 200 کالری مصرف کردهاند. وعدهٔ اول یکی از موارد زیر بوده است:
با اینکه افراد، در وعده دوم کالریهای کمتری نخوردند، اما مصرف هر دو نوع ماست در وعدهٔ اولی ، در مقایسه با دو مورد دیگر باعث شده بود احساس گرسنگی کمتری و سیری بیشتری داشته باشند.