بادام زمینی برزیلی (Brazil nuts) یکی از پرمصرفترین آجیل یا مغز خوراکی در سراسر جهان است. این آجیل به طور باور نکردنی منبعی غنی از سلنیوم است که عنصری کم نیاز حیاتی برای سلامت انسان محسوب میشود. از طریق این مقاله در خصوص مواد مغذی موجود در بادام زمینی برزیلی و فوائد سلامتی بخش آن اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
آجیل یا بادام زمینی برزیلی، دانه خوراکی است که از درخت برتولتیلا اکسلسا (Bertholletia excelsa) بوده که به خانواده گیاه لسیتیداسه (Lecythidaceae) تعلق دارد. این درخت بومی آمریکای جنوبی است و ارتفاع آن میتواند به حدود 30 تا 45 متر برسد. دانههای خوراکی این درخت به شکل هلالی شکل بوده و میتواند در میوهای با پوست سخت که بسیار شبیه به نارگیل است محصور باشد. یک عدد میوه آن میتواند حاوی تقریباً 8 تا 24 دانه یا بادام زمینی برزیلی باشد. مغز خوراکی این درخت به عنوان یکی از غنیترین منابع خوراکی سلنیوم که یک ماده معدنی حیاتی برای سلامت انسان است شناخته میشود.
فوائد تغذیهای بادام زمینی برزیلی
این آجیل بخاطر طعم عالی و فوائد سلامتی بخش خود شناخته شده است. علاوه بر آنکه منبعی عالی از سلنیوم به شمار میرود، همچنین حاوی مقدار قابل توجهی منیزیم، فسفر و تیامین است. همچنین منبع خوبی از پروتئین و فیبر خوراکی میباشد. 28 گرم از بادام زمینی برزیلی در حدود 190 کالری داشته که از میان آن 170 کالری را میتوان به محتوای چربی این آجیل نسبت داد که از میان این چربیها 5 گرم چربیهای اشباع شده، 7 گرم چربیهای اشباع نشده مونو (با یک پیوند دوگانه) و مابقی 7 گرم چربیهای اشباع نشده پلی (با چند پیوند دوگانه) را تشکیل میدهند.
محتوای پروتئین آن حدود 4 گرم است در حالی که محتوای فیبر و قند این آجیل به ترتیب 2 گرم و 1 گرم میباشد. مجدداً بایستی گفت که 28 گرم از بادام زمینی برزیلی حاوی حدوداً 190 میلیگرم پتاسیم، 4 گرم کربوهیدرات و 0 گرم کلسترول، چربیهای ترانس و سدیم است. علاوه بر این موارد، همین مقدار بادام زمینی برزیلی میتواند 20% ارزش روزانه توصیه شده از فسفر، 8% مقدار روی توصیه شده روزانه، 25% مقدار منیزیم و مس توصیه شده روزانه، 15% مقدار منگنز روزانه توصیه شده و 780% مقدار سلنیوم روزانه را تأمین سازد. به علاوه، این آجیل منبع خوبی از ویتامینهایی مانند تیامین و ویتامین E است.
فوائد سلامتی بخش
این آجیل بخاطر محتوای بالای سلنیوم خود شناخته شده است. سلنیوم آنتی اکسیدان مهمی است که میتواند از سلولهای بدن در برابر اثرات آسیب زای رادیکالهای آزاد محافظت نماید. رادیکالهای آزاد ذرات بسیار واکنش پذیری بوده که میتوانند اکسیده شده و به سلولها و بافتهای بدن آسیب وارد سازند. سلنیوم میتواند چنین رادیکالهای آزادی را خنثی ساخته و از بدن در برابر شماری از بیماریها از جمله بیماری قلبی محافظت نماید. سلنیوم همچنین میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت ساخته و سنتز گلوتاتیون را که نقش مهمی در به حداقل رساندن آسیب وارده توسط رادیکالهای آزاد ایفاء میکند، بهبود بخشد. وجود آن همچنین جهت انجام مناسب عملکرد غده تیروئید لازم است. علاوه بر این موارد، بادام زمینی برزیلی میتواند به کنترل وزن کمک نماید. محتوای بالای پروتئین و فیبر این آجیل میتواند به کاهش گرسنگی کمک نماید. با این حال، افرادی که سعی در کاهش وزن دارند بایستی مجموع کالری مصرفی خود را تحت کنترل داشته باشند، به این دلیل که مصرف بادام زمینی برزیلی به تنهایی نمیتواند موجب کاهش وزن شود.
این آجیل منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا 6 است که میتوانند خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهند. به طور مشابه، چربیهای اشباع نشده مونو و اشباع نشده پلی موجود در این آجیل میتوانند به کاهش سطح کلسترول کمک کرده، در نتیجه خطر بروز حملات قلبی و سکته مغزی را کاهش میدهند. فوائد این چربیهای سالم به نظر میرسد که از اثرات مقدار کمی چربیهای اشباع شده موجود در این آجیل بیشتر است.
بادام زمینی برزیلی مشخص شده است که میتواند در درمان یک اختلال ژنتیکی نادر تحت عنوان آکرودرماتیت اینتروپاتیک مفید باشد. در این اختلال، بدن قادر به جذب مقادیر کافی روی از رژیم غذایی نبوده بطوریکه در نهایت میتواند منجر به کمبود روی شود. این آجیل حاوی سطح بالایی از روی بوده و در نتیجه میتواند به درمان کمبود روی کمک نماید.
بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که وارد نمودن مقدار کمی بادام زمینی برزیلی در رژیم غذایی میتواند سلامت ما را بهبود بخشد. با این حال، بایستی از مصرف بیش از حد این آجیل خودداری نمایید، به این دلیل که حاوی سطح بسیار بالایی از سلنیوم است. وجود سلنیوم بیش از حد در بدن میتواند موجب بروز خستگی، زود خشمی، و ناراحتی معده شود. در آخر بایستی گفت که بهتر است از انواع بدون نمک و یا کمی نمک زده شده این آجیل استفاده نمایید به این دلیل که آجیلهای شور حاوی سطح بالایی سدیم بوده که میتوانند سطح فشار خون را افزایش دهند.