دکتر نیلفروش زاده؛ متخصص پوست، مو و زیبایی
تاثیرگذار بودن ویتامینها در شادابی پوست، تولیدکنندگان را نیز بر آن داشته تا برای ساخت انواع کرمها و لوسیونها از ترکیبهای ویتامینه استفاده کنند اما با آغاز سال نو، میتوان به جای استفاده از ترکیبهای شیمیایی، این منابع طبیعی را در سبد میوههای بهاری پیدا کرد.
در طول چند دهه اخیر، به خصوص 10 سال گذشته میزان استفاده از منابع آنتیاکسیدان افزایش چشمگیری داشته است زیرا بشر به این نتیجه رسید که یکی از علتهای پیری و از بین رفتن سلولهای بدن از جمله سلولهای پوست، اکسیده شدن ناشی از فعل و انفعالات داخل سلول، هسته و سیتوپلاسم است.
بر این اساس موادی که برای سلولها حکم مواد سمی را دارند تولید میشود که در نتیجه پوست را با پیری و تخریب سلولی مواجه میکند.
7 رنگ سلامت که در منابع غذایی یافت میشود، یافتهای علمی است که سلامت ترجمانهای مختلف بهخصوص پوست را تأمین میکند و اغلب میوهها و سبزیهایی را به این رنگ میبینیم که دارای ترکیبهای آنتیاکسیدانی، فلاونوییدی و ویتامین «A ،E و C» هستند.
با آغاز فصل بهار میوههایی به بازار میآیند که سرشار از منابع غذایی مفید هستند و بهسلامت اندامهای مختلف بدن کمک میکنند از این رو میتوان بخشی از رژیم غذایی روزانه را به این گروه اختصاص داد که علاوه بر سالم بودن، عوارض کمتری نسبت به مواد شیمیایی دارند و با اطمینان بیشتری مورد مصرف قرار میگیرند.
از رنگ قرمز بهعنوان اولین رنگ سلامت میتوان اشاره کرد که در انار، هندوانه، گوجهفرنگی خام و پخته، آب گوجهفرنگی، گریپفروت صورتی، سوپ گوجهفرنگی، سس ماکارونی و امثال آنکه حاوی لیکوپن و آنتیاکسیدان هستند یافت میشود.
ضمن اینکه منابع یادشده به دلیل ویتامین «C» موجود در آنها، برای شادابی پوست بسیار مفید هستند.
گروه بعدی را مواد غذایی دارای رنگ زیبا و آرامشبخش ارغوانی تشکیل میدهند که سرشار از آنتوسیانین (آنتیاکسیدان بسیار قوی که از لخته شدن خون جلوگیری میکند)، هستند و در کاهش احتمال ابتلا به سرطان نقش دارند. انگور قرمز، زغالاخته، آلو، سیب قرمز، توتفرنگی، توت سیاه و تمشک جزو این گروه بهاری قرار میگیرند.
فیتوکمیکالها که متابولیکهای ثانویه گیاهی هستند در رژیم غذایی گیاهخواری بهوفور تأمین و باعث میشود گیاه را در برابر آبوهوای بد و خطرهای احتمالی محافظت کند که خوشبختانه این اثر حفاظت کننده در مورد انسانها نیز صدق میکند و مانع رشد سریع سلولهای سرطانی میشود.
همچنین رنگ نارنجی در میوههایی مثل زردآلو، هویج، انبه، سیبزمینی شیرین، کدوتنبل و گرمک یافت میشود که مواد تولیدکننده ویتامین «A» را دارند و به دلیل دارا بودن آلفا و بتاکاروتن (پیشساز ویتامین A) در کاهش ابتلا به سرطان مؤثر است.
زرد متمایل به نارنجی گروه چهارم این رنگهای سلامت را تشکیل میدهد که معمولاً منابع حاوی بتاکریپتوتانکسین و فلاونویید در طبیعت به این رنگ وجود دارند و میوههایی مثل پرتقال، نارنگی، هلو، شلیل، پاپایا (در ایران کمتر پیدا میشود) و نوشیدنیهایی مثل آبپرتقال و نارنگی در این گروه قرار میگیرند و البته خاصیت ضد سرطانی دارند زیرا 87 درصد از بتاکریپتوتانکسین از آبپرتقال و نارنگی به دست میآید.
گروه غذایی سفید متمایل به سبز به دلیل دارا بودن فلاونویید، کوئرسیتین و کامفرول و الاستین خاصیت ضدتومور دارند که میتوان در خانواده پیازها از قبیل سیر، کرفس، گلابی، کاسنی سفید و پیاز به دنبال آنها بود.
ششمین گروه رنگهای سلامت رنگ سبز را تشکیل میدهند که در سبزیهایی مثل کلم بروکلی، کلمپیچ، کلم دگمهای و معمولی یافت میشود و دارای ترکیبهای سولفورافان، ایزوتیوسیانات و ایندول هستند، ضمن اینکه ژن خاصی را که باعث تحریک آنزیمهای شکننده موادشیمیایی سرطانزا میشود تولید میکند.
آخرین گروه رنگها نیز به رنگ سبز متمایل به زرد مربوط میشود که علاوه بر شاداب سازی پوست در حفظ قوه بینایی و جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی دخیل است.
اسفناج، ذرت، نخود و لوبیای سبز، خربزه، آووکادو و گیاه خردل، حاوی کارتنوییدهای زیگزانتین و لوتیین هستند که در این گروه قرار میگیرند.
بهاینترتیب با افزودن خانواده رنگها به رژیم غذایی، میتوان از بدن خود مراقبت کرد و نگرانی ابتلا به برخی از رایجترین بیماریهای قرن اخیر را که تهدیدکننده سلامت افراد است، کاهش داد.