فرادید؛ اینکه برای خوراکیهای روزمره واژه سم را به کار ببریم شاید کمی دور از ذهن باشد، اما در واقع همینطور است. بعد از ماده مخدر هروئین که پودری سفید رنگ است، دو ماده خوراکی نمک و شکر هم به همان اندازه برای بدن زیاد آورند. از این سه پودر سفید به عنوان سموم کشنده یاد میکنند.وجود نمک و شکر همان اندازه که برای بدن ضرورت دارند میتوانند زیانبار و خطرناک هم باشند. همیشه باید در خوردن این مواد کاملاً مراعات کرد.
فواید نمک
اینکه خوردن نمک تماماً ضرر باشد هم درست نیست این ماده خوراکی فواید هم دارد که بد نیست بدانید حتی در احادیث اسلامی نیز از خوردن نمک پیش از غذا یاد شده است.امام رضا (ع) درباره خواص نمک به نقل از پدران گرامی خویش از رسول اکرم (ص) خطاب به امیرالمؤمنین (ع) میفرماید: بر تو باد نمک، چرا که در آن، شفاى 70 درد است که کمترین آنها جذام، پیسى و دیوانگى است.
از دیگر فواید خوردن نمک پیش از غذا تحریککننده غدههای هاضمه است، بر اثر تحریک آنها، انسان میل به غذا خوردن پیدا میکند بنابراین، نمک سبب زیاد شدن اشتها میشود.اگر انسان غذایی بخورد که نمک آن کم باشد یا در معده ترشحات مواد نمکی نباشد، غذا دیرتر هضم میشود و این، سبب بروز سوءهاضمه میشود؛ خوردن نمک، پیش از غذا، این آسیب را برطرف میکند.
بدن انسان بهمنظور برطرف کردن نمک، به آب نیاز دارد و خوردن نمک، پیش از غذا و نوشیدن آب، سبب افزایش «ادرار» و شستوشوی کلیه و مثانه با آبنمک میشود.بر اثر نمک خوردن، مقداری از آب بدن از روزنههای پوست بیرون میآید و به این ترتیب، سوراخهای تنفسی پوستی، پاک میشوند.
مضرات نمکنمک همانقدر که میتواند مفید باشد ضررهای زیادی هم به بدن میرساند. مصرف متعادل نمک در غذاهای روزمره میتواند این آسیبها را کم کند.
افزایش فشارخون
نمک فشارخون شما را زیاد میکند، تا حدی که ممکن است فرد را دچار سکته یا نارساییهای قلبی کند. تقریباً یک سوم جمعیت بزرگسالان، دچار فشارخون هستند، هیچ رابطهای هم بین سن و میزان فشارخون وجود ندارد. کاهش مصرف نمک و ورزش منظم به شما کمک میکند که سطح فشارخونتان پایین و تحت کنترل باشد.
سرطان معده
اگر در برنامه غذاییتان مقدار نمک زیادی وجود دارد باید بدانید به نسبت دیگران بیشتر در معرض ابتلا به سرطان هستید. هلیکوباکتر پیلوری، باکتری ایست که در بیماریهای مرتبط با معده همچون سرطان یا زخم معده دخیل است. نمک به آستر معده شما آسیب میرساند و آن را در برابر این باکتری آسیبپذیر میسازد. بدانید که مردان نسبت به زنان به میزان بیشتری در خطر ابتلا به سرطان قرار دارند.
چاقی
شاید عجیب باشد، اما نمک به طور غیر مستقیم در افزایش وزن مؤثر است. نمک، میتواند بیشتر شما را تشنه نگه دارد. اگر مصرف مایعات هم، از نوع نوشیدنیهای شیرین باشد که به احتمال زیاد هم هست، آنوقت خیلی سریع خودتان را درگیر با اضافه وزن میبینید.
اختلالات کلیوی
حتماً میدانید که سنگ کلیه بیماری دردناکی است که این روزها به طور تصاعدی در حال گسترش است؛ و تنها عامل آنهم نمک است. این بیماری وقتی با فشارخون بالا که آنهم به خاطر نمک پیش میآید همراه شود رخ میدهد. این دو عامل باعث خواهد شد تا کلسیم اضافه از طریق ادرار دفع نشود. افزایش کلسیم باعث به وجود آمدن سنگ کلیه خواهد شد. علاوه بر این، فشارخون هم باعث خواهد شد فشار بیشتری بر کلیه وارد شود.
ایجاد نفخدلیل اصلی نفخ نگهداری آب در بدن است. مصرف زیاد نمک میتواند شرایطی را فراهم کند که بدن تا 50 اونس آب در خود نگه دارد. با کاهش مصرف نمک، بلافاصله نفخ معده هم برطرف میشود. مگر اینکه این نفخ از مشکلات دیگر معده باشد.
پوکی استخوان
بین مردان و زنان به دلیل اختلاف هورمونی و شرایط فیزیکی طبیعی است که زنان بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند. برنامه غذایی پر نمک، باعث کاهش کلسیم میشود. مصرف زیاد نمک، رابطه مستقیم با دریافت زیاد سدیم دارد و سدیم زیاد هم باعث ضعف استخوانبندی میشود. زمانی هم که بدن کمبود کلسیم پیدا کند، رودهها از استخوان کلسیم جذب میکنند. پس یکی دیگر از دلایل پوکی استخوان مصرف زیاد نمک است.
تنگی نفس
نمک به طور مستقیم نقشی در آسم و تنگی نفس دارد، ولی عامل بالقوهای برای افزایش علامتهای آسم است. بیماران آسمی اگر مصرف نمک را کاهش دهند، تغییرات فراوانای در بدنشان میبینند. بزرگسالان نباید بیشتر از 6 گرم نمک در روز مصرف کنند و کودکان هم خیلی کمتر از این مقدار.
کودکان زیر یک سال بیش از 1 گرم نمک در روز احتیاج ندارند. این مقداری است که از شیر مادر یا شیر خشک تأمین خواهد شد؛ بنابراین نیازی نیست به غذای کودک زیر یک سال نمک اضافه کنید.مصرف متعادل نمک کمک خواهد کرد تا احتمال ابتلا به انواع بیماریها کاهش یابد. در نظر بگیرید نمک تنها طعمدهنده غذا است و نباید با مصرف بیش از حد آن برای خودتان بیماری ایجاد کنید.
خواص شکر
در مورد این ماده باید گفت که بیشتر از هر چیزی ضرر و زیان دارد و تقریباً هیچ نکته مثبتی در رابطه با شکر و وجود آن در غذاهای روزمره وجود ندارد؛ بنابراین سعی کنید به هر روشی که میتوانید این ماده مضر را از زندگی خود حذف کنید.
شکر یک ماده مصنوعی و فرآیند شده است که اغلب از نیشکر یا چغندر قند به دست میآید. قند موجود در نیشکر و چغندر قند بعد از جداسازی تمام املاح، ویتامینها، پروتئین، آنزیم و سایر مواد مغذی مفید، در کارخانه تصفیه شده و به ساکاروز خالص تبدیل میشود. چیزی که بعد از فرآیند باقی میماند، ماده مصنوعی غلیظ شدهای است که استفاده از آن در واقع هیچ فایدهای برای بدن ندارد.
خطر مصرف
شکر را با مواد مخدر یکی میدانند و به این دلیل است که شکر هم مثل مخدر اعتیادآور است. چرا که ما بی اختیار شکر را یک نوع ماده غذایی میدانیم و مقادیر زیادی از آن را مصرف میکنیم بدون اینکه فایدهای برای بدن داشته باشد. از طرف دیگر از روزی که نوزاد متولد میشود در غذای تکمیلی او شکر میریزیم، و از همینجا اثرات مضر آن شروع میشود. حتی اگر مادر شکر مصرف کند، شیر او به این ماده آغشته میشود. با این حساب تقریباً 95 درصد افراد با درجات مختلفی به مصرف شکر معتاد هستند.
مضرات شکرشکر نقش عمدهای در پوسیدگی دندانها دارد. (ایجاد حفره در دندان، خونریزی لثه، تخریب استحکام استخوانی و از دست دادن دندانها همه از آثار مصرف طولانی مدت شکر است. شکر عامل اصلی دیابت است، چون باعث کاهش و افزایش قند خون میشود. در ایجاد بیمارهای قلبی، بیماریهای روحی، افسردگی، پیری، فشارخون بالا و سرطان نقش زیادی دارد. باعث عدم تعادل هورمونی بدن و آسیب به غدد داخلی بدن مثل غدد فوق کلیوی و لوزالمعده میشود که میزان قند خون را تا حدود زیادی تحت تأثیر قرار میدهد.
حس خستگی مزمن از دیگر علائم مصرف شکر است. باعث افراط در خوردن مواد غذایی در افرادی میشود که دچار پرخوری عصبی (بولیمیا) هستند. در زنان هم باعث افزایش علائم سندرم پیش از قاعدگی میشود. جالب اینجاست که همان میزان شکر اندک که بچهها مصرف میکنند سبب افزایش فعالیت در 50 درصد کودکان و افزایش اضطراب و کجخلقی میشود. علائم اضطراب و ترس را در خانمهای حساس تشدید میکند و کاهش وزن را در افراد چاق سخت میکند، زیرا با مصرف زیاد قند، مقدار انسولین خون افزایش مییابد که این منجر به افزایش ذخیره کربوهیدرات و چربی در بدن میشود.
تصور غلطی که بین مردم رایج شده این است که روغن حیوانی کلسترول را بالا میبرد. اما باید بدانید که برخلاف تصور همگان این شکر است که کلسترول بد خون LDL را به شدت بالا میبرد و کلسترول خوب را پایین میآورد و در کل سبب بالا رفتن کلسترول میشود.
عناوین مرتبط:
شکر مقدار عناصر کروم و مس بدن را کاهش میدهد. از طرف دیگر در جذب شدن کلسیم و منیزیوم اختلال ایجاد میکند. یعنی اگر لیوان شیر خود را با کیک یا شکلات بخورید هیچ کلسیمی در استخوانهای شما ذخیره نخواهد شد. آلرژی به غذاهای گوناگون ایجاد اگزما در کودکان و آبمروارید براثر مصرف شکر به وجود میآید؛ و در نهایت وحشتناکترین بیماری قرن یعنی
آلزایمر که با حواسپرتیهای کوچک شروع میشود بر اثر مصرف شکر به وجود میآید. این به آن معناست که تا 25 سال دیگر نیمی از جمعیت میانسال کره زمین آلزایمر خواهند داشت و مرگ زجرآوری در انتظارشان است.