سرویس سبک زندگی فردا: اگر قصد خرید قهوه ساز را دارید مطالب زیر را از دست ندهید.به نقل از بیتوته قبل از اینکه اقدام به خرید یک دستگاه قهوه ساز کنید، در مورد اینکه چه نوع قهوهای (از نظر میزان آسیاب شدن دانه قهوه) و یا اینکه قهوه درست شده با فیلتر، اسپرسو یا کاپوچینو دوست دارید؟ چه میزان قهوه میخواهید تهیه کنید؟ و معمولاً چه وقتهایی دوست دارید قهوه تهیه کنید؟ قیمت دستگاه و بودجهای که برای خرید دستگاه در نظر گرفته اید؟ و سوالات دیگر اطلاع کافی داشته باشید.
دستگاه قهوه جوش:
قهوه جوشها انواع مختلفی دارند که در حجمهای مختلف (تعداد فنجانهای مختلف)، تولید شده اند و استفاده از آنها بسیار آسان است. در این نوع قهوه جوش ها، آب به آهستگی روی سبد فیلتردار حاوی قهوه آسیاب شده چکه میکند و بعد از نفوذ در قهوه از قسمت پایین درون فنجان یا قوری ریخته میشود. در این نوع قهوه سازها نیازی نیست که آب از قبل جوشانده شود. قهوه جوشهای دارای فیلتر معمولاً دارای قوری ترموستات دار و صفحه گرم نگهدارنده برای گرم نگهداشتن قهوه میباشند.
این نوع قهوه جوشها یا فیلتر کاغذی و با فیلتر دائمی کار میکنند. فیلترهای دائمی مقرون به صرفهتر بوده و هزینه کمتری دارند، ولی بعد از استفاده باید برای برطرف کردن کثیفی شسته شوند. فیلترهای کاغذی بهداشتیتر هستد و بعد از استفاده به راحتی میتوان آنها را عوض کرد.
برخی از انواع قهوه جوشها با استفاده از سیستم کپسول کار میکنند. این کپسولها مانند چای کیسهای یا کپسول با غلاف آلومینیومی به راحتی یک فنجان قهوه بدون هیچگونه کثیفی تهیه میکنند.
قهوه جوشها به این طریق کار میکنند که، قهوه آسیاب شده درون محفظه ایی در بالا قرار گرفته و آب در محفظه مخصوص ریخته میشود. اول آب جوشیده شده و از طریق لوله عمودی تحت فشار از بالا و اطراف فیلتر عبور میکند، قهوه دم کشیده از قسمت پایین درون قوری ریخته مشود و تفاله قهوه درون فیلتر باقی میماند. نشانگر شیشهای در بالای دستگاه وجود دارد که میتوانید میزان تیرگی قهوهای که تهیه میشود را ببینید. قهوه جوشها برای افرادی که میخواهند قهوهای با غلظتها و شدتهای مختلف تهیه کنند ایده آل است، گرچه برخی طرفداران قهوه فکر میکنند که در این نوع دستگاه ها، قهوه خیلی خوبی تهیه نمیشود!
اسپرسو و کاپوچینو سازها
این دستگاهها با استفاده از بخار، قهوهای بسیار قوی تهیه میکنند. قهوه اسپرسو بسیار غنیتر و غلیظتر از قهوهای است که از قهوه جوش تهیه میشود و پایهای برای کاپوچینو و قهوه لاته میباشد. دستگاههایی که با پمپ بخار کار میکنند از مدلهای دیگر کمی گرانتر هستند.
دستگاههای تولید فشار (بخار)
آب در مخزن جوشیده شده و فشار و بخار میسازد. سرانجام فشار کافی ایجاد شده و آب جوش با فشار روی قهوه ریخته میشود. این بخار بعدا" برای ایجاد کف استفاده میشود. در برگشت آب مصرفی بسیار داغ یک اسپرسو درست و حسابی تهیه میکند. مطمئن شوید که فشار بخار تهیه شده به اندازه کافی برای تهیه یک اسپرسوی عالی، کافی باشد.
اسپرسو
سیستمی برای تهیه قهوه اسپرسو با استفاده از کپسول است.
قهوه مخلوط شده، برشته شده، آسیاب شده و سپس درون کپسولها یی به طور کاملا " محکم و مهر و موم بسته بندی میشوند که بیش از نه ماه تازه میمانند. یکی از محاسن استفاده از این روش تهیه بسیار آسان و راحت قهوه است. در این دستگاهها فیلتری برای تمیز کردن وجود ندارد، و تفاله قهوه باقی نمیماند و مهمتر این که طعم قهوه عالی است و اینکه میتوانید از طیف گسترده انواع قهوه با طعمهای مختلف استفاده کنید.
تولید مستقیم قهوه از دانه قهوه. (Bean-to-cup coffee machines)
برای تجربه طعم منحصربفرد قهوه در منزل، قهوه سازهای دارای آسیاب (دستگاههای با قابلیت سرو دانه قهوه به فنجان) برایتان اسپرسویی حرفه ایی درست میکنند. البته کار با این دستگاه فوق العاده آسان است. دانههای تازه آسیاب شده قهوه، برای تهیه اسپرسو مورد نیاز استفاده میشود و به شما قهوهای کاملا تازه میدهد.
بعضی از این نوع دستگاهها کاملا اتوماتیک هستند: آب را درون مخزن آب ریخته، شیر را در مخزن در نظر گرفته شده ریخته و دانههای قهوه را درون محفظه مخصوص بریزید. سپس به سادگی دکمه مخصوص روی دستگاه را بفشارید. دستگاه دانههای قهوه را آسیاب میکند قهوه را در فنجان ریخته و رویش کف شیر میریزد.
مدلهای جدیدتر قهوه سازها دارای امکانات مختلفی مثل گرم نگهدارنده فنجان هستند که به تدریج ماگ شما را گرم نگه میدارد. این کار باعث میشود قهوهای بسیار خوشمزهای بدست آید که تغییری در قهوه گرم درون فنجان ایجاد نشود.
قهوه سازهای دارای آسیاب دانه قهوه گرانتر از قهوه سازهای سنتی هستند، و گاهی اوقات زمانیکه دانهها را آسیاب میکنند یا قهوه درست میکند کمی صدا ایجاد میکنند. با اینحال، میزان صدایی که ایجاد میکنند در حد قابل قبولی بوده و اسپرسوی عالی تهیه شده توسط این دستگاه باعث میشود که خرید این دستگاه سرمایه گذاری ارزشمندی محسوب شود.
نکاتی که در هنگام خرید یک دستگاه اسپرسو ساز باید در نظر بگیرید:
میزان بار یا فشار بخار
فشار بخار خوب، از ضروریات دستگاه قهوه ساز برای تهیه خامه یا کف میباشد. به این معنی که بخار با پودر قهوه با سرعت تنظیم شده و مناسب برخورد کند. سرعت خیلی کم باعث ایجاد طعمی تلخ یا تیز خواهد شد. فشار بین 1، 4 تا 19 بار میزان مطلوب است، گرچه برخی تولید کنندگان ادعا میکنند که فشار بین 9 تا 11 بار، اگ ر. دانههای قهوه به خوبی آسیاب شده باشند، کافی است.
ترموبلاک (Thermoblock)
برای دستیابی به بهترین طعم قهوه، مهم این است که قهوه را نجوشانید؛ ترموبلاک نوعی جوش آور است که دمای آب را به حد دمای عالی (حدود 90 درجه) بوسیله پمپ بالا میبرد. برخی از مدلها دارای سیستم ترموبلاک برای کف کردن شیر نیز به کار برده میشود، که احتیاج به حرارت حدود 120 درجه دارند.
نگهدارنده فیلتر
این قطعه دانههای قهوه را نگه داشته و بایستی آنها را گرم نگهدارد. مدلهای ساده دارای پایه فیلتر آلومینیومی است، ولی در مدلهای گرانتر دارای پایه فیلتر از جنس برنج هستند که زمان طولانی تری گرم میمانند.
ولتاژ دستگاه
مانند کتری برقی داشتن ولتاژ بیشتر در دستگاه باعث زودتر به جوش آمدن آب خواهد شد، زمانیکه میخواهید چندین اسپرسو تهیه کنید، دستگاه با ولتاژ بالا بهتر است.
روشهای تهیه یک اسپرسو و کاپوچینوی عالی
اگر شما میخواهید یک فنجان اسپرسو به سبک ایتالیایی تهیه کنید، لازم است بدانید چطور یک کرم (Cream) عالی بدست بیاورید.
این کِرم (کف)، عصاره خالص قهوه است که میتوانید روی قهوه اسپرسو پیدا کنید، این کرم درست مانند کلاهی روی فنجان یا لیوان حاوی اسپرسو قرار میگیرد و پر است از عطر و طعم و مزه. راهی برای امتحان کردن کیفیت کرم ایجاد شده روی اسپرسو وجود دارد و آن این است که وقتی مقداری شکر روی کف ایجاد شده اسپرسو بریزید اگر افتادن شکر به پایین زمان بر باشد، شما در تهیه یک کرم عالی روی اسپرسو موفق بوده اید.
انواع قهوه
کاپوچینو (Cappuccino): مقدار 1/3 اسپرسو،1/3 شیر داغ، 1/3 کف شیر
قهوه لاته (Latte): با افزودن شیر داغ به اسپرسو، معمولاً به نسبت 1:6 شیر داغ: اسپرسو
ما کیاتو (Macchiato): اسپرسو با افزودن مقداری شیر
کن پانا (Con Panne): اسپرسو با افزودن مقداری خامه فرم گرفته
موکا (Mocha): شکلات داغ با یک شات اسپرسو
آمریکانو (Americano): آب جوش به همراه یک شات اسپرسو
آسیاب برقی قهوه
یکی دیگر از عواملی که در تهیه قهوه با طعم دلخواه مهم است آسیاب کردن قهوه است.
آسیاب قهوه:
خرید یک آسیاب قهوه خوب، سرمایه گذاری مهمی است. آسیاب قهوه اندازه مناسب قهوه آسیاب شده را برای تهیه قهوه مورد نیازتان فراهم میکند.
آسیابهای قهوه یا به صورت چرخ دندهای یا مخروطی هستند. آسیابهای چرخنده (دیسکی) با به سرعت چرخیدن آسیاب میکنند و کمی هم ایجاد صدا میکنند، آسیابهای مخروطی آهستهتر میچرخند و قهوه کمتر درون این آسیاب گیر میکند و صدای کمتری هم ایجاد میکنند.
کدام آسیاب برای کدام قهوه مناسب است:
آسیاب درشت: برای تهیه قهوه در قهوه جوش و قهوه ساز برقی
آسیاب متوسط: برای تهیه قهوه در قهوه ساز فیلتردار فلت
آسیاب ریز: برای تهیه قهوه در قهوه ساز فیلتردار مخروطی
آسیاب بسیار ریز: برای تهیه قهوه در اسپرسوسازها
خرید قهوه:
برای اینکه همیشه قهوهای تازه داشته باشید، قهوه را کم کم و در فواصل زمانی کمتر خریداری کنید، چون به سرعت تازگی خود را از دست میدهد.
نگهداری قهوه:
برای اینکه تازگی قهوه حفظ شود، معمولا باید دانههای قهوه یا قهوه آسیاب شده را در ظروف شیشهای غیر قابل نفوذ در برابر هوا و دور از نور آفتاب نگهداری کرد. در صورتیکه میخواهید قهوه را در طول یک هفته استفاده کنید، دمای اتاق برای نگهداری قهوه مطلوب است، ولی در صورتیکه قهوه را در طول بیش از دو هفته میخواهید مصرف کنید بهتر است آن را در یخچال نگهداری کنید. اینکار باعث میشود که از ایجاد واکنشهای شیمیایی که باعث ایجاد طعم کهنگی و ماندگی در قهوه میشود، جلوگیری شود.
آماده سازی دستگاه قهوه ساز:
تولید کنندگان دستگاههای قهوه ساز توصیه میکنند که هنگام استفاده از دستگاه برای از بین بردن هرگونه حباب هوا اول با آب داغ پر فشار دستگاه را شستشو دهید.
تمیز کردن دستگاه قهوه ساز:
همیشه برای تمیز کردن دستگاه قهوه ساز از آب تازه که دارای اکسیژن زیاد است، استفاده کنید و هیچ گونه مواد شوینده در قهوه ساز استفاده نکنید. بعد از استفاده از قهوه ساز کاملاً آن را از تفاله و روغن تلخ قهوه تمیز کنید، تا روی طعم نوشیدنی بعدی که در دستگاه تهیه میکنید تاثیر نگذارد.