به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شهروند، حالا قنادان آنلاین از سراسر ایران دست به کار شدهاند تا شیرینیهای شب عید مردم را در خانههایشان آماده کنند. در بساط قنادان آنلاین همه نوع شیرینی دیده میشود؛ از نان برنجی کرمانشاه و باسلوق تبریز گرفته تا کرواسان و پالمیه و سابله فرانسوی.
جالب است که بدانید درست زمانی که مغازههای شیرینیفروشی کمبود روغن و جهش قیمت شکر و دلار وهزار و یک بهانه دیگر را جور کردهاند تا قیمتهایشان را بالا ببرند، قنادیهای آنلاین شیرینیهایشان را حتی تا نصف قیمت بازار رسمی میفروشند.
بازار داغ شیرینی خانگی
این روزها سایتهای اینترنتی و کسب و کارهای مجازی پر شدهاند از تبلیغات فروش شیرینیهای خانگی. شیرینیهایی که با قیمت پایینتر نسبت به قنادیها به فروش میرسند و بنا به کیفیتی که دارند، میتوانند مشتریان زیادی هم جذب کنند. اغلب این شیرینیهای خانگی، شیرینیهایی هستند که بین مردم هم طرفداران زیادی دارند. جالب اینجاست که برخی از این شیرینیفروشهای خانگی گستره جغرافیای متنوعی هم دارند. یعنی شما اگر علاقه دارید برای تعطیلات عید نوروز از میهمانهای خود با شیرینی شهرهای دیگر پذیرایی کنید میتوانید روی بعضی از این شیرینیپزهای خانگی حساب کنید. در سایتهایی مثل دیوار و شیپور میتوانید با سرچ عنوان شیرینی خانگی به حجم بالایی از تبلیغات دست پیدا کنید که هر نوع شیرینی مورد علاقهتان را برای شما طبخ و ارسال کنند. جالب اینجاست که این شیرینیپزهای خانگی بازار داغی هم دارند که یکی از مهمترین دلایل بازار پر رونق آنها و استقبال مردم، قیمتهای مناسبشان است و اینکه هر زمانی که اراده کنید میتوانید سفارش خود را ثبت و بعد از ٢٤ ساعت دریافت کنید.
با یک کانال تلگرامی کوچک کارم میچرخد
«پخت شیرینی خانگی با مرغوبترین مواد اولیه»، «نوروز امسال شیرینی سالم بخرید!»، «از میهمانهایتان با شیرینی خانگی پذیرایی کنید»، «نوروز با طعم سنتی» و «نوروز نوستالوژیک با شیرینیهای خانگی». اینها بخشی از تبلیغات جالبی است که زنهای خانهدار برای فروش شیرینیهای خانگیشان آماده کردهاند.
رویا برزی، یکی از فروشندگان آنلاین شیرینیهای خانگی است که در سایت شیپور آگهی منتشر کرده است. او میگوید: «لیسانس رشته کشاورزی دارم، اما نتوانستم در رشته تحصیلیام کار پیدا کنم و تصمیم گرفتم که در خانه شیرینی درست کنم و به صورت آنلاین بفروشم.»
او از درآمدش راضی به نظر میرسد و میگوید سفارشهای زیادی از ادارات مختلف گرفته است تا برای کارمندان شیرینیهای شب عید آماده کند.
برزی قیمتهای پایین را علت گرفتن سفارش از ادارهها و شرکتهای مختلف میداند و میگوید قیمتهایم چیزی حدود ١٥ تا ٢٠درصد پایینتر از قیمت شیرینیفروشیهای بازار است ولی باز هم روی هرکیلوگرم شیرینی بهطور متوسط ٣٠درصد سود میکنم.
مینا کتیرایی هم میگوید: «یک کانال تلگرامی دارم که تنها ٢٠٠ عضو دارد، ولی با همان ٢٠٠ عضو هم کار و بارم میچرخد و سفارشهای زیادی دارم.»
او ادامه میدهد در روز ٥ تا ٦ ساعت مشغول شیرینیپزی هستم و درآمد ماهانهام به حدود ٤میلیون تومان میرسد.
این قناد خانگی میگوید: «شکر و بسیاری از مواد اولیه را به صورت مستقیم از در کارخانه میخرم و معمولا ٣ روز یکبار برای خرید مواد اولیه با خودروی شخصیام میروم.»
تقریبا نصف قیمت میفروشیم
با یکی دیگر از همین تبلیغها که در سایتهای اینترنتی، تلگرام و اینستاگرام دست به تبلیغات گستردهای زده تماس میگیرم. ساناز گرامیزاده میگوید: «از سال گذشته وارد این حرفه شده و در طول سال هم سفارش قبول میکنم، اما بازار کارش در نزدیکیهای شب عید داغتر از همیشه میشود.» این خانم ٥٥ ساله درباره حرفهاش میگوید: «خانهدار هستم و همیشه علاقه زیادی به پخت و پز شیرینی داشتم. از وقتی که یادم میآید هیچوقت برای تهیه شیرینی و کیک به قنادی نرفتهام. همیشه شیرینیهای شب عید را خودم میپختم و به تدریج از اقوام و همسایهها هم سفارش گرفتم. از شب عید پارسال تصمیم گرفتم کسب و کارم را گسترش دهم و شروع به تبلیغات کردم. تنوع شیرینیها را بیشتر کردم و اگر مشتریان، شیرینی شهرهای دیگر را هم سفارش میدادند، قبول میکردم.»
او ادامه میدهد: «خدا را شکر کارم گرفت و امسال هم کسب و کارم را گسترش دادم و حتی چند شاگرد استخدام کردم. الان از قنادیها و ادارات هم سفارش میگیرم. اداراتی هستند که برای شب عید به کارمندان خود بستههای شیرینی و آجیل عیدی میدهند که البته اگر بخواهند برایشان بستههای آجیل هم تزیین میکنم. خوشبختانه بازار کارم رونق دارد چون هم به کیفیت اهمیت میدهم و هم قیمتهای مناسبی برای شیرینیهایم در نظر میگیرم. با اینکه درحال حاضر قیمت آرد، شکر، انواع مغز و روغن افزایش چشمگیری داشته ولی چندان قیمتها را بالا نبردهام تا اقشار مختلف بتوانند برای شب عید شیرینی بخرند.»
وقتی از گرامیزاده درباره قیمتها میپرسم تعجب میکنم چون قیمتهایش تقریبا نصف قیمت قنادیهای تهران است. به عنوان مثال او یک سینی شیرینی نخودچی را که درحال حاضر در قنادیهای تهران با قیمت ٣٠ تا ٣٥هزار تومان به فروش میرسد با قیمت ٢٠هزار تومان به مشتریانش میفروشد.گرانترین شیرینی هم که این خانم شیرینیفروش میپزد و میفروشد، شیرینی معروف آجیلی است که هر سینی آن را با قیمت ٢١هزار و ٥٠٠هزار تومان ارایه میدهد. این درحالی است که این مدل شیرینی در قنادیهای معمولی تهران با قیمت ٣٥هزار تومان فروخته میشود و حتی برخی از قنادیهای معروف این شیرینی پرطرفدار را بالای ٥٠هزار تومان به مشتریان ارایه میدهند.
قنادیهای سنتی بدنام شدهاند
همیشه شایعات زیادی درباره استفاده از روغن پالم و شیرینکنندههای غیرمجاز در قنادیها مطرح بوده است. اگرچه برخی کارشناسان تغذیه استفاده کم از این مواد را در پخت شیرینی و کیک مضر نمیدانند، اما قنادیهای معتبر تهران هم زیر بار این شایعات نمیروند و میگویند هرگز از روغن پالم و ساخارین برای شیرین کردن شیرینیهایشان استفاده نمیکنند.
با این حال مالکان قنادیهای آنلاین خانگی میگویند اگر نخواهیم با کیفیت کار کنیم مشتریانمان را از دست میدهیم و مردم به سراغ قنادیهای سنتی میروند. آنها معتقدند مهمترین وجه تمایز شیرینیهای خانگی طعم نوستالوژی و متفاوت آنها نسبت به شیرینیفروشیهای بازار است. طعمهایی که گاه از روغن حیوانی یا کرههای محلی گرفته میشود یا دارچین و هل و مواد اولیه اصیل.
ساناز گرامیزاده دراینباره میگوید: «مشتریان زیادی دارم که برایشان اهمیت دارد از چه موادی برای پخت و پز شیرینیها استفاده میکنم. بسیاری از آنها میگویند دقیقا به همین دلیل که شنیدهاند برخی از قنادیها از مواد چندان مجاز استفاده نمیکنند، به سراغ خرید شیرینیهای خانگی میآیند. شخصا جز شکر سفید و قهوهای و عسل برای شیرین کردن شیرینیهایم استفاده نمیکنم و تنها روغنی هم که از آن بهره میبرم روغن مایع و کره گیاهی است. به همین دلیل همیشه مشتریان ثابتی دارم و هرگز شکایتی از آنها نداشتهام.»
دورههای آموزشی شیرینیپزی چند؟
بیشتر قنادیهای آنلاین خانگی میگویند که دورههای شیرینیپزی و دسر را در آموزشگاههای سازمان فنی و حرفهای گذراندهاند و گواهینامه دارند. دورههای آموزش شیرینیپزی ٣مرحله است. مرحله عمومی که در آن با ترکیبات اولیه شیرینی و ساخت این ترکیبات آشنا میشوید، دوره دوم آموزش شیرینیهای سنتی ایرانی و دوره سوم آموزش شیرینیهای معروف بینالمللی است. هر دوره بین ١٠ تا ١٣ جلسه است و جلسات به صورت هفتهای یکبار برگزار میشود. شهریه هر دوره بین ٥٠٠هزار تا ٢,٥میلیون تومان متغیر است و البته آموزشگاههای بزرگتر که متعلق به آشپزهای سرشناس است، گاهی برای هر دوره تا ٥میلیون تومان شهریه میگیرند.