یک رژیم غذایی سالم حاوی فیبر زیاد و کلسترول کم به همراه مواد غذایی خاص که از تشکیل سنگ های کیسه صفرا پیشگیری می کنند، ممکن است برای افرادی که حملات کیسه صفرا را تجربه می کنند، مفید باشد.
به گزارش به نقل از عصر ایران،کیسه صفرا اندامی کوچک و گلابی شکل است که زیر کبد قرار گرفته و پس از تولید صفرا توسط کبد، آن را ذخیره می کند. کیسه صفرا به عنوان یک مخزن ذخیره برای صفرا پیش از ترشح آن در روده کوچک برای گوارش چربی عمل می کند.
به گزارش "نیو هلث ادوایزر"، مشکلات کیسه صفرا می توانند شامل التهاب و سنگ های کیسه صفرا باشند. متاسفانه برخی مواد غذایی حملات کیسه صفرا را تحریک کرده و موجب درد شدید، حالت تهوع، استفراغ، کرامپ های شکم و بی اشتهایی می شوند. عامل خطرآفرین اصلی برای بیماری کیسه صفرا یک رژیم غذایی با محتوای فیبر کم و کلسترول زیاد است.
مواد غذایی که حملات کیسه صفرا را تحریک می کنند
یک رژیم غذایی سالم حاوی فیبر زیاد و کلسترول کم به همراه مواد غذایی خاص که از تشکیل سنگ های کیسه صفرا پیشگیری می کنند، ممکن است برای افرادی که حملات کیسه صفرا را تجربه می کنند، مفید باشد. برای پیشگیری از مشکلات مرتبط با کیسه صفرا این که چه مواد غذایی را می توانید مصرف کنید و از کدام مواد غذایی باید پرهیز کنید، اهمیت ویژه ای دارد.
لبنیات پر چرب
اگرچه بدن انسان به ویتامین D، کلسیم و پروتئین که در محصولات لبنی یافت می شوند، نیاز دارد، اما لبنیات پر چرب مانند شیر پر چرب، خامه، خامه ترش، بستنی، و شیرکاکائو سرشار از چربی های اشباع هستند. چربی های اشباع ممکن است موجب یک حمله کیسه صفرای دردناک شده یا در تشکیل سنگ های کیسه صفرا نقش داشته باشند. انتخاب لبنیات کم چرب گزینه بهتری برای دریافت مواد مغذی موجود در این محصولات است.
گوشت های چرب
گوشت های چرب از جمله مواد غذایی هستند که می توانند موجب حملات کیسه صفرا شوند. محصولات سرشار از چربی اشباع و کلسترول، از جمله محصولات حیوانی مانند گوشت گاو، اردک و تخم مرغ و غذاهای فرآوری شده مانند کنسرو ماهی تن و ماهی سالمون در روغن، سوسیس، هات داگ، و کره بادام زمینی می توانند موجب احساس درد در کیسه صفرا شوند. به جای این قبیل مواد غذایی می توانید یک رژیم غذایی حاوی گوشت بدون چربی، ماهی آب های سرد، و لوبیا را دنبال کنید. هرگونه چربی را از گوشت ماکیان، گاو و گوسفند جدا کنید. کنسرو ماهی تن و ماهی سالمون در آب و گوشت های فرآوری شده بدون چربی را انتخاب کنید.
غذاهای سرخ شده
غذاهای سرخ شده از جمله گزینه های اصلی محرک حملات کیسه صفرا هستند. نه تنها این غذاها کالری، چربی های ترانس، و چربی اشباع زیادی دارند، بلکه برای افرادی که بدن آنها توانایی تجزیه درست کلسترول را ندارد مضر بوده و می توانند موجب تشکیل سنگ های کیسه صفرای دردناک شوند. از مصرف غذاهای سرخ شده مانند سیب زمینی سرخ شده، دونات ها و پیاز حلقه ای پرهیز کنید. تا حد امکان با روغن کم آشپزی کرده و گزینه های سالمتر حاوی تری گلیسیریدهای زنجیره متوسط، مانند روغن نارگیل که می توانند بی نیاز از صفرا نیز جذب شوند را استفاده کنید.
قندهای پالایش شده
قندهای پالایش شده در محصولات مختلفی مانند کیک ها، شیرینی ها، دونات ها، شکلات ها و کلوچه ها یافت می شوند که خطر ابتلا به سنگ های کیسه صفرا و بیماری کیسه صفرا را افزایش می دهند. قندهای پالایش شده بدن را مجبور به تولید انسولین بیشتر کرده که میزان اضافه به شکل چربی ذخیره می شود.
تخم مرغ
تخم مرغ، به ویژه زرده تخم مرغ، از جمله مواد غذایی است که می تواند موجب حملات کیسه صفرا شود زیرا حاوی کلسترول و چربی اشباع است. افرادی که یک رژیم غذایی مناسب برای کیسه صفرا را دنبال می کنند باید از غذاهای حاوی تخم مرغ به همراه چربی های دیگر پرهیز کنند. یک وعده غذایی سرشار از چربی می تواند حملات کیسه صفرا را تحریک کند. هنگام آماده کردن غذاهایی که حاوی تخم مرغ هستند استفاده از سفید تخم مرغ یا یک جایگزین کم چرب برای تخم مرغ را امتحان کنید.
نوشیدنی های گازدار
اضافه وزن و چاقی یک عامل خطرآفرین کلیدی برای ابتلا به سنگ های کیسه صفرا است. نوشیدنی های گازدار سرشار از قند و کالری هستند و بر همین اساس باید از مصرف آنها پرهیز کرد. مطالعات نشان داده اند افرادی که به میزان زیاد نوشیدنی های گازدار مصرف می کنند ممکن است با افزایش خطر ابتلا به سرطان در کیسه صفرا و مجاری صفرا در اطراف کبد مواجه شوند. نوشیدن آب ساده بهترین گزینه برای هیدراته نگه داشتن بدن و پرهیز از مضرات نوشیدنی های گازدار و شیرین است.
چاشنی ها
از آنجایی که پرهیز از غذاهایی با محتوای چربی و قند زیاد برای افراد مبتلا به مشکلات کیسه صفرا یک اولویت محسوب می شود، استفاده از چاشنی های سالم نیز اهمیت می یابد. این افراد باید از سس کچاپ (حاوی قند فراوان) و مایونز (حاوی تخم مرغ) پرهیز کنند. استفاده از گزینه های بدون قند و سبکتر بهترین اقدام برای بهبود عطر و طعم غذای مصرفی است زیرا هدف اصلی پرهیز از چربی و قند و نه بهبود عطر و طعم است.
فلفل ها
غذاهای تند، مانند غذاهای حاوی فلفل قرمز یا سیاه محرک حملات کیسه صفرا هستند. برخی فلفل ها، به ویژه فلفل های چیلی تند اغلب به افزایش حملات کیسه صفرا و درد شدید منجر می شوند. اگر به مصرف فلفل علاقه دارید، نمونه های ملایم مانند فلفل دلمه ای سبز یا زرد را انتخاب کنید.
غذاهای بسیار اسیدی
مصرف بیش از حد غذاهای اسیدی مانند میوه های خانواده مرکبات، قهوه و سس های گوجه فرنگی بر کبد و کیسه صفرا تاثیرگذار است. در این شرایط کبد با فشار کاری مضاعف به واسطه ضایعات اسیدی بیش از حد مواجه می شود که ناتوانی کیسه صفرا برای ترشح صفرا را به همراه دارد. این شرایط آهنگ گوارش را کند کرده و انباشت اسید در بدن را افزایش می دهد.
غذاهایی که می توانید برای تسکین کیسه صفرا مصرف کنید
برای تسکین درد و حملات کیسه صفرا می توانید برخی از مواد غذایی ارگانیک که در ادامه معرفی شده اند را مصرف کنید.
- ترکیب سبزی های برگدار ارگانیک (از سبزی های تلخ کمتر استفاده کنید)
- چغندر
- خیار
- لوبیا سبز
- سیر، پیاز، موسیر
- بامیه
- سیب زمینی شیرین
- آووکادو
- آب سبزی
همچنین فیبرهای محلول و نامحلول که در میوه هایی مانند موارد زیر یافت می شوند، مفید هستند:
- لیمو
- انگور
- سیب
- توت ها
- پاپایا
- گلابی