وبا نوعی بیماری عفونی ویرانگر است که توسط باکتری ویبریو کلرا ایجاد شده و با آغاز فصل گرما، این بیماری در کمین مردم بوده و باید مراقب بود.
به گزارش به نقل از روزنامه ابتکار ،ویروس وبا در ماههای تابستان که دمای آب به بیش از 20 درجه میرسد تکثیر یافته و شیوع بیماریهای ناشی از این ارگانیسمها در ماههای گرم سال افزایش مییابد.
به گفته برخی از متخصصان بیماریهای عفونی، وبا نوعی بیماری اسهالی حاد است که میتواند در عرض چند ساعت به سرعت در بدن تکثیر یافته و به مرگ فرد مبتلا منجر شود، بر همین اساس وبا، بیماری خطرناکی است که در صورت تشخیص و درمان به موقع منجر به مرگ و میر میشود و البته امروزه با شناسایی زودرس و درمان بیماران در قالب نظام مراقبت بیماریهای منتقله از آن و غذا مرگ و میر وبا به شدت کاهش یافته است.
رشد میکروب وبا در هوای گرم
مسعود مردانی فوق تخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این زمینه میگوید: هر سال با گرم شدن هوا شرایط برای رشد میکروب وبا در محیط فراهم شده و به همین جهت زمینه ابتلای افراد به این بیماری فراهم میشود.
وی اظهار میدارد: میکروب عامل وبا فقط در انسان ایجاد بیماری کرده و از طریق مصرف آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع انسان آلوده سرایت میکند، همچنین ممکن است در مواردی از طریق انتقال انسان به انسان نیز صورت گیرد، از آنجایی که آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع مهمترین راه ورود میکروب به بدن انسان بود، لذا در بحث پیشگیری از بیماری رعایت بهداشت فردی ضروری است. مردانی تصریح میکند:
اسهال حاد آبکی و ناگهانی، عطش فراوان، دل درد و دلپیچه از علائم بیماری وبا است و در صورت مشاهده چنین علائمی باید سریعتر به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کرد. وی ادامه میدهد:
شستوشوی کامل سبزیجات از جمله پاکسازی، انگلزدایی، گندزدایی، شستوشو و آبکشی، عدم استفاده از آبهای سطحی برای شرب و شستوشوی ظروف، شستن دستها پیش از صرف غذا، عدم مصرف مواد غذایی تهیهشده توسط فروشندگان دورهگرد، شنا نکردن در آبهای آلوده و غیره از جمله مهمترین اقدامات در پیشگیری از بیماری وبا است و با رعایت بهداشت فردی و عموم، میتوان وبا را مهار کرد. مردانی خاطرنشان میکند:
نظارت بیشتر بر تهیه و توزیع موادغذایی و آب مصرفی مردم نیز باید از سوی وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی برای مهار وبا در فصل گرما انجام شود. این متخصص بیماریهای عفونی اضافه میکند: مردم نیز باید توجه کنند که سبزیجات خام میتواند در زمره عوامل مستعدکننده ابتلاء به وبا باشد و برای آنکه از ابتلاء به بیماریهای منتقله از آب و غذا مانند وبا جلوگیری کرد باید بهداشت را رعایت کنند.
راههای آسان پیشگیری از وبا
عباس رازی متخصص بیماریهای عفونی نیز در این زمینه میگوید: اطمینان از سالم بودن آب به منظور آشامیدن، پخت و پز، شستوشوی ظروف و دستها از موارد مهم برای پیشگیری از وبا است و افراد آب را حداقل به مدت یک دقیقه بجوشانید و سپس استفاده کنند.
وی، کوتاه کردن ناخنها و شستوشوی دستها با آب و صابون بعد از توالت رفتن، قبل از پخت و پز و خوردن مواد غذایی، خودداری از مصرف مواد غذایی غیرمطمئن و آب ناسالم در هنگام مسافرت و گردش، نگهداری مواد غذایی در یخچال به خصوص مواد غذایی خام و پخته شده باید بهطور جداگانه نگهداری شوند و دفع بهداشتی فاضلابها و ممانعت از ورود آنها به رودخانهها و معابر، جلوگیری از ورود حشرات بهویژه مگس و سوسک به منزل را از دیگر موارد بهداشتی مهم برای مهار بیماری وبا در فصل گرما عنوان کرد.
نحوه سالمسازی سبزیجات
رازی میگوید: سبزیجات و میوهجات ابتدا شستوشو، انگلزدایی و ضدعفونی شده و سپس در یخچال نگهداری شوند و نحوه ضدعفونی سبزیجات آن است که ابتدا آنها را پاک کرده و با آب سالم شستوشو داده به نحوی که فاقد گل و لای باشند، سپس به مقدار مناسب آب در ظرفی تمیز ریخته و به ازای هر لیتر آب 3 الی 5 قطره مایع ظرفشویی اضافه کرده و خوب بهم زده تا کف کند، بعد سبزی پاک شده و یا میوه را به مدت 5 دقیقه در محلول آب و کف قرار داده و بعد از آن با آب سالم آبکشی شود با این کار تخم انگلها و باقیمانده مایع ظرفشویی از آن جدا میشود.
این متخصص بیماریهای عفونی تصریح میکند: برای ضدعفونی و از بین بردن میکروبها نصف قاشق چایخوری پودر پرکلرین را در 3 تا 5 لیتر آب در ظرف پلاستیکی یا شیشهای ریخته و بهم زده تا کاملاً حل شود، سپس سبزی و میوه شسته شده به مدت 5 دقیقه در محلول ضدعفونی کننده قرارداده تا میکروبهای آن کشته شوند، بعد سبزی و میوه ضدعفونی شده را دوباره با آب سالم آبکشی کرده تا باقیمانده کلر از آن جدا شود و بدینوسیله سبزی و میوه سالم آماده مصرف است. رازی یادآور میشود: سایر ضدعفونیکنندهها را میتوان از داروخانهها تهیه و با دستور مصرف آن مطابق برچسب روی آن عمل کرد.
وی می افزاید: مردم باید از سلامت آب و غذای مصرفی خود اطمینان حاصل کنند و علاوه بر ضدعفونی میوه و سبزیجات، از موادغذایی بستهبندی استفاده کرده و از مصرف موادغذایی فله که سلامت آنها مورد تایید نیست پرهیز کنند، همچنین هنگام سفر و در استراحتگاهها از مصرف آبهای سطحی یا غیرشرب خودداری شود.
وی به زنان خانهدار توصیه میکند، قبل از تهیه و طبخ غذا دستهای خود را بشویند. همچنین شستوشوی دستها پس از استفاده از سرویس بهداشتی از نکاتی است که همه افراد باید به آن توجه داشته باشند تا از ابتلابه بیماریهای منتقله از آب و غذا به خصوص وبا پیشگیری کرد.
این پزشک تاکید میکند: با توجه به خطرناک بودن و پیشرفت سریع علائم کمآبی، بیمار باید به محض شروع اسهال به پزشک مراجعه کند تا بر اساس میزان کمآبی مایع درمانی خوراکی و یا در صورت نیاز تزریقی بر اساس دستور پزشک شروع شود. رازی خاطرنشان میکند: استفاده از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی، شستوشوی سبزیجات، خودداری از مصرف آب غیربهداشتی، شستن مکرر دستها با آب و صابون و نگهداری بهداشتی غذاهای خانگی برای پیشگیری از ابتلاء به وبا ضروری است.
رازی در مورد درمان بیماری وبا میگوید: تجویز آنتیبیوتیک مناسب توسط پزشک بر کاهش حجم و طول مدت اسهال اثرمطلوب داشته و دوره عفونتزایی را کوتاه میکند. وی اظهار میدارد: هیچ گونه داروی ضد اسهال، ضد استفراع و ضد اسپاسم بدون نظر پزشک نباید استفاده کرد و در صورت بروز اسهال شدید سریعاً به خانههای بهداشت یا مراکز بهداشتی درمانی مراجعه شود.