ستاره ؛ سرویس آشپزی – درآوردن ژله از قالب یکی از مراحل تهیه یک ژله مجلسی خوش منظر و زیباست که خیلی از افراد با آن مشکل دارند. این مشکل به ویژه در صورت استفاده از قالبهای سیلیکونی که بسیار نرم هستند، بیشتر به وجود میآید. اگر اصول تهیه ژله و جدا کردن آن از قالب به درستی رعایت نشود، ممکن است ژله خرد شده و شکل خود را از دست بدهد. درآوردن ژله از قالب به صورت سالم نکاتی مهم و اصولی دارد که در این مطلب به آموزش آنها خواهیم پرداخت.
در صورتی که مطالعه قسمت خاصی از این مطلب مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در " فهرست موضوعی" زیر، به موضوع دلخواه خود برسید:
مواد لازم برای تهیه ژله
مواد لازم برای تهیه ژله و نحوه درست کردن ژله معمولا بر روی بسته بندی آن ذکر شده و همه میدانند که به ازای هر بسته پودر ژله، 1 لیوان آب جوش و 1 لیوان آب سرد به کار میرود. با این حال اگر شما قصد دارید ژله را در قالب درست کنید و سپس آن را از قالب خارج کنید، مقدار آب سرد را به 1/2 لیوان کاهش دهید تا ژله شما سفتتر شود، شکل قالب مورد نظر را بهتر به خود بگیرد و موقع درآوردن ژله از قالب، شکل خود را از دست ندهد.
مقدار مواد مورد نیا زبرای تهیه ژله را مطابق جدول زیر در نظر بگیرید:
مواد لازم برای تهیه ژله |
آب جوش |
1 لیوان |
آب سرد |
1/2 لیوان |
پودر ژله |
1 بسته |
نحوه صحیح تهیه ژله
- ابتدا یک لیوان آب را روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید، سپس پودر ژله را به آب در حال جوش اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- اجازه دهید حدود 1 دقیقه روی حرارت بماند و مرتب آن را هم بزنید تا پودر ژله کاملا در آب حل شود.
- حالا حرارت را خاموش کرده و 1/2 لیوان آب سرد به آن اضافه کنید و هم بزنید.
آماده کردن قالب
1. قالب سیلیکونی یا پلاستیکی
- قبل از ریختن مایه ژله در قالب، با استفاده از یک برس همه قسمتهای داخلی قالب را روغن بمالید و سعی کنید همه منافذ و خلل را چرب کنید.
- سپس دیواره داخلی قالب را شکر بپاشید و قالب را به مدت 30 دقیقه در فریزر قرار دهید.
- پس از 30 دقیقه قالب را از فریزر خارج کنید و مایع ژله را در آن بریزید.
2. قالب فلزی
- قبل از ریختن مایع ژله در قالب، درون قالب را با آب خیس کنید و سپس در فریزر قرار دهید تا یک لایه نازک یخ در دیواره داخلی قالب ایجاد شود.
- سپس قالب را از فریزر خارج کنید و مایع ژله را در آن بریزید.
3. قالب شیشهای یا پیرکس
- قبل از ریختن مایه ژله در قالب، مقداری آب سرد به دیواره داخلی قالب بپاشید تا خیس شود.
- سپس مایع ژله را در آن بریزید.
جدا کردن ژله
1. جدا کردن ژله از قالب سیلیکونی یا پلاستیکی
- پس از اینکه ژله کاملا بسته و سفت شد، آن را از یخچال خارج کنید و سپس:
1. حدود 15 الی 20 ثانیه قالب را روی بخار آب بگیرید.
2. یک ظرف بزرگتر از قالب را با آب گرم (نه آب جوش) پر کنید، سپس قالب را به مدت 15 الی 20 ثانیه در آب گرم نگه دارید، طوریکه سطح آب دو الی سه سانتیمتر پایینتر از لبه بالایی قالب باشد.
3. لبههای ژله را با فشار دست یا با استفاده از نوک چاقو یا خلال دندان از قالب جدا کنید. سپس با کف دست به دور تا دور قالب ضربه بزنید تا ژله کاملا از قالب جدا شود.
- در انتها بشقاب یا ظرف مورد نظر برای سرو ژله را کمی نم دار کنید و روی درب قالب قرار دهید، سپس ژله را در ظرف سرو برگردانید و قالب را به آرامی جدا کنید.
2. جدا کردن ژله از قالب فلزی
از آنجا که فلز هادی گرماست، برای جدا کردن ژله از قالب فلزی میتوانید از سشوار یا حوله گرم استفاده کنید. برای این منظور:
- بشقاب یا ظرف مورد نظر برای سرو را نم دار کنید و روی دهانه قالب فلزی قرار دهید.
- قالب را روی بشقاب برگردانید و سپس دور تا دور آن را با حولهای که از قبل گرم کرده اید بپوشانید.
- حدود 1 دقیقه صبر کنید تا ژله گرم شده و از قالب جدا شود.
- به جای حوله گرم میتوانید از سشوار استفاده کنید. سشوار را روی آخرین درجه قرار دهید و دور تا دور قالب را سشوار بگیرید تا ژله گرم شده و از قالب جدا شود.
3. جدا کردن ژله از قالب شیشهای یا پیرکس
- قرار دادن قالب شیشهای سرد در آب گرم باعث تغییر دمای ناگهانی ظرف و در نتیجه شکستن آن میشود، بنابراین قالب شیشهای را پس از خارج کردن از یخچال، چند دقیقه در دمای محیط قرار دهید تا ژله از آن جدا شود.
- سپس ظرف سرو را روی دهانه قالب قرار دهید و ژله را در آن برگردانید.
نکات مهم
برای برش زدن ژله با چاقو مرتب چاقو را با آب خیس کنید تا موقع برش زدن، شکل ظاهری ژله خراب نشود.
- ظرفی که قرار است ژله در آن برگردانده شود را حتما نم دار کنید تا ژله به راحتی در آن حرکت کند و به آن نچسبد.
- حداقل یک ساعت قبل از سرو، ژله را از قالب جدا کنید و دوباره آن را در یخچال قرار دهید تا اگر در اثر حرارت، سطح روی ژله شل شده بود، شکل اولیه خود را به دست آورد.
- بهترین قالبها برای درست کردن ژله، قالبهایی از جنس پلاستیکی هستند که ژله به راحتی از آنها جدا میشود.
- از آنجا که قالبهای فلزی سریعتر گرما را جذب میکنند، ژله سریعتر از آنها جدا میشود، ولی جدا شدن ژله از قالبهای پلاستیکی و سیلیکونی زمان بیشتری میبرد.
سخن آخر
ژلهها دسرهای پرطرفداری هستند که در انواع مختلفی چون
ژله تزریقی آسان و ساده،
ژله تخم شربتی،
ژله رولی گل رز و ... درست می شوند. این دسرهای زیبا یا در ظرف سرو تهیه میشوند و با همان ظرف روی میز غذا قرار میگیرند یا در قالبهای مخصوصی از جنس پلاستیکی، سیلیکونی، فلزی یا شیشهای درست میشوند و پس از جدا شدن از قالب، در ظرف سرو قرار میگیرند. درآوردن ژله از قالب یکی از مهمترین مراحل تهیه اینگونه دسرهاست که در این مطلب سعی کردیم راهکارهای لازم در این زمینه را به طور کامل ارائه دهیم. امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد و نظرات خود را از طریق بخش ارسال نظر با ما در میان بگذارید.