در ساخت عروسک، گل و انواع دکوری می توان از وسایل مختلفی همچون نمد، پارچه و … استفاده کرد یکی از این وسایل می تواند خمیر ایتالیایی یا همان خمیر گل چینی باشد، که طرز تهیه خمیر ایتالیایی و نحوه استفاده از آن برای درست کردن انواع گل، مجسمه و غیره نیاز به مهارت دارد و باید این هنر را آموخت. در مطالب قبلی با آموزش گلسازی با خمیر آشنا شدید و در ادامه می توانید با روش تهیه و پخت این خمیر آشنا شوید.
طرز تهیه خمیر ایتالیایی برای گلسازی و ساخت عروسک
وسایل مورد نیاز برای تهیه خمیر ایتالیایی عبارتند از:
- 1 الی 1 و 1/4 لیوان چسب چوب
- 1 لیوان نشاسته ذرت
- 2 قاشق غذاخوری گلیسرین
- به مقدار نیاز وازلین
- یک عدد قابلمه سالم، تمیز و بدون خش
- یک عدد قاشق چوبی
- یک عدد لیوان
- یک عدد نایلون و یا یک عدد ظرف در دار برای نگهداری خمیر
نکته: در طرز تهیه خمیر ایتالیایی در صورت استفاده از چسب چوب شمال باید به مقدار 1 و 1/4 لیوان چسب مورد استفاده قرار دهید و چنانچه از چسب چوب مشهد می خواهید در تهیه این خمیر به کار برید، نیاز به یک لیوان چسب چوب دارید.
مراحل تهیه خمیر ایتالیایی:
1- با کمی وازلین کف یک قابلمه تفلون را مقداری چرب کنید، توجه داشته باشید که بعد از درست کردن خمیر با این قابلمه، به هیچ عنوان از آن برای پخت غذا استفاده نکنید.
2- سپس نشاسته ذرت را داخل قابلمه بریزید.
3- درون لیوان مورد استفاده برای نشاسته ذرت یک قاشق گلیسرین بریزید.
به وسیله پشت قاشق دیواره داخلی لیوان را کاملا به گلیسرین آغشته نمایید، تا چسب چوب امکان چسبیدن به دیواره لیوان را نداشته باشد.
4- اکنون چسب چوب را داخل لیوان آغشته به گلیسرین بریزید و سپس باید چسب را به نشاسته ذرت داخل قابلمه بیافزایید.
5- در این مرحله از طرز تهیه خمیر ایتالیایی باید با استفاده از یک قاشق چوبی مواد را خوب به هم بزنید.
غلظت خمیر حاصل باید به صورت غلظت خامه و یا ماست سفت شود. در صورت خشک بودن و یا سفت شدن خمیر می توانید مقدار کمی چسب چوب به آن اضافه نمایید.
مراحل پخت خمیر ایتالیایی:
1- قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید، بعد از داغ شدن قابلمه و کمی جدا شدن خمیر از دیواره قابلمه، حرارت آن را متوسط کنید و مواد را هم بزنید تا بتدریج خمیر از دیواره ظرف کاملا جدا و منسجم گردد.
در هنگام هم زدن با قاشق چوبی خمیرهای اطراف و کف ظرف را کاملا جمع کنید و هم بزنید.
2- مدت زمان پخت خمیر ایتالیایی در حدود 5 تا 6 دقیقه می باشد، اما با این حال هر زمان که حالت براقی چسب چوب در خمیر محو شد و به انگشتان دستتان نچسپد(دست باید آغشته به وازلین باشد)، خمیر را باید از روی حرارت برداشت.
3- پس از آماده شدن خمیر، با استفاده از وازلین دستانتان را چرب نمایید و شروع به ورز دادن خمیر کنید. البته باید مراقب دستانتان باشید، چون داغی خمیر ممکن است دست شما را بسوزاند.
4- بعد از چند ثانیه ورز دادن، مقداری خمیر را پهن کنید و در داخل قابلمه بگذارید، تا با داغی قابلمه ای که استفاده کرده بودید، کمی بپزد.
5- خمیر را بر روی یک پارچه تمیز بگذارید و به مدت 1 دقیقه صبر کنید تا از دمای خمیر کاسته شود و ولرم گردد.
6- سپس داخل یک عدد ظرف در دار یا داخل نایلون را با مقداری وازلین چرب کنید و خمیر را در درون آن قرار دهید و در آن را ببندید.
7- خمیر در این حالت باید به مدت 2 روز باقی بماند، تا آماده استفاده گردد. در صورت ماندگاری بیشتر خمیر باید آن را در داخل یخچال نگهداری نمایید، زیرا ممکن است در اثر گرما کپک بزند و یا خراب شود.
با استفاده از خمیر ایتالیایی آماده شده می توانید مجسمه ها، انواع عروسک و دیگر دکوری ها زیبا را بسازید.
امیدواریم از طرز تهیه خمیر ایتالیایی لذت برده باشید و با رعایت مراحل تهیه و پخت آن به راحتی بتوانید این خمیر را در منزل تهیه کنید. ضمن این که با مراجعه به مطالب پیشین آرگا در قسمت عروسک سازی می توانید با ساخت انواع عروسک آشنا شوید.