خبرگزاری ایسنا: دکتر ایرج حریرچی با بیان این که حتی در کشورهای اروپایی که سختگیرانهترین کدکسها را دارند هم آفلاتوکسین در لبنیات وجود دارد. باید توجه داشت میانگین این سم حدود 50 تا 60 نانوگرم در لیتر در تمام شیرهای کشور است.
معاون کل وزارت در تشریح این موضوع گفت: اگر مقیاس، کدکس اروپا باشد، خود عدد تقریبا بالاست، چون عدد کدکس اروپا 50 نانوگرم در لیتر است. اگر کدکس ایران باشد حدود 100 است که قابل قبول و اگر کدکس آمریکا باشد که میزان آن 500 نانوگرم است، با این معیار، تقریبا تمام نمونهها قابل قبول هستند.
حریرچی تاکید کرد: بررسی 50 مطالعه در ایران در چند سال اخیر نشان میدهد در طی 10 سال گذشته میزان این سم در شیر رو به کاهش است. اگرچه هنوز با میزانی که با محصولات کشورهای اروپایی است قابل مقایسه نیست و حداقل 30 تا 40 نانو گرم در لیتر بیشتر است.
وی با بیان این که با توجه به ارزیابی خطر باید به قضاوت این موضوع نشست، گفت: همین امروز هم میزان مصرف شیر در جامعه ما پایین است و مصرف شیر در مقایسه با کشورهای اروپایی شاید یک چهارم باشد و به مردم توصیه میکنیم که مصرف شیر را از سبد غذایی خود حذف نکنند و نکته دیگر این که خطر جدی این ماده با دوز 3و نیم میلیگرم به ازای وزن مصرف کننده دیده شده که بسیار بعید است به این میزان از دوز در بدن فرد برسد.
بنابر اعلام وبدا، حریرچی در پایان تصریح کرد: سرطان کبد اولیه در ایران عمدتا ناشی از سیروز هپاتیت مزمن است و سرطان ناشی از آفلاتوکسین نادر است. حتی ابتلا به سرطان اولیه کبد هم در ایران در سالهای اخیر رو به کاهش است.
وجود سم آفلاتوکسین در شیر تولیدی کشور تکذیب شد/ دامپزشکی: استاندارد ایران از اتحادیه اروپا سختگیرانهتر است
سازمان دامپزشکی کشور طی اطلاعیهای با رد وجود سم آفلاتوکسین در شیر تولیدی کشور اعلام کرد استاندارد ایران در این زمینه از اتحادیه اروپا سختگیرانهتر است.
به گزارش تسنیم، سازمان دامپزشکی کشور طی اطلاعیهای با رد وجود سم آفلاتوکسین در شیر تولیدی کشور اعلام کرد:" اظهارات شخصی بعنوان کارشناس در برنامه شبکه سه سیما کذب محض، غیر علمی، غیر مستند و مصداق واقعی تشویش اذهان عمومى است.
بر اساس برنامههای توسعهای انجام گرفته در کشور، در حال حاضر 400 کارخانه شیر پاستوریزه در کشور فعال هستند و در حوزه تولید شیر خام رتبه 11 دنیا هستیم.
در حوزه تأمین ماده اولیه کارخانجات لبنی تعداد 1600 مرکز جمعآوری شیر خام و صنایع وابسته در حال فعالیت هستند. در این مراکز در چهارچوب ضوابط بهداشتی دامپزشکی کنترلهای تخصصی بهداشتی اعم از نمونه برداری و آزمایشات لازم صورت میپذیرد و حمل و نقل شیر و فراوردهاى آن با مدرنترین روشهای بهداشتی صورت میپذیرد و حتی تردد وسائط نقلیه شیر و فرآوردههای لبنی رصد و پایش میشود که مواد اولیه 400 کارخانه تولید لبنیات کشور را فراهم میکنند.
برنامههای بهداشتی سلامت شیر و فرآورده لبنی در تمامی سطوح از جمله مدیریت بهداشت گاورداری ها، مدیریت بهداشت در مراکز جمع آوری شیر و مدیریت بهداشت در کارخانجات شیر و لبنیات مطابق با استانداردهای ملی و کدکس آلیمانتاریوس (استاندارد بین المللى) صورت میپذیرد. تمامى این مراحل تحت نظارت سازمان دامپزشکی کشور و وزارت بهداشت بصورت دائم و مستمر صورت میپذیرد.
مزید استحضار در سطح گاوداری سه نوع مدیریت وجود دارد یکی از مدیریتهای بسیار مهم در هر گاوداری مدیریت بهداشت و تغذیه میباشد که در اینجا سختگیرانهترین استانداردها برای کنترل میران «آفلاتوکسین» صورت میپذیرد. استاندرد میزان افلاتوکسین در ذرت دامی در کشور ما برابر با ٥ در میلیارد میباشد و این در حالی است که استاندارد اتحادیه اروپا برای آفلاتوکسین چهار برابر (20 ppb) استاندارد ملی ایران میباشد. "
به گزارش تسنیم، بهادر حاجی محمدی بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران به تازگی در یک برنامه تلویزیونی در شبکه سه سیما در ارتباط با آلودگیهای میکروبی شیر و فرآوردههای لبنی در کشور اظهار کرد: وجود روغن پالم در لبنیات رسوایی بود که توسط وزیر بهداشت وقت تایید شد، اما درباره وجود وایتکسی در شیر جای نگرانی وجود ندارد و در صورتی که این امر مشاهده شده باشد، به صورت موردی است.
وی افزود: به جای نگرانی و توجه به روغن پالم و وایتکس در فرآوردهای لبنی، مسئولان باید به سموم دیگری مانند آفلاتوکسین توجه کنند.
بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران با اشاره به جنجال ورود چند صد هزار تن ذرت آلوده به کشور گفت: در صورتی که دام از ذرت یا هر گونه علوفه آلوده به آفلاتوکسین استفاده کند، این ماده وارد شیر حیوان میشود.
وی با بیان اینکه در میان 10 کشور خاورمیانه ایران رتبه آخر را از لحاظ میزان وجود سم آفلاتوکسین در شیر را دارد گفت: بر اساس تحقیق انجام شده 33 در صد شیرهای عرضه شده در کشور به سم آفلاتوکسین آلوده بوده اند.
حاجی محمدی گفت: بر اساس گزارشهای موجود میزان سم آفلاتوکسین موجود در شیرهای تولید در استان تبریز 62 درصد، مشهد 5 درصد، شیراز 17 درصد، ساری 60 درصد و اردبیل 33 درصد است.
وی با بیان اینکه وجود این سم در شیر منجر به سرطان به ویژه سرطان کبد میشود گفت: میزان وجود سوم آفلاتوکسین در شیر در کشور بالا است که مصرف آن نگرانیهایی را برای سلامت مصرف کنندگان به همراه دارد.
بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران ادامه داد: متاسفانه یا خوشبختانه سرانه مصرف شیر در ایران بسیار کم است به همین دلیل پیش از این اینکه بزرگسان در معرض خطر باشند، خطر اصلی متوجه کودلان و خردسالان است.
حاجی محمدی گفت: با توجه به اینکه خردسالان و کودکان وزن کمتری دارند میزان تحمل آنها در برابر سم آفلاتوکسین موجود در شیر نیزکمتر است.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه حرارت و جوشیده شدن شدن شیر هیچ تاثیری بر روی آفلاتوکسین ندارد بنابراین حتی شیرهای پاستوریزه نیز از این آلودگی مبرا نیستند.
حاجی محمدی با بیان اینکه مشکل موجو در این باره مدیریتی است گفت: متولی بهداشت شیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اما مسئولیت نظارت بر آلودگی در شیر با سازمان دامپزشکی تحت نظارت وزارت جهاد کشاورزی است و سازمان دامپزشکی باید به وزارت بهداشت منتقل شود تا بتوان بر روی آن نظارت داشت.
بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران اظهار داشت: شیر را نمیتوان از سبد کودکان حدف کرد باید مسولان به این موضوع جدی ورورد کند تا مشکل برطرف شود.