سرویس سبک زندگی: حتما تا به حال شنیدهاید که برخی توصیه میکنند غذای خود را زیاد بجوید. محققان دانشکده پزشکی آیورودا دریافتند که 7000 سال پیش، آرام و کامل جویدن غذا برای تقویت سلامت گوارش ضروری بوده است و به جدا شدن قسمتهای غیرقابل هضم غذا از مواد مغذی کمک میکند. در ادامه این مطلب را به نقل از سایت دکتر کرمانی میخونیم.
از این دست توصیهها همیشه بوده است. برای مثال در سال 1900 متخصص تغذیه ای خود خوانده به نام هوراس فلچر به مردم توصیه میکرد آنقدر غذا را بجوید تا به حالتی مایع درآید و خود به خود بلعیده شود. جالب اینجاست که منظور فلچر از زیاد جویدن، 30 مرتبه نبوده بلکه او صدها بار جویدن را در نظر داشته است.
فلچر که در واقع پزشک هم نبود عقیده داشت جویدن زیاد غذا کمک میکند بیشترین بهره را از آن بگیریم. فلچر خود را متخصص تغذیه اقتصادی میدانسته و اظهار می کرد اگر نصف غذا را به یک فقیر بدهید و او خوب آن را بجود، می تواند مواد مغذی بیشتری از آن را جذب بدن خود کند. اما تحقیقات وی نتوانست مدارک زیادی برای اثبات تئوریش فراهم کند. کار معده شکستن و جذب مواد مغذّی غذاها است و مسلما آن را خوب انجام میدهد.
به نظر نمیآید آهسته غذا خوردن و افزایش تعداد جویدنها، تفاوت چندانی به وجود بیاورد اما تحقیقات نشان داده این کار میتواند به کنترل اشتها و افزایش وزن کمک کند.
برخی تحقیقات مقدماتی نشان داده است جویدن غذا تا زمانی که هیچ تودهای نماند، میتواند مقدار کالری که بدن در طول گوارش میسوزاند را افزایش دهد: حدود 10 کالری اضافی در ازای 300 کالری. از سوی دیگر سریع غذا خوردن میتواند باعث شود کالری زیادی سوزانده نشود. زیاد جویدن غذا همچنین باعث افزایش جریان خون در معده و روده میشود. با گذاشتن وقت بیشتر برای جویدن، یک فرد میتواند حدود هر ماه 2000 کالری بیشتر بسوزاند.
افراد چاق نسبت به کسانی که وزن مناسبی دارند کمتر غذای خود را میجوند، حتی زمانی که هر دو یک چیز را میخورند و لقمههایی به یک اندازه برمیدارند. در این تحقیق محققان از دو گروه که شامل افراد چاق و متناسب می شد، خواستند غذای خود را 40 مرتبه بجوند و در پایان متوجه شدند هر دو گروه کمتر غذا خورده اند. وقتی غذای خود را کمی بیشتر از حد معمول جویدند سطح هورمون های روده که به گرسنگی و سیری مربوط می شد بهبود پیدا کرد. افزایش فعالیت جویدن غذا می تواند تبدیل به ابزاری کاربردی برای مقابله با چاقی باشد.
جویدن اضافی غذا همچنین سرعت غذا خوردن را کند میکند و این یکی دیگر از دلایل سالم بودن این کار است. محققان تاثیر سرعت غذا خوردن روی مقدار وعده را نیز مورد بررسی قرار دادهاند. آهسته غذا خوردن باعث میشود با تمرکز حواس بیشتری غذا بخورید و با مقدار غذای کمتری احساس سیری را تجربه کنید.
این کار همچنین می تواند به تثبیت وزن کمک کند. یک تیم تحقیقاتی دیگر به مدت 8 سال، گروهی از افراد را مورد بررسی قرار داده و متوجه شدند آنهایی که آهسته غذا میخوردند، نسبت به کسانی که سریع غذا می خوردند در طول این دوره وزن کمتری اضافه کردهاند. سریع غذا خوردن همچنین میتواند موجب شود افراد تا 36 درصد بیشتر، در خطر سندروم متابولیک قرار بگیرند. سندروم متابولیک مجموعهای از مشکلات را موجب میشود از جمله فشار خون و قند خون بالا، افزایش کلسترولهای بد و چربی شکمی اضافی.
سخت است که بگوییم سرعت غذا خوردن یا تعداد جویدنهای یک فرد به تنهایی باعث این مزایا برای وزن بدن است. اما به نظر کمی آهستهتر غذا خوردن و بیشتر جویدن غذا ضرری نداشته باشد و با کمی دقت بشود به این کار عادت کرد.