سرویس سبک زندگی: دکتر روشنک قدس افزود: افراد دارای مزاج خوب یعنی «گرم و خشک» یا «سرد و خشک» که در مولفه گرمی مشابهاند در روزه داری طولانی مدت که مصادف به فصل تابستان است به مراتب به مواد رطوبت بخش بیشتری برای حفظ تعادل آب در در بدن طی 16 ساعت روزه داری، نیاز دارند. در ادامه این مطلب را به نقل از سایت جام جم آنلاین میخوانیم.
وی خاطرنشان کرد: این دو گروه برای تامین مواد رطوبت بخش میتوانند از شربت تخم ریحان، شربت آبلیمو، خاکشیر یا دوغ خرفه استفاده کنند؛ برای تهیه دوغ خرفه، تخم خرفه را باید شیره کشی کرد و سپس از شب قبل در دوغ خیساند و سپس دوغ را بیاشامند این معجون به ویژه برای افراد با مزاج گرم و خشک توصیه میشود.
قدس ادامه داد: همچنین شیربادام نیز برای افراد با مزاج سرد و خشک توصیه میشود؛ شیر بادام، معجونی متشکل از شیر نیست بلکه چند نوع مغز بادام در یک لیوان آب خیس می خورد و سپس با عسل مخلوط میشود و چون به خاطر عسل، رنگ شیری پیدا میکند به آن شیربادام میگویند.
رئیس دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: افراد دارای مزاج گرم نمی توانند از خوراکیها و نوشیدنی های با مزاج بسیار گرم مانند ادویه هایی از جمله فلفل، دارچین و زنجبیل در طبخ غذا استفاده کنند؛ این افراد میتوانند غذاهای ترش مزه مانند خورش تمرهندی یا رب انار مصرف کنند.
قدس تاکید کرد: افراد با مزاج سرد عموما نیاز کمتری به مواد رطوبت رسان دارند. افرادی که در سردی مزاج با هم مشترکند و عموما به جای احساس عطش، عدم تحمل گرسنگی در ماه رمضان، آنان را با مشکل مواجه میکند، توصیه می شود از ادویههای گرم معتدل مانند آویشن، زیره، زنیان، رازیانه و دارچین در غذای خود استفاده کنند.
وی ادامه داد: استفاده از شربت سکنجبین یا «ماء العسل» (شربتی از آب و عسل و دارچین) برای این دسته از افراد میتواند موثر باشد.
وی یادآور شد: افراد با مزاج گرم و خشک در فصل تابستان و طی ماه مبارک رمضان نباید فعالیت روزانه بیش از حد داشته باشند و توصیه میشود که خواب قبل از بعدازظهر داشته باشند اما مزاج سرد، محدودیت فعالیت روزانه ندارند.
حفظ سلامتی و درمان بیماریها در طب سنتی بر اساس شناخت نوع مزاج و طبیعت انسان صورت میگیرد و بر همین اصل خوراکیهایی تجویز میشود که بتواند مزاج را متعادل و علائم بیماری را التیام بخشد.
بر این اساس افراد در طب سنتی دارای چهار مزاج مزاج گرم و خشک (صفراوی)، گرم و تر (دم)، مزاج سرد و تر (بلغم) و سرد و خشک (سودا) هستند که در مراجعه به متخصصان طب سنتی این مزاجها مشخص میشود اما بطور مثال افراد با مزاج گرم و خشک لاغر اندام و سفید چهرهاند.