به گزارش بیتوته ، برنج از غذاهای اصلی تمام مردم جهان و بهخصوص ایران است. در اغلب موارد ممکن است میزان برنج پختهشده بیش از میزان مصرفی باشد یا اینکه از ابتدا با این هدف برنج را میپزیم که در چند وعده آن را مصرف کنیم. یکی از سوالاتی که برای بسیاری از ما تاکنون پیش آمده است این است که برنج تا چند روز در یخچال و فریزر قابل نگهداری است؟ در این یادداشت چند نکته برای نگهداری هرچه بهتر برنج پخته ذکر خواهد شد.
برنجی که تازه پختهشده محتوای رطوبتی خیلی بالایی دارد و اگر در دمای محیط بیش از دو ساعت نگهداری شود، مکان مناسبی برای رشد باکتریهاست. برنج پخته مانند بسیاری از غذاهای پخته دیگر باید در خارج از محدوده دمایی پنج تا 63 درجه سانتیگراد نگهداری شود.
در بالاتر و کمتر از این محدوده دمایی مشکلی از نظر رشد باکتریها وجود ندارد. مثلا در رستورانها غذاها همیشه در بالا تر از این دما نگهداری میشود اما در خانه بایستی سعی کنید خیلی سریع غذا را سرد کنید و از نگهداری طولانیمدت آن در دمای محیط پرهیز کنید. میتوانید این کار را با قرار دادن در یخچال یا توزیع آن در ظروف دیگر یا سینی برای سرد شدن سریعتر انجام دهید.
بیشتر بخوانید:
در کل برای نگهداری برنج پخته یا هر غذای پخته دیگر از ظروف دردار استفاده کنید. از رها کردن برنج پخته به صورت بدون محافظ در یخچال بهشدت پرهیز کنید زیرا امکان آلودگی متقاطع آن در اثر تماس با مواد خام مثل میوهها، سبزیجات، تخممرغ و... وجود دارد. حتما برنج را به دور از مواد غذایی خام و در طبقات بالایی یخچال قرار دهید تا از بروز هرگونه آلودگی متقاطع در اثر تماس یا چکیدن قطرات آب از مواد خام و... جلوگیری شود. برای نگهداری در یخچال اگر دسترسی به ظرف ندارید، میتوانید از زیپک نیز استفاده کنید اما حتما هوای باقیمانده را خارج کنید.
برنجی که به خوبی پخته و در ظروف دردار یا کیسهای کاملاً بسته نگهداری شده به مدت سه تا چهار روز در یخچال قابل نگهداری است (طبق توصیه وزارت کشاورزی ایالات متحده). با وجود این اگر هرگونه تغییر در بافت (سفت و سخت شدن)، لزج شدن سطح یا بوی غیرطبیعی در برنج احساس کردید، از مصرف آن پرهیز کنید. بهخصوص در مورد برنجهایی که مدت زمانی بیشتر از دو ساعت در دمای محیط قرار گرفتهاند امکان تغییر در بافت و بو بیشتر وجود دارد. خوردن چنین برنجی احتمال بروز مسمومیت را افزایش میدهد. پس از چشیدن برنج مانده در محیط، یخچال یا فریزر به منظور ارزیابی تازگی آن پرهیز کنید.
دقت کنید برای استفاده مجدد از برنج پختهشده بایستی آن را به طور کامل گرم کنید. این کار را میتوانید پس از ریختن چند قاشق آب در برنج، روی گاز یا در دستگاه ماکروویو (سه تا چهار دقیقه) یا هر دستگاه قابل دسترس برای گرم کردن انجام دهید. برای اطمینان از داغ شدن همه قسمتها حتماً هر 30 ثانیه یک بار آن را هم بزنید.
بیشتر بخوانید:
از مصرف برنج سرد بهخصوص اگر نمیدانید دقیقاً پس از پخت در چه شرایطی سرد شده یا چند روز در یخچال مانده بهشدت پرهیز کنید.
برای افزایش ماندگاری برنج میتوانید پس از سرد کردن آن را در ظروف دردار یا کیسه مخصوص فریزر ریخته و حداکثر تا سه، چهار ماه فریز کنید.
اگر برنجی را از فریزر و یخچال خارج و گرم کردید باقیمانده آن را دور بریزید و هرگز مجددا از آن استفاده نکنید. گرم و سرد کردن متوالی امکان رشد میکروارگانیسمها را افزایش میدهد.
مسمومیت با برنج اغلب با رشد باکتری به نام باسیلوس سرئوس مرتبط است و در صورتی که علائمی همچون دلدرد، استفراغ، اسهال و تب و لرز پس از مصرف برنج داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
هرگز برنج فریزشده را روی کانتر و در دمای محیط به حال خود رها نکنید تا از حالت انجماد خارج شود. به محض خروج از فریزر آن را با یکی از روشهای ذکر شده گرم کنید.
بیشتر بخوانید: