وبسایت دونفره - معصومه رجایی: شلهزرد پای ثابت نذریها و مراسمات مذهبیه که مخصوصا در ماه محرم برای نذری خیلی انتخاب خوبیه. شلهزرد طعم و عطر بی نظیری داره. در این مطلب طرز تهیه شلهزرد رو با نسبتهای مناسبی میگم خدمتتون که برای هر مقدار که خواستید میتونید همین نسبتها رو چند برابر کنید و برای نذریهاتون استفاده کنید. نذری همگیتون قبول باشه.
مواد لازم برای 3-4 نفر
- برنج 1 پیمانه
- آب 6 پیمانه
- شکر 1 پیمانه
- خلال بادام 1/4 پیمانه
- کره 50 گرم
- زعفران آسیاب شده و دم شده نصف استکان
- گلاب 1/2 پیمانه
- هل ساییده 1/4 قاشق چایخوری
- دارچین و خلال پسته و بادام به مقدار دلخواه
با این مقدار مواد 4 پیاله شلهزرد خواهید داشت.
طرز تهیه
شلهزرد رو عموما به یک روش درست میکنن. فقط نکات خاصی وجود داره که عرض میکنم خدمتتون. برنج شلهزرد بهتره نیم دونه و حتما ایرانی باشه، ولی میتونید از برنج کامل هم استفاده کنید فقط کمی زمان پختش بیشتر میشه و حدود یکی دو پیمانه آب بیشتری میبره. من نیم دونه نداشتم و از برنج کامل استفاده کردم. فقط برنجتون ایرانی باشه تا کیفیت بهتری داشته باشین.
برنجی رو که از شب قبل خیس کردیم با مقدار آبی که گفتیم روی حرارت قرار میدیم تا بپزه. حرارت رو بعد از به جوش اومدن ملایم کنید تا برنج به آرومی بپزه و خودش رو باز کنه. خیلی مهمه که کاملا پخته بشه و وا بره.
بعد از حدود یک ساعت که برنج کاملا پخت، شکر رو اضافه میکنیم.
بعد کره و زعفران و هل رو که از قبل آماده کردیم اضافه میکنیم و باز فرصت میدیم شلهزردمون جا بیفته. در این حین باید شلهزرد رو هم بزنید که ته نگیره و همچنان حرارت باید ملایم باشه.
کل مراحل پخت برای این مقدار حدود دو تا سه ساعت طول میکشه. وقتی که حس کردید غلظتش کافیه میتونید گلاب و هل رو اضافه کنید و بعد از پنج دقیقه شلهزرد رو از روی شعله بردارید.
در مرحلهی آخر خلال بادامهایی که از قبل خیس کردید هم اضافه کنید. البته میتونید خلال بادوم رو فقط برای تزیین استفاده کنید.
فوت و فنهای تهیه شلهزرد
نکته برای پخت شلهزرد اینه که شکر رو حتما بعد از پختن برنج اضافه کنید.
در آخرین مراحل احساس کردید آبش کمه میتونید مقداری آب بهش اضافه کنید و اگر هم رقیق بود بذارید تا آب اضافیش بخار بشه. ولی اگه حرارت ملایم باشه در طول پخت، این مقدار آب مناسبه.
از اونجایی که شکر با حرارت دیدن کمی آب میندازه بلا فاصله بعد از اضافه کردن شکر مقداری از آب شلهزرد بیشتر میشه، پس این نکته هم حتما در نظر داشته باشید و قبلش آب اضافه نکنید.
میزان غلظت شلهزرد باید انقد باشه که اگر مقدار کمی ازش توی بشقاب ریختید کاملا پخش نشه و کمی قوام داشته باشه.
وقتی شلهزرد رو برای دسر استفاده میکنید بهتره سرد سرو بشه.
نکات شلهزرد نذری
موضوع اینه که این طرز پخت برای شلهزردهایی با مقدار کم مناسبه، ولی برای شلهزردهای با مقدار زیاد و به عبارتی برای نذری اولا نسبتها به این صورت زیاد میشه که شکر برابر برنج میشه و آب پنج برابرش. حالا هر مقداری که بخواید درست کنید. البته میزان شیرینی به ذائقه شما بستگی داره و میتونید بیشتر شکر بریزید.
نکته بعدی اینه که اگر مقدارش زیاده باید برنج رو از قبل خیس داده باشیم. حداقل برنج رو سه چهار ساعت خیس بدید و حتی برای مقدار کم هم شلهزرد بهتری بهتون میده. برای نذری هم معمولا از شب قبل برنج رو خیس میدن.
برای تزیین شلهزرد میتونید از پرک یا خلال بادام و پسته و دارچین و همچنین گل سرخ استفاده کنید. چون طبع کلی شلهزرد به خاطر برنج سرده، گرمای دارچین معتدلش میکنه.
دوستان عزیز به این نکته دقت کنید که هل عطر زیادی داره و ممکنه باب ذائقه همه نباشه. پس پیشنهاد میکنم هل رو کمکم اضافه کنید تا طعم هل زیاد نشه و دلتون رو نزنه.