زهرا فرهناک کارشناس ارشد تغذیه
هر روز یک عدد سیب بخورید
سیب و آب سیب حاوی فیتو کیمکالها و مواد آنتیاکسیدانی است که عملکرد ریه را بهبود میبخشند، بنابراین به افرادی که از آسم رنج میبرند توصیه میشود هر روز یک عدد سیب بخورند. در ضمن مصرف روزانه سیب توسط خانمهای باردار، احتمال ابتلا و تولد فرزندشان با مشکل آسم و یا آلرژی را کمتر میکند. پژوهشها نشان میدهند مادرانی که در طول دوران بارداری دستکم هفتهای چهار عدد سیب میخورند، از بروز آسم و آلرژی در کودکانشان پیشگیری میکنند.
سیر و پیاز
ترکیب سیر و شیر گرم یک داروی بسیار قدیمی برای درمان آسم است و اگر بیماران آسمی از این ترکیب بخورند، کمتر دچار حملات آسم میشوند. سیر و پیاز از گونه alliumها هستند. موسیر، ترهفرنگی و پیازچه نیز در این گروه قرار دارند. علاوه بر مصرف زیاد اینگونه از سبزیجات در پختوپز، سیر و پیاز خواص بیشماری در حفظ سلامت دارند. آنها میتوانند از آسم جلوگیری و یا به درمان آن کمک کنند.
سبزیجات میوهای
تحقیقات دانشمندان اسپانیایی بر روی 460 دانشآموز و کودک اسپانیایی به مدت هفت سال نشان داد کودکانی که هر روز بیش از 35 گرم سبزیجات میوهای مصرف میکنند، بسیار کمتر علایم و نشانههای آسم و آلرژی را از خود بروز میدهند. سبزیجات میوهای شامل کدو سبز، لوبیا سبز، گوجه، بادمجان و خیار میشود.
خاصیت ضد التهابی سیر و پیاز
پیاز حاوی مقدار زیادی ترکیبات ضد التهابی است که میتواند آسم را درمان کنند و علائم آن را کاهش دهد. همچنین مقدار زیادی آنتیاکسیدان فلوونوئید کوارسیتن دارد و بهطور متوسط حاوی 50 میلیگرم کوارستین است؛ بنابراین اگر بهطور روزانه پیاز مصرف کنید، شدت حملات آسم در شما کاهش خواهد یافت.
پیاز، 9 گونه ترکیب ضد التهابی متفاوت دارد. مصرف آن کاملاً بیخطر است و به ندرت دیده شده که کسی در اثر مصرف پیاز دچار آلرژی شود. سیر به خاطر طبیعت گرم خود یک سبزی مناسب برای درمان آسم و آلرژی به شمار میآید. در فلسفه چینیهای باستان، سیر جایگاه ویژهای دارد و در درمان گیاهی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
در نظام پزشکی سنتی هند نیز استفاده از سیر به خصوص سیری که با شیر جوشیده و ترکیب شده باشد، بسیار توصیه میشود. اگر سیر را با سرکه سیب و عسل بخورید، تاثیر بیشتری خواهد داشت. این ترکیب باعث رقیق شدن مواد مخاطی موجود در دستگاه تنفسی، کاهش گرفتگی ریهها و مجاری تنفسی و در نتیجه سهولت تنفس میشود؛
لذا هر روز دو حبه سیر را با یک قاشق چایخوری سرکه و یک قاشق چایخوری عسل ترکیب کرده و صبحها قبل از صبحانه میل کنید. دقت باشید که اگر جزء آن دسته از افراد بسیار معدودی هستید که به مارچوبه حساسیت دارید، احتمال دارد با خوردن سیر و پیاز نیز دچار آلرژی شوید. درمورد مصرف و میزان مناسب آنها حتما با پزشک خود مشورت کنید.
ماهی و روغن ماهی
مصرف ماهی تأثیر زیادی در کاهش ابتلا به آسم و آلرژی دارد. کودکانی که هر روز دست کم حدود 60 گرم ماهی مصرف میکنند، کمتر دچار آلرژی و آسم میشوند. اگر کودکتان و یا حتی خودتان نمیتوانید ماهی بخورید، لااقل از مکمل روغن ماهی استفاده کنید.
مرکبات
مصرف مرکبات و میوههای سرشار از ویتامین c باعث کاهش حملات آسم و آلرژی بهخصوص در کودکان میشود؛ تحقیقات دانشمندان ایتالیایی نشان میدهد کودکانی که پرتقال، نارنگی، گریپفروت و کیوی میخورند کمتر دچار علائم آسم و آلرژی میشوند. ویتامین c به دلیل خواص آنتیاکسیدانی بالایی که دارد با التهابات ریوی مقابله میکند. مرکبات و کیوی و البته توتفرنگی و تمشک حاوی مقادیر زیادی ویتامین c هستند.
کاهش مصرف نمک
زیادهروی در مصرف نمک نه تنها سلامت قلب را به خطر میاندازد، بلکه باعث تشدید علائم آسم نیز میشود؛ بنابراین کنترل و مدیریت مصرف نمک باعث کنترل علائم آسم و آلرژی میگردد. دانشمندان به مردم توصیه میکنند که از مصرف غذاهای بستهبندی و فرآوری شده بپرهیزند.
نقش آنتیاکسیدانها در درمان آسم
مصرف آنتیاکسیدانها به پیشگیری و درمان این بیماری کمک میکند فلوونوئیدها، ویتامینهای A ، C و E نیز رادیکالهای آزاد را خنثی و از آسیبدیدگی سلولها جلوگیری میکنند. کاهش دریافت ویتامین A ، C و E باعث تشدید علائم آسم میشود.
ویتامین C
اگر هر روز 2 گرم ویتامین C به بدنتان برسانید، علائم آسم در شما کاهش مییابد. مصرف مکملهای ویتامین C باعث کاهش حملات آسم میشود.
ویتامین E7
آلودگی هوا باعث افزایش حملات آسم میشود، اما مصرف مکملهای E از این حملات پیشگیری میکنند. پژوهشها نشان میدهند که استفاده از مکملهای ویتامین E در طول دوران بارداری باعث کاهش خطر ابتلای کودک به آسم میگردد.
بتاکاروتن و لیکوپن
بتاکاروتن و لیکوپن هر دو از پیش مادههای کارتنوئیدها هستند. مصرف بتاکاروتن و لیکوپن بهطور روزانه از بروز آسم و حملات آن جلوگیری میکند. بتاکاروتن و لیکوپن نقش محافظتی در برابر این بیماری دارند. این ویتامینها در مجموع از پیشروی و تشدید آسم جلوگیری میکنند و التهابات ناشی از آن را از بین میبرند. رابطه بین غذاها و افزایش احتمال بروز حملات آسم و آلرژی، خصوصاً در کودکان، سالهاست که مورد تحقیق دانشمندان است.