در این مقاله، ما در مورد کاربردهای ماده شیمیایی به نام سدیم نیترات صحبت خواهیم کرد و در انتهای مقاله چند منبع معتبر برای خرید و مراجعه برای مطالعه بیشتر درباره این ماده شیمیای پر اهمیت را قرار داده ایم. (اگر که دنبال محتوای جامع و با تمام جزئیات و بررسی ریز سدیم نیترات هستید همین الان به انتهای متن مراجعه کنید)
سدیم نیترات چیست؟
سدیم نیترات یک ترکیب شیمیایی با فرمول NaNO3 است. این ماده شیمیایی از گروه نمک نیترات قلیایی است که سدیم نیترات به عنوان شوره شیلی نیز شناخته می شود. این امر به این دلیل است که بیشترین توزیع این ترکیبات از شیلی است. این فرم معدنی معمولاً به نیتراتیت یا سودا نیتر معروف است.
سدیم نیترات یک ترکیب شیمیایی با فرمول NaNO است. فرم معدنی آن، همچنین به عنوان نیتراتین، نیتراتیت یا سودا نیتر شناخته می شود.
سدیم نیترات یک ماده جامد است که بسیار محلول در آب است. این ماده یک منبع موجود از آنیون نیترات (NO3−) است.
سدیم نیترات رنگ و بو ندارد. این ماده دارای ترکیب کریستالی است و گاهی اوقات با سدیم نیتریت اشتباه گرفته می شود. گرچه از نظر شیمیایی شبیه به هم هستند، اما خواص و کاربردهای مختلفی دارند. به زبان فنی ما می توانیم از این ترکیب خاص برای ساختن نیترات پتاسیم، کودها، مواد منفجره، شیشه های با مقاومت بالا، داروها و برای نگهداری گوشت ها استفاده کنیم. سدیم نیترات یک جامد سفید است و در آب بسیار محلول است.
کاربردهای نیترات سدیم:
1.حفظ گوشت
سدیم نیترات یک ماده نگهدارنده است که می توانید آن را در گوشت های فرآوری شده پیدا کنید. این ترکیب خاص را می توانید در غذاهایی مانند هات داگ، بولونیا، سالامی، ژامبون و سایر گوشت های خوراکی پیدا کنید. سدیم نیترات از رشد باکتری هایی که گوشت را خراب می کند، جلوگیری می کند و رنگ قرمز آن را حفظ می کند.
البته معمولاً به گوشتی که قرمز نیست مانند ماهی تن یا مرغ اضافه نمی شود. مطالعه نشان داده است که گوشت های فرآوری شده در واقع برای بدن شما چندان سالم نیستند. این گوشت می تواند به عروق خونی شما آسیب برساند، عروق شما را باریک می کند و می تواند منجر به بیماری قلبی شود. به غیر از این، در واقع می تواند به روند قند خود در بدن آسیب برساند و می تواند منجر به دیابت شود. به همین دلیل برای ما مهم است که مصرف غذاهای فرآوری شده را محدود کنیم؛ زیرا برای بدن ما سالم نخواهد بود.
2.کودها
می توانید از سدیم نیترات عنوان کود گیاهان استفاده کنید؛ زیرا باعث رشد سریع گیاهان می شود. این ترکیب خاص حاوی نیتروژن کافی برای کاتالیز رشد گیاهان است. با این حال، هنگام استفاده از آن مراقب باشید؛ زیرا مقدار زیاد نیتروژن برای گیاه شما مفید نیست. ازت زیاد می تواند باعث کندی گیاه در هنگام تولید میوه شود، در حالی که مقدار کمی از آن می تواند از رشد گیاه جلوگیری کند.
3.شیشه
در بهره وری ساخت شیشه های با مقاومت بالا، می توان دریافت که بسیاری از افراد از سدیم نیترات برای تقویت سطح شیشه استفاده می کنند. دو مرحله در ساخت شیشه وجود دارد. مرحله اول قراردادن لیوان در محلول سدیم نیترات است. شیشه هایی که این روند را تجربه می کنند، می توانند در برابر کشش مقاوم باشند و در برابر خم شدن بسیار مقاوم ترند. به غیر از این، این شیشه ها در مورد مقاومت دربرابر دما، پایدارتر هستند؛ بنابراین متوجه خواهید شد که این شیشه حتی در معرض دمای بالا یا درجه حرارت پایین تا حدی خاص به راحتی نمی شکند.
4.دارویی
سدیم نیترات در موارد دارویی به میزان بسیار محدود استفاده می شود. می توانید آن را در قطره های چشم پیدا کنید. با این حال، معمولاً از این ترکیب به عنوان مخلوط کنترل استفاده می شود، نه به عنوان ماده اصلی. این کاربرد، به دلیل مهار نیتروژن است که در قطره های چشم مورد نیاز است. در سال 2005، موسسه ملی بهداشت گزارش داد که غلظت کم نیتریت از آسیب هایی که با حملات قلبی همراه است جلوگیری می کند. این تیم اثرات نیتریت و تیمارهای کنترل نمکی یا نیترات را مقایسه کردند. نیترات از نظر شیمیایی به نیتریت شباهت دارد، اما نمی تواند به اکسید نیتریک موجود در خون تبدیل شود و باعث می شود مانند نیتریت خاصیت اتساع رگ های خونی را نداشته باشد.
5.مواد منفجره
سدیم نیترات ماده ای برای پیشرانه های موشکی است که به عنوان جایگزین نیترات پتاسیم در پیشرانه پودر سیاه استفاده می شود. با این حال، عملکرد نیترات معمولاً کمتر از نیترات پتاسیم است. کار با سدیم نیترات دشوارتر است وقتی که به توانایی آن برای تبلور مجدد قند موشک می رسد.
سدیم نیترات به عنوان یک ماده منفجره، دارای مزایای مختلفی است. نسبتاً ارزان (مقرون به صرفه تر از نیترات پتاسیم)، غیر سمی و پایدار است. متأسفانه، سدیم نیترات دارای معایبی است که داشتن سرعت سوختن آهسته در مقایسه با نیترات پتاسیم است.
اثرات سدیم نیترات بر سلامتی شما
اکنون می دانیم که سدیم نیترات می تواند در غذاهای ما استفاده شود. در حقیقت، این ماده اغلب به عنوان نگهدارنده گوشت استفاده می شود. این می تواند رنگ قرمزی گوشت را حفظ کند تا هر بار زیبا و خوشمزه به نظر برسد. از تخریب گوشت توسط باکتری ها یا میکروب ها جلوگیری می کند؛ بنابراین در اینجا دو برابر فواید خواهید داشت. با این حال، به عنوان سایر نگهدارنده های غذایی، سدیم نیترات بدون خطر نیست. اگر آن را به طور مداوم مصرف می کنید، از حد مجاز مصرف بیش از حد خواهد رسید و در نهایت باعث بیماری های مختلفی در بدن شما می شود.
عوارض و خطرات مصرف بیش از اندازه سدیم نیترات برای بدن:
1. بیماری قلبی
اگر در رژیم غذایی روزانه خود غذایی حاوی سدیم نیترات تهیه کنید، می توانید خود را در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دهید. نمک موجود در سدیم نیترات شما را در معرض بیماری قلبی قرار می دهد. با این حال، نیترات به خودی خود یکی از دلایل عمده آسیب بر قلب شما است. سدیم نیترات می تواند رگ های خونی اطراف قلب را سفت و باریک کند. این امر برای قلب شما بسیار خطرناک است و احتمال ابتلای شما به بیماری قلبی را بیشتر می کند.
2. دیابت نوع 2
دانشکده بهداشت عمومی هاروارد مطالعه ای را منتشر کرد که این واقعیت را اعلام می کند که هنگامی که گوشت های فرآوری شده حاوی سدیم نیترات را مصرف می کنید، 19٪ بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستید. نیترات های موجود در سدیم نیترات تحمل گلوکز بدن شما را کاهش می دهند و این باعث افزایش توانایی ابتلا به دیابت می شود. علائم دیابت نوع 2 افزایش تشنگی، افزایش گرسنگی، کاهش وزن، خستگی و تاری دید است. این بیماری اگر بدون درمان رها شود، می تواند یک بیماری تهدید کننده زندگی می باشد. وقتی مصرف خود را به گوشت های خوراکی، هات داگ و بیکن محدود کنید، در نهایت احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش می دهید.
3. سرطان
وقتی رژیم غذایی را که حاوی مقدار زیادی سدیم نیترات است اتخاذ می کنید، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهید. طبق کتاب "فاکتور غذایی" حاجیم اوگیهاشی، مصرف مقدار زیادی سدیم نیترات می تواند احتمال ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد. به غیر از این، شما همچنین می توانید به سرطان دیگری که با معده شما مرتبط است. مانند سرطان لوزالمعده مبتلا شوید.
4. مشکلات عصبی و روده ای
اگر مقدار زیادی سدیم نیترات مصرف کنید، علائم منفی زیادی را در بدن خود تجربه می کنید. که می تواند شما را در معرض سردرد، سبکی سر و سرگیجه قرار دهد. مصرف مقدار زیادی سدیم نیترات همچنین می تواند خطر ابتلا به اختلال روانی و تشنج را افزایش دهد. مصرف زیاد این ماده شیمیایی می تواند باعث اسهال خونی، التهاب معده و روده و شکم درد گردد. همچنین می توانید علائم مزمن بیشتری مانند ضربان قلب سریع، تنفس نامنظم و حتی کما را تجربه کنید.
همانطور که همه می بینیم مصرف غذاهای فرآوری شده هرگز چیز خوبی نیست. البته ممکن است هر چند وقت یک بار بخواهیم فست فودهایی را بخوریم که طعم خوشمزه ای دارند. با این حال، اگر روزانه یا بیش از حد مصرف شود، فقط می تواند منجر به یک فاجعه شود و به بدن شما آسیب برساند.
بسیاری از مردم بر این باورند که خوردن گوشت های فرآوری شده می تواند در واقع جایگزین چیزهای سالم تری شود. البته، استفاده های معمول سدیم نیترات برای پیشگیری از فاسد شدن غذا است؛ اما امروزه، ما می توانیم بسیاری از انتخاب های غذایی را پیدا کنیم که برای ما ارگانیک و سالم هستند. گوشت های سالم و تازه همیشه انتخاب بهتری نسبت به گوشت های فرآوری شده و کنسرو شده هستند.
منابع خوب برای برای مطالعه (+ خرید سدیم نیترات)
همانطور که گفتیم سدیم نیترات خواص زیادی دارد و همچنین میتواند باعث مشکلات زیادی شود. ما در این مقاله تمام تلاشمان را کردیم که به بهترین شکل ممکن اطلاعات کافی را در اختیار ما بگذاریم اما اگر هنوز نیار به اطلاعات بیشتر دارید (چه درباره سدیم نیترات چه دیگر ماده های شیمیایی) شما میتوانید با جستجوی نام "شرکت بیسموت" یا bismoot در گوگل به یک منبع معتبر در زمینه مواد شیمیایی و خرید مواد شیمیایی برسید و ازمحتوای مفید و ارزشمندی که جمع آوری شده استفاده کنید و همچنین سوالات خود را درباره انواع مواد شیمیایی مانند همین سدیم نیترات یا گلیسیرین یا مونو پتاسیم فسفات یا آسکوربیک اسید یا ... بپرسید یا قیمت را استعلام کرده و به راحتی با bismoot خرید سدیم نیترات و باقی مواد شیمایی خود را انجام دهید.