فرادید؛ زعفران یکی از خوشمزهترین و خوش عطرترین ادویههای موجود است که بهترینهای این ادویه در ایران کشت میشود. گذشته از تمام فواید زعفران باید به مضرات آن نیز توجه کنیم و در زمان استفاده آن را مد نظر قرار دهیم. براساس تحقیقات انجام شده، مصرف بیش از حد زعفران باعث کاهش فشار خون و رقیق شدن بیش از حد خون میشود.
به گزارش فرادید؛ زعفران بویژه بعد از آسیاب شدن باید دور از نور و رطوبت و در جام شیشهای نگهداری شود. زیرا با توجه به این که اسانس (مواد معطر) زعفران قابل تبخیر شدن است در صورت نگه داری نامناسب، به مرور زمان اسانس آن تبخیر شده و از اثرات دارویی و طعم و مزهٔ آن کاسته میشود و مرغوبیت آن از دست میرود.
مصرف بیش از حد زعفران نیز باعث کاهش فشار خون و رقیق شدن بیش از حد خون می شود که ممکن است عوارضی مثل خونریزیهای بینی و یا رحمی را در بانوان به همراه داشته باشد. مصرف بیش از حد این ماده به دلایلی که گفته شد برای خانمهای باردار نیز توصیه نمی شود و ممکن است به سقط جنین در ماههای اول حاملگی منجر شود.
هم چنین مصرف بی رویه زعفران باعث استفراغ، کاهش ضربان قلب، خون ریزی از بینی، خون ریزی از پلکها و لب و موجب سر گیجه، بی حالی، زردی پوست و عوارض خطرناک دیگر میشود که این عواقب حتی میتواند منجر به مرگ شود.
خوردن زیاد زعفران برای کلیهها مضر است. اشتها را کم میکند و ایجاد سردرد میکند و باعث اختلال حواس میشود.
مصرف زعفران به مقدار زیاد سمی است و باعث استفراغ، خون ریزی رحم، اسهال خونی، خون روی از بینی، پلکها و لب ها، سرگیجه، بی حالی، زردی پوست وتحریکات شدید ماهیچههای صاف و حتی گاهی مرگ نیز میشود.
مصرف بیش از حد آن در دوران قاعدگی، میزان اضطراب را افزایش میدهد.
مصرف زیاد آن باعث تغییر رنگ پوست میشود.
به علت دارا بودن طبیعت گرم ممکن است منجر به اسهال، از دست دادن آب بدن و ترشح خون از طریق ادرار شود
مصرف زعفران در بارداری
مصرف زعفران در دوران بحرانی بارداری یعنی سه ماه اول که دوران تشکیل اندامها ست میتواند به جنین صدماتی وارد نماید. مصرف زعفران در سه ماه اول حاملگی باعث افزایش هورمون پروستاگلاندین در رحم شده و اثرتحریکی مستقیم روی عضلات صاف رحم دارد و در نتیجه احتمال سقط جنین را به همراه دارد، اما مصرف متعادل آن پس از سه ماه اول دوران بارداری مفید است و مادر را برای زایمان آسان آماده میکند. زعفران موجب خاصیت ارتجاعی در نسوج رحم میگردد و زایمان را آسانتر میسازد.
چقدر مجازیم زعفران مصرف کنیم؟
استفاده از زعفران به هر شکل و در هر فرآوردهای حداکثر تا روزی یکدهم گرم برای یک فرد بالغ مجاز است. در مصرفهای دارویی نیز مقدار مجاز مصرف، حداکثر 1 گرم است. مصرف بیش از 3 گرم زعفران باعث خونریزی شدید، سقطجنین و در مواردی منجر به مرگ میشود. البته در دنیا گزارشهایی مبنی بر مصرف 5 تا 9 گرم زعفران که مرگومیر به دنبال داشته، ارائه شده است.
مراقب زعفرانهای تقلبی باشید
تولید کنندگان در تولید زعفران تقلبی از رنگهای غیر استاندارد و مواد نگهدارنده استفاده میکنند. اگرچه این محصولات، دارای زعفران هستند، اما میزان زعفران در آنها بسیار کم است. مشکل اینجاست که بافت و رنگ زعفران تقلبی آنقدر شبیه زعفران واقعی است که به سختی میتوانید آنها را از هم تشخیص بدهید. بنابراین، دفعه بعدی که میخواهید زعفران بخرید، دقت کنید. در هنگام خرید فقط به برندهای معتبر اطمینان کنید.
زعفران و کاهش وزن
خیلی از مکملهای کاهش وزن نیز برای رنگ و طعم از زعفران استفاده میکنند. زمانی که چنین رژیم غذایی را دنبال میکنید مراقب باشید. استفاده طولانی مدت از زعفران میتواند خطرناک باشد. زمانی که برای کاهش وزن، مکمل زعفران مصرف میکنید باید مراقب طول دوران مصرف باشید. مراقب باشید که این دوران بیشتر از شش هفته طول نکشد. به هر حال، توصیه میکنیم دوره مصرف زعفران را تحت نظر متخصص بگذرانید. از کاهش یا افزایش میزان مکمل زعفران بدون اجازه پزشک یا مربی بدنسازی خود پرهیز کنید.