الهام کریمی- کارشناس ارشد تغذیه
تحریریه زندگی آنلاین :
انواع سکته مغزی
1) سکته ایسکمیک
2) سکته هموراژیک
3) سکته زود گذر ایسکمیک یا T.I.A
ایسکمی به معنای کاهش اکسیژنرسانی به بافت مغز میباشد و معمولاً به علت انسد اد یک رگ خونی د ر مغز ایجاد میگرد د . این انسد اد میتواند به علت فشار خون بالا و د ر نتیجه تصلب شرایین (آرترواسکروزیس) باشد و بر اثر ترومبوز (حرکت – لخته خون یا آمبولی) به مغز سبب ایجاد سکته مغزی میشود .
بیشتربخوانید:
علائم هشد ار د هند ه
1- احساس بیحسی یا ضعف د ر صورت، بازو یا یک طرف بد ن
2- مشکل ناگهانی د ر د ید د ر یک یا هر د و چشم
3- مشکل ناگهانی د ر د رک مفاهیم یا صحبت کرد ن
4- احساس سرگیجه یا عد م تعاد ل ناگهانی
5- احساس سرد رد ناگهانی بسیار شد ید و بد ون علت مشخص
مواد غذایی مفید د ر جلوگیری از سکته مغزی
د ر تحقیقات جد ید د انشمند ان به این نتیجه د ست یافتهاند که عصاره آلبالو یا همان آب آلبالو د ر جلوگیری و پیشگیری از سکته مغزی نقش بسزایی د ارد . چرا که از تصلب شرایین جلویگری کرد ه و باعث گشاد شد ن عروق خونی میگرد د و د ر واقع مثل یک آسپرین طبیعی نقش بازی میکند .
سیر: مصرف سیر به خاطر د اشتن ترکیبات گوگرد ی باعث جلوگیری از لخته شد ن خون و آمبولی میگرد د . با توجه به این که 80 د رصد از سکته مغزی به د لیل انسد اد عروق خونی است، سیر د ر جلوگیری از این پیشامد نقش مهمی را بازی میکند .
بیشتربخوانید:
گرد و: گرد و به د لیل د اشتن چربی مناسب برای بد ن از رسوب کلسترول L.D.L جلوگیری میکند و به طور غیرمستقیم د ر پیشگیری از سکته مؤثر است. مصرف روزانه 30 گرم گرد و بسیار مفید میباشد .
پرتقال: پرتقال به علت د اشتن پکتین و پتاسیم برای فشار خون و جلوگیری از سکته مغزی بسیار مؤثر و مفید میباشد .
ماهی سالمون: منابع غنی امگا-3 با جلوگیری از افزایش L.D.L د ر جلوگیری از این عارضه کمک بسزایی مینمایند .
کلم پیچ: کلم پیچ به د لیل د اشتن آنتیاکسید انهای مختلف و ویتامین E و ماد ه لوتئین مانع از تصلب زود هنگام شرایین میشود .
شکلات تیره (شکلات تلخ): به خاطر وجود منیزیم، باعث کاهش فشار خون و خواه ناخواه جلوگیری از سکته مغزی و حملههای قلبی میشود .
جو د وسر: به خاطر د اشتن فیبرهای محلول باعث کاهش کلسترول خون میشود و د ر نتیجه ریسک هر د و سکته مغزی و قلبی را پایین میآورد .
انار: آب انار به خاطر د اشتن آنتیاکسید انهای مختلف، مانع تجمع پلاک د ر د یواره رگها و جلوگیری از سخت شد ن د یواره رگها میگرد د .
موز: این ماد ه غذایی به د لیل د اشتن مقاد یر زیاد پتاسیم از بروز حملات مغزی و قلبی جلوگیری میکند .
سیب و گلابی: این د و میوه به خاطر د اشتن منابع زیاد پکتین، د ر کاهش کلسترول L.D.L و افزایش کلسترول خون H.D.L نقش بسزایی د ارند و د ر پیشگیری از سکته مغزی حائــز اهمیت میباشند .
منابع غنی از کلسیم: شیر، ماست، پنیر و لبنیات، عموماً و بیشتر کمچرب.
استفاد ه از سسهای خانگی: به جای استفاد ه از سسهای آماد ه و پرچرب د ر بازار و
مایونزها، سعی کنید سسهای سالم و خانگی تهیه کنید .
خورد ن میوهها و سبزیجات: سیبزمینی، موز، گوجهفرنگی، آلو، انواع طالبی، سویا و لوبیاهای روغنی، غذاهای سرشار از منیزیوم مثل اسفناج، رژیم حاوی کاهو و هویج و سبزیجات برگ سبز و روغنهای سالم سرشار از امگا-3.
رژیم مد یترانهای مثال خوب و مناسبی از یک برنامه غذایی سالم برای پیشگیری و جلوگیری از سکته مغزی میباشد .
عد م استعمال د خانیات و سیگار و مشروبات الکلی نقش موثری د ر جلوگیری از سکته مغزی د ارا میباشند .
لیمو خطر سکته مغزی را کاهش مید هد .
بنابر تحقیقات جد ید ، افراد ی که بیشتر موز مصرف میکنند ، به صورت قابل توجهی کمتر د چار سکته میشوند ، چرا که موز منبع غنی پتاسیم است و پتاسیم یک عامل مؤثر د ر پیشگیری از ایسکمی میباشد .
نقش تغذیه و مواد غذایی د ر پیشگیری از این عارضه
نباید های خوراکی د ر سکته مغزی
عد م استفاد ه از نمک د ر غذا: تا حد امکان نمک د ر غذا کمتر استفاد ه کنیم.
د ر نوشید ن قهوه ملاحظه کنید و سعی کنید بیشتر از د و فنجان د ر روز ننوشید .
د ر هفته 2 تا 3 ساعت و ورزش هوازی به جلوگیری از سکته مغزی و پیشگیری از حملههای قلبی کمک بسیار موثری میکند . بنا بر تحقیقات، یوگا د ر جلوگیری از سکته مغزی کمک بسزایی میکند و همچنین ورزش پیلاس نقش بارزی د ر جلوگیری از ایسکمی د ارد .
خورد ن گوشت قرمز زیاد و چربیهای اشباع مثل کره و چربی جامد زمینهساز بروز سکته مغزی است.
چه افراد ی بیشتر د ر معرض سکته مغزی هستند ؟
افراد ی که د ارای بیماریهای زمینهای مثل کبد چرب و د یابت نوع 2 میباشند ، بیشتر از بقیه مستعد سکته مغزی میباشند . افراد چاق و د ارای اضافه وزن
د رجه 2 و د رجه 3 بیشتر د ر معرض سکته مغزی میباشند .
افراد ی که د ارای سطح کلسترول L.D.L بالا هستند ، مستعد ابتلا به سکته مغزی میباشند . علاوه بر این مسائل توارث، ژنتیک، سابقه ابتلا و سن و جنس هم میتوانند بر بروز سکته مغزی تاثیرگذار باشند . بررسیها نشان د اد هاند که مرد ان بیشتر به سکته مغزی مبتلا میشوند .
ارتباط کلسترول بد (L.D.L) و سکته مغزی
با افزایش کالری د ریافتی و با خورد ن کره و روغنهای اشباع، کلسترول بد (L.D.L) بالا میرود . L.D.L و راد یکالهای آزاد اکسید ه و باعث تصلب شرایین میشوند و ریسک سکته مغزی را بالا میبرند .
با خورد ن میوه و سبزی و افزایش آنتیاکسید انها از اکسید ه شد ن L.D.L و راد یکالهای آزاد و تصلب شراین جلوگیری کرد ه و ریسک سکته مغزی را کاهش مید هیم. د ر پایان، امید اورم د ر این مختصر توانسته باشم کمکی به خوانند گان محترم و عزیز مجله د نیای تغذیه کرد ه باشم که جهت پیشگیری و جلوگیری از ایسکمی بتوانند قد مهای مهمی برد ارند .
بیشتربخوانید: