یکی از قسمت های مفید و خوشمزه و پرطرفدار گوسفند جگر آن است که به دلیل داشتن فواید فراوان خود یک غذای کامل به شمار می رود و به شکل خوراک و کباب در خانه ها و کافه رستوران ها طبخ می شود و به مصرف عموم می رسد. توصیه شده است که در افراد کم خون و دانش آموزان هفته ای یک بار به اندازه نود گرم از خواص جگر استفاده کنند و همچنین ذکر کرده اند که این ماده غذایی در کودکان زیر یک سال به هیچ عنوان نباید به مصرف برسد.
معرفی خواص جگر برای بدن:
قبل از خوردن جگر خوب است که از فواید و عوارض مصرف آن و راه های تشخیص جگر سالم که در زیر آمده است، آگاه شویم:
- از خواص جگر سیاه می توان به وجود انواع ویتامین ها از جمله ویتامین A، D، E و ویتامین های گروه B در آن اشاره کرد.
- جگر سرشار از روی، آهن، پروتئین و اسید فولیک می باشد و هرچند برای بیمارانی با کلسترول بالا توصیه نمی شود اما مصرف آن در افرادی که از کم خونی و فقر آهن رنج می برند، هفته ای دو بار بسیار مفید است.
- پروتئین موجود در جگر سفید گوسفند به رشد بدن و رشد عضلات بسیار کمک می کند.
- جگر سفید نسبت به جگر سیاه چربی و کالری کمتری دارد.
- آهن و ویتامین B12 موجود در جگر برای درمان کم خونی بسیار تاثیر گذار است.
- برای درمان شب کوری، خشکی پوست و خشکی چشم می توان از ویتامین A موجود در جگر بهره مند شد.
- روی موجود در جگر برای رشد کودکان بالای یک سال یک عامل حیاتی می باشد.
- ویتامین E و D جگر برای رشد استخوان و درمان پوکی استخوان بسیار مفید و موثر است.
- جگر سه برابر گوشت قرمز آهن دارد و چربی آن نسبت به گوشت قرمز کمتر است.
خاصیت درمانی جگر سیاه گوسفند
جگر سیاه سرشار از آهن و ویتامین B12 بوده و برای درمان کم خونی بسیار مفید می باشد.
ویتامین A موجود در جگر به منظور درمان و جلوگیری از خشکی پوست، خشکی چشم و شب کوری فواید زیادی دارد.
جگر غنی از روی است، از این رو مصرف آن برای رشد جسمی کودکان ضروری می باشد.
ویتامین های E و D موجود در جگر نیز برای رشد و درمان پوکی استخوان بسیار توصیه می شود.
ویژگی های جگر سالم گوسفند
- داشتن رنگ مایل به قرمز
- قابلیت ارتجاعی آن
- دارای بافتی روشن تر از سطح خارجی
- نداشتن انگل یا کیست
- نداشتن بوی بد
نکاتی مهم به هنگام طبخ جگر
- اگرچه بسیاری از مواد سمی و دارو های هورمونی که در جگر گوسفند وارد شده است، در زمان پخت از بین نمی روند، اما میکروب ها و انگل ها با حرارت از بین خواهند رفت، بنابراین لازم است جگر را به خوبی پخته و سفت و بدون آب مصرف کنید.
- دقت داشته باشید که جگر گوسفند حتما سالم بوده و دارای رنگ سیاه نباشد.
- از آنجا که دانه های سفید رنگ و یا کیست های انگلی بیماری زا هستند، بنابراین از خوردن آنها خودداری کنید.
- به هنگام برش جگر از وسط دقت کنید که دارای انگل نباشد، زیرا در صورت عدم حرارت کافی می تواند موجب ایجاد مشکلات بینایی شود.
- خوردن جگر برای افراد دارای چربی خون بالا توصیه نمی شود، زیرا چربی و کلسترول موجود در جگر برای این قبیل افراد خطرناک می باشد.
- خانوم های باردار و کودکان زیر یک سال نباید جگر مصرف کنند و برای آنها این نوع خوراکی ممنوعیت مصرفی دارد.
- توجه داشته باشید که جگر حتما باید تازه باشد و مدت زمان نگهداری آن در یخچال نیز دو روز می باشد، همچنین نباید جگر را در فریزر نگهداری کنید.
- مصرف جگر باید به صورت متعادل و به اندازه باشد تا به هیچ عنوان مشکلی برای کسی ایجاد نشود.
همانطور که جگر از خواص بی شماری برای بدن برخوردار است، مصرف بیش از اندازه آن نیز موجب مسمومیت و بالا رفتن کلسترول در بدن می شود و در دوران بارداری مخصوصا در ماه های اولیه خطر نقص جنینی را بالا می برد. در خرید جگر نیز بهتر است سراغ جگر گوسفندان جوان بروید و از خرید جگرهایی که روی آنها کیست مشاهده می شود خودداری کنید. برای اطلاع از خوردن جگر در دوران بارداری به این مقاله در سایت آرگا سر بزنید.