تحریریه زندگی آنلاین : تعطیلات نوروز فرصتی مناسب برای در کنار هم بودن و جشن گرفتن است. اما برای برخی افراد، زمانی برای افزایش وزن و چاق شدن است. برای بعضی از افراد تعطیلات درواقع گذراندن روزها با خوردن مفهوم پیدا میکند و همه انسانها دوست دارند روزهای تعطیل را فارغ از هرگونه کار و مشغلههای زندگی، روز خود را با بهترین و خوشمزهترین غذاها بگذرانند. برای خیلی از شما این سؤال پیش میآید که چگونه میتوانیم با دسترس داشتن آنهمه غذاهای رنگارنگ، یک انتخاب غذایی سالم داشته باشیم؟ اولین قدمی که در این روزهای تعطیل میتوانید داشته باشید، فکر کردن درباره انتخابهای غذایی قبل از میل کردن آنها است. وقتی شما به یک مهمانی یا مراسمی وارد میشوید، سعی کنید همة انتخابهای غذای در دسترس را بررسی کنید تا به شما در انتخاب غذا کمک کند بدون آنکه عادتهای غذایی سالم خود را نادیده بگیرید.
بیشتر بخوانید:
اجتناب از پرخوری در تعطیلات
با معدة خالی به مهمانی نروید خیلی از افراد وقتی برای صرف شام دعوت میشوند، سعی میکنند وعدة ناهار خود را حذف نموده تا بتوانند با خیالِ راحت از غذاهای در دسترس در مهمانی استفاده نمایند! این کار کاملاً اشتباه است، سعی کنید قبل از مهمانی، سالاد و سبزیجات، میوة تازه، سالاد، مقدار کمی از مغزها را بخورید و یا میتوانید پیش از رفتن به مهمانی یک لیوان شیر کمچرب با 2 عدد خرما میل نمایید و مطمئن باشید در این صورت اشتهای چندانی برای خوردن خوراکیهای زیاد نخواهید داشت. حذف کردن صبحانه یا ناهار ممکن است باعث مصرف غذاهایی با حجم و کالری بیشتر در مهمانی شود.
******
پیشنهاد یک بشقاب غذایی سالم
اگر به مهمانی دعوت شدید، به صاحبخانه پیشنهاد دهید که من یک غذای کمکالری درست میکنم و آن را با خود میآورم. با این کار، شما نه تنها میزبان را خوشحال کردهاید، بلکه مهمانهایی که بهتناسب اندام خود اهمیت میدهند، از غذای شما میخورند و لذت میبرند.
******
سعی کنید از سایزهای غذایی کوچک برای صرف غذا استفاده کنید
میانهروی در مصرف غذا یکی از بهترین روشهای کنترل رژیم غذایی میباشد. انتخاب غذاها با سهمهای غذاهای کوچکتر به شما اجازه کنترل کالری دریافتی را میدهد. اگر غذاهای سرو شده در مهمانی، خیلی چرب و پر کالری است، از آن صرف نظر نکنید بلکه در خوردن آن به مقدار کم اکتفا نمائید زیرا ممکن است در مهمانی بعدی برای جبران نخوردن آن، مقدار بیشتری از آن را مصرف کنید بهعبارت دیگر با این روش میتوانید اشتیاق خوردن به این نوع غذاها در این دوره تعطیلات را کنترل نمایید.
بیشتر بخوانید:
******
به آرامی غذا را میل نمائید
غذاها را به آرامی بهطوریکه بتوانید مزه آن را کاملاً در دهانتان حس کنید، نوشجان نمایید. سعی کنید آخرین نفری باشید که از سر سفره یا میز غذا بلند میشوید. غذاها را با لقمههای کوچک میل نمائید و به آرامی بجوید. معمولاً 20 دقیقه طول میکشد تا مغز پیغامِ سیری را به معدة شما اعلام نماید. خوردن غذا به آرامی خطر پرخوری در شما را کاهش میدهد!
******
سعی کنید اگر غذای خود را به اتمام رساندهاید، میز غذا را ترک کنید
اگرچه خیلی زودتر بلند شدن از میز غذا در فرهنگ ما ایرانیها کمی میتواند نامناسب یا بیادبانه به نظر آید، اما بعد اتمام غذا، از میزبان عذرخواهی کرده و از سر سفره برخیزید. زیرا طولانی نشستن بر سر سفره ممکن است شمارا وادار کند تا با آنکه سیر هستید باز از غذاهای دیگر میل نمائید. سعی کنید به میزبان پیشنهاد کمک در جمعآوری میز یا سفره را بدهید تا بتوانید بعد اتمام غذا مقداری حرکت داشته باشید. ایام تعطیل بهترین زمان برای تمرین کنار گذاشتن ریزهخواری و جایگزین کردن خوراکیهای سالم با انواع تنقلات و اسنکهای مضر است. انواع غلات حجیم شده، اسنکها یا چیپسها نمک، چربی و کالری بالایی دارند و مصرف مداوم آنها میتواند باعث اضافه وزن و چاقی شود بنابراین هر وقت بیکار شدید یا دوست داشتید هنگام تماشای برنامه موردعلاقهتان کمی تنقلات هم مصرف کنید یک ظرف میوه پوست کرده، نخودچی و کشمش، میوه خشک، برگههای مختلف، دانه سویا یا حتی تخمههای خام را بهجای چیپس و پفک در دسترستان بگذارید. سعی کنید در ایام تعطیل عادت به خوردن قند و شکر فراوان را فراموش کنید. اگر در خانه هستید و کشمش، توت خشک، خرما یا انجیر خشک دارید، آنها را جایگزین قند و شکر برای نوشیدن یک لیوان چای کنید. با یک لیوان چای میتوان کشمش، مویز یا توت خشک یا نصف خرما یا انجیر خشک مصرف کرد تا قدری کالری دریافتی روزانهتان را کاهش دهید. اگر به مهمانی میروید و چارهای جز مصرف قند ندارید، قند را با دستتان به حداقل میزان ممکن خرد کنید و یک تکه کوچک از آن را همراه چای بخورید. اگر در عید به مسافرت میروید سعی کنید آجیلهای بدون نمک، میوهها، بیسکویتهای سبوسدار به همراه خود داشته باشید زیرا این غذاها گزینههای خوبی هستند تا بتوانید گرسنگی خود را کنترل نمایید این کار باعث میشود تا جایی سالمتر را نسبت به فستفودها که در همهجا وجود دارند، انتخاب کنید. در طی مسافرتهای نوروزی سعی کنید در هرروز حداکثر یک وعده را در رستوران میل نمایید. سعی کنید ناهار را وعده غذایی اصلی قرار داده و اگر به رستوران میروید ناهار را از یک غذای سالم و کمچرب رستورانی استفاده نمایید و شب را نیز معمولاً از غذاهای کمکالری استفاده نمایید مانند سالاد مرغ، تخممرغ با سبزی و یا نان و پنیر. نکته دیگری که در هنگام تعطیلات نوروز در سبک زندگی افراد دیده میشود نشستن ساعتها روبروی تلویزیون برای برنامههای نوروز است، این برنامههای تلویزیونی نیز در میخکوب کردن بعضیها کاملاً موفق عمل میکنند و حتی آنها را از تکان خوردن در جای خودشان هم منع مینمایند! سرمای اندک و احتمالاً بارشهای بهاری هم که مزید بر علت میشوند تا امکان بیرون رفتن و داشتن فعالیت بدنی به حداقل برسد. پس بهتر است خانوادهها در طول عید برنامههای پیادهروی را با فرزندانشان در صبحهای آفتابی داشته باشند تا نهتنها بتوانند ساعاتی از روز را با فرزندانشان بگذرانند بلکه انرژی دریافتی بیشتر در این ایام بسوزانند!
بیشتر بخوانید:
توصیههای پایانی
با نگاهی اجمالی بر نکات مورد بررسی در این مجموعه، میتوانیم موارد زیر را بهطور خلاصه در نظر داشته باشیم در مصرف مغزها اعتدال را رعایت کنیم و از آجیل بدون نمک استفاده کنیم. بهخصوص از مصرف آجیل در اوقات نزدیک وعدههای اصلی غذایی خودداری شود. از میوهها بهخصوص میوههای دارای پوست مثل مرکبات، کیوی و امثال آن در دیدوبازدیدهای عید استفاده کنیم. در صورت استفاده از میوههایی که با پوست مصرف میشوند (مانند سیب، انگور و...) بهتر است از شستوشو و ضدعفونی کردن آنها مطمئن شویم. از مصرف سبزیخوردن و سالاد در خارج از خانه خودداری نمایید ولی حتماً از این مواد غذایی در ایام نوروز، در خانه به مقدار کافی استفاده کنیم. در مصرف شیرینی و مواد شیرین بههیچوجه نباید افراط کنیم. سعی نماییم مصرف شیرینی را در ایام عید به حداقل برسانیم. مصرف غذاهای سرخکرده و پرچرب بههیچوجه برای سلامت انسان مفید نیست و بهتر است در مصرف این قبیل غذاها خودداری نماییم. مصرف حبوبات را در ایام نوروز و بهطورکلی در تمام اوقات زندگی فراموش نکنیم. در مصرف آب کافی کوتاهی نکنیم و روزانه حدود 6 تا 8 لیوان آب استفاده نماییم. البته در سفرها باید از سالم و بهداشتی بودن آب اطمینان داشته باشیم.