تحریریه زندگی آنلاین- گروه دنیای سلامت
اصولایمنی عمومی
از سیگار کشیدن و آتش روشن کردن (به خصوص در مواقع تنهایی)خودداری فرمائید.
سطح خانه را با پوشش نرم و ضخیم (مثل فرش) بپوشانید.
از وسائل گرم کنندهایمنی در خانه استفاده کنید . شوفاژ و فنکوئل خیلیایمن و بخاریهای نفتی و گاز سوز که کف اتاق قرار میگیرند بسیار خطرناک هستند.
درجۀ حرارت آبگرمکن، سماور، کتری و قوری خود را در حداقل قرار دهید، که نه تنها از حوادث سوختگی جلوگیری شود، بلکه هزینۀ مواد سوختی شما را نیز کاهش دهد.
وسائل الکتریکی را هنگام عدم استفاده از پریز برق خارج سازید.
در صورت امکان از اتو کردن پرهیز کنید.
برای اتو کردن از اتوهای دارای سوئیچ خاموش کنندۀ اتوماتیک استفاده کنید و حتماً از میز اتو یا یک طاقچۀ ایمنی استفاده کنید.
از مبلمان و وسائل خانگی که لبۀ تیز ندارند و یا مبلمان دسته دار استفاده کنید و یا آنها را کنار دیوار قرار دهید تا احتمال زخمی شدن کاهش یابد.
لبههای میز و کمدها را با کوسنهای نرم بپوشانید.
کشوها و درب کمدها را بسته نگاه دارید.
سطح اتاقها را لیز و صیقلی نکنید.
ایمنی در آشپزخانه
وسائل جدید برقی (مایکرویو ) نسبت به اجاقهای قدیمی از نظرایمنی بهتر است.
فر و وسائل برقی گرم کنندۀ غذا با کلیدهای قطع و وصل اتوماتیک از دیگر موارد،ایمنتر است.
دستههای وسائل گرم کننده آشپزی باید رو به سوی انتهای دیوارۀ اجاق قرار گیرند و از شما دور باشند.
وسائل الکتریکی یا گازی مورد استفاده باید کلیدهای اتوماتیک داشته باشند. مانند کتری برقی یا قهوه جوش.
وسائل برقی از محفظۀ ظرفشوئی دور نگه داشته شوند.
استفاده از وسائل تیز الکتریکی آشپزخانه مانند چرخ گوشت و مخلوط کن محدود شود.
از حمل غذاهای داغ و کتری حاوی آب جوش پرهیز کنید. غذا را نزدیک اجاق در بشقاب ریخته و سپس پذیرائی کنید.
وسائل نوک تیز مانند چاقو و چنگال را رو به پائین در ظرفشوئی قرار دهید.
ظروفی که بیشتر مورد استفادۀ شما قرار دارند باید در سطح پائین تر کابینتها قرار دهید تا قابل دسترسی باشند.
در حد امکان از وسائل نشکن و غیر چینی استفاده کنید.
در صورت استفاده از ظروف شکستنی و استفاده از چاقو یا شستن بشقاب و همچنین کار با وسایل تیز، از دستکشهای پلاستیکی استفاده کنید.
از بشقابها و فنجانهایی دارای درپوش استفاده کنید تا از بریدگی یا سوختگی در اثر ریختن مواد جلوگیری شود.
ایمنی در حمام
هنگام استحمام در حمام را قفل نکنید .به جای قفل کردن درب یک برچسب «اشغال است» را روی دستگیره ی بیرونی درب حمام قرار دهید.
زمانی که در منزل تنها هستید از حمام کردن یا دوش گرفتن خودداری کنید.
هنگام شستشو در حمام تا حد ممکن بنشینید و آب را در داخل لگن یا وان نیمه پر کرده و در دسترس قرار دهید و از دوش دستی استفاده کنید.
سطح حمام را برای جلوگیری از لیز خوردن با پوشش مناسب بپوشانید.
با آب داغ حمام نکنید.
از وسایل شیشهای شکستنی و یا برقی مانند سشوار یا ریشتراش استفاده نکنید.
در حمام را طوری نصب کنید که به سمت بیرون باز شود، نه داخل (تا اگر کسی پشت در افتاد، بتوان در را باز کرد).
ایمنی هنگام خواب
استفاده از تختهای راحت، بزرگ، نرم و کوتاه توصیه میشود.
از وسایل خطرناک و سوزاننده در کنار رختخواب استفاده نشود.
از خوابیدن زیر کرسی خودداری شود.
ایمنی پلکانها
محلی را برای اقامت خود انتخاب کنید که هم سطح زمین باشد.
در صورت امکان از زندگی در آپارتمانهای دارای پله اجتناب کنید.
دقت کنید لبههای پلهها تیز نباشند و یا پلهها را با فرشهای ضخیم بپوشانید.
دو تا سه پا گرد در پلههای معمولی سببایمنی بیشتر و جلوگیری از افتادن میشود.
نردههای بلند برای پلکانها باعثایمنی و جلوگیری از افتادن است.
ایمنی در اتاق نشیمن
برای تزئین فضا از وسایل شکستنی مانند دکورهای شیشهای، آینهای و آویز استفاده نکنید.
استفاده از چراغهای سقفی بر چراغهای رومیزی ترجیح دارد.
یک حفاظ جلوی شومینه بگذارید و از حمل خاکستر داغ اجتناب کنید.
محل روبروی مبلمان راحتی را از وسایل خالی نگه دارید.
100 گرم نان یا پنیر نیاز روزانه انسان را به نمک بر طرف میکند
رئیس انستیتو تغذیه ایران گفت: نمک عامل اصلی فشارخون و بیماریهای قلبی است. هر انسان روزانه حداکثر 3 گرم نمک نیاز دارند در حالیکه این میزان را فقط با خوردن 100 تا 150 گرم نان یا پنیر یا سس به دست میآورد، بنابراین همه مردم باید نمکدانها را از بین ببرند. مجید حاجیفرجی در همایش بسیج ملی کاهش مصرف نمک بر آموختن چگونه استفاده کردن از نمک، شکر و چربی تأکید کرد.
وی با بیان اینکه 17 میلیون نفر در دنیا بر اثر بیماریهای قلبی و عروقی سالانه جان خود را از دست میدهند گفت: 9 میلیون نفر از این افراد به علت فشارخون میمیرند که علت اصلی فشارخون نیز مصرف نمک است. رئیس انستیتو تغذیه ایران ذائقهسازی و مصرف غذای سالم در افراد را یکی از عوامل مهم در پیشگیری از فشارخون عنوان کرد و گفت: بعضی مناطق کشور الگوی مصرفی متفاوتی دارند و تحقیقات نشان میدهد که این الگوهای غذایی نقش مهم در ابتلا به انواع بیماری ایفا میکند.
حاجیفرجی با اشاره به فعالیت 5 کشور صنعتی دنیا برای کاهش مصرف نمک و جایگزین کردن مواد دیگر به جای نمک گفت: فنلاند به عنوان یک کشور موفق طی سه دوره 10 ساله توانست هر 10 سال یک گرم مصرف سرانه نمک را در کشورش کاهش دهد.
وی در ادامه این همایش صرافزادگان، رئیس پژوهشگاه قلب و عروق اصفهان ضمن دستاوردهای این پژوهشگاه طی یک تحقیقات 13 ساله اشاره کرد و گفت: تحقیقات نشان میدهد که مصرف نمک در آقایان و افراد چاق بیشتر از دیگران است. وی با بیان اینکه سه گرم در روز مصرف مجاز نمک است گفت: در هر صد گرم پنیر2/2 گرم، در هر صد گرم نان 3/2 و حتی در هر صد گرم سس گوجه 1.8 گرم نمک وجود دارد و این میزان در نان سنتی به 75/1 میرسد.
در ادامه کاظم زندهدل قائممقام مرکز تحقیقات سرطان به ارتباط قوی میان مصرف نمک و ابتلا به سرطان معده اشاره کرد و گفت: سرطان معده اولین سرطان در آقایان ایرانی به شمار میرود. وی با بیان اینکه 5 تا 6 هزار نفر در کشور سرطان معده دارند گفت: سرطانهای معده، مثانه، پروستات، روده بزرگ و ریه به ترتیب سرطانهای اصلی در مردان را تشکیل میدهد.
قائم مقام مرکز تحقیقات سرطان، سرطانهای سینه، روده بزرگ، معده، مری و تخمدان در زنان را شایعترین سرطانهای زنان ایرانی عنوان کرد. زندهدل با بیان اینکه 85 هزار نفر در کشور سالانه به سرطان مبتلا میشوند گفت: 55 هزار نفر نیز به علت سرطان در هر سال جان خود را از دست میدهند.
وی استانهای شمالی و شمال غرب کشور را دارای بیشترین آمار ابتلا به سرطان معده عنوان کرد و گفت: این آمار با الگوی غذایی آنها و مصرف نمکشان ارتباط قوی دارد.