تحریریه زندگی آنلاین : آب کرفس منبع عالی بسیاری از مواد مغذی از جمله کلسیم، پتاسیم و ویتامینهای A، C و K است. کرفس گیاهی است علفی، به ارتفاع 20 تا 60 سانتیمتر که ساقهای منشعب دارد. برگهای آن شفابخش و ضخیم و گلهای آن کوچک و به رنگ سفید یا سفید مایل به سبز است. قسمت مورد استفاده این سبزی قسمتهای مختلف آن بهویژه ریشه و برگ آن است. در بسیاری از مناطق ایران از جمله در سیستان، خوی و بندرعباس میروید.
آشنایی با خواص آب کرفس:
آب کرفس کلسترول را کاهش میدهد. کرفس حاوی ترکیبی به نام 3-n-butylphthalide (BuPh) است که گزارش شده است که باعث کاهش لیپیدها میشود و باعث کاهش کلسترول بد (LDL) در جریان خون ما میشود.
آب کرفس یک ضد التهاب طبیعی است. این ماده حاوی پلی استیلن است که باعث کاهش درد مزمن مفاصل، نقرس و روماتیسم میشود. نه تنها بدن را آرام میکند بلکه اعتقاد بر این است که اعصاب را نیز با خاصیت آرامشبخش آرام میکند.
آب کرفس فشارخون را کاهش میدهد. تحقیقات نشان میدهد که کرفس بهعنوان یک شل کننده عضله صاف، باعث بهبود کلسیم و پتاسیم در سلولها، باعث کاهش فشارخون میشود و باعث میشود رگهای خونی با سهولت بیشتری منبسط و منقبض شوند.
بیشتربخوانید:
آب کرفس به کبد کمک میکند. مطالعات نشان میدهد که کرفس به کاهش چربی در کبد کمک میکند. مواد مغذی موجود در کرفس از کبد محافظت میکند و در واقع به کبد در تولید آنزیمهایی کمک میکند که چربی و سموم را از بدن بیرون میکنند.
آب کرفس با افزایش گردش خون در روده، هضم را بهبود میبخشد. برای یبوست، نفخ، پفکردگی و نگهداری آب در بدن مفید است، بهعنوان یک ملین ملایم، طبیعی و ادرارآور عمل میکند.
آب کرفس با عفونت مبارزه میکند. تحقیقات نشان میدهد که ترکیبات موجود در کرفس حاوی خاصیت ضد میکروبی قدرتمندی هستند که با عفونتها مبارزه میکنند و به طور طبیعی ایمنی را تقویت میکنند. آب کرفس اسید اوریک را کاهش داده و باعث تحریک تولید ادرار میشود، بهویژه در مبارزه با عفونتهای باکتریایی در دستگاه گوارش و دستگاههای تولیدمثل مفید است و به جلوگیری از عفونت ادراری، مثانه و کلیه کمک میکند.
آب کرفس حاوی آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضد سرطان است. کرفس حاوی یک فلاونوئید به نام آپیژنین است که نشان داده سلولهای سرطانی را از بین میبرد. پلی استیلن های موجود در کرفس حاوی ترکیبات محافظتی شیمیایی هستند که ضمن تقویت ایمنی به کاهش سمیت کمک میکنند و به کندی رشد سلولهای جهش یافته کمک میکنند.
آب کرفس قلیایی است. در واقع کرفس یکی از قلیاییترین غذاهایی است که میتوانید مصرف کنید! تحقیقات نشان میدهد که یک رژیم قلیایی طول عمر را طولانی میکند و از بیماریهای مزمن جلوگیری میکند.
آب کرفس بسیار مغذی است. کرفس حاوی مواد معدنی و ویتامینهای ضروری مانند فولات، پتاسیم، ویتامینB6، ویتامین K و ویتامینC. یک نوشیدنی عالی برای پوست است. لوتئولین موجود در کرفس از داخل پوست محافظت میکند و از آسیب ناشی از اشعه ماوراء بنفش جلوگیری میکند. برخی از خواص درمانی پوست کرفس سوگند میخورند و میگویند که به پاکسازی شرایط پوستی مانند پسوریازیس و آکنه کمک کرده است.
بیشتربخوانید:
بسیار آبرسان
آب کرفس بیشتر از آب تشکیل شده است و ممکن است به شما در ماندن آبرسان کمک کند. ماندن هیدراته (آب) برای بدن بسیار حیاتی است، اما بسیاری از افراد به اندازه کافی مایعات در روز دریافت نمیکنند. هیدراتاسیون مناسب به مدیریت فشارخون، دمای بدن، عملکرد مغز، تحویل مواد مغذی، دفع زباله و سلامت کلیه کمک میکند.
آلرژی غذایی
برخی از افراد ممکن است به کرفس حساسیت داشته باشند، که میتواند باعث بروز علائمی از جمله واکنشهای پوستی، ناراحتی در هضم و مشکلات تنفسی شود.
در موارد نادر، فرد مبتلا به آلرژی کرفس ممکن است آنافیلاکسی (شوک آلرژی) واکنش آلرژیک بالقوه کشنده را تجربه کند. هر کسی که هر یک از علائم زیر آنافیلاکسی را تجربه کرده است، باید به دنبال فوریتهای پزشکی باشد:
در تنفس مشکل دارد
کهیر یا تورم
سفتی در گلو
کوفتگی
حالت تهوع، استفراغ یا اسهال
درد شکم
ضربان قلب سریع
فشارخون پایین
سرگیجه یا غش
ایست قلبی
هشدارها و مضرات آب کرفس:
استفاده روزانه از آب کرفس بههیچعنوان به افراد توصیه نمیشود چرا که کرفس از سبزیهایی است که (اگزالات) فراوانی دارد و تجمع اگزالات در بدن، بهخصوص در افرادی که کلیه و مثانه سنگساز دارند، میتواند باعث به وجود آمدن یا بزرگتر شدن سنگهای اگزالاته شود. دریافت بیش از اندازه اگزالات عاملی مهم در از بین رفتن عناصر 2 ظرفیتی مانند کلسیم، روی، فسفر، منیزیم و منگنز است که برای بدن بسیار ضروری هستند و کمبود آنها نیز بسیار خطرناک است.
اختلال در عمل جراحی:
مصرف کرفس یا آب کرفس میتواند روی سیستم عصبی مرکزی تأثیر بگذارد. این نگرانی وجود دارد که کرفس همراه با داروهای بیهوشی، حین و بعد عمل باعث کاهش بیش از حد سرعت سیستم عصبی مرکزی شود. لذا توصیه میشود 2 هفته قبل از عمل جراحی از مصرف زیاد کرفس خودداری نمایید.
افت شدید فشارخون:
همانطور که در خواص آب کرفس ذکر شد، کرفس باعث کاهش فشارخون میشود پس کسانی که همیشه فشار پایینی دارند باید بیشتر مراقب باشند تا دچار افت شدید فشارخون نشوند.
روش تهیه آب کرفس:
بهترین و سادهترین روش برای تهیهی آب کرفس، استفاده از آبمیوه گیری است که آب آن را بگیرید و میل کنید.
عرق کرفس:
روش دیگر مصرف کرفس به صورت عرق کرفس است. عرق کرفس یکی از مشتقات کرفس میباشد که از ساقه و برگ آن استفاده شده است و طی فرآیندی عصاره آن گرفته شده و با آب ترکیب شده و معجون مفیدی را میدهد که میتوان برای مصرف بهتر آن، همراه با دیگر میوهها و گیاهان مصرف کرد و آن را در طبخ غذاهای دیگر نیز مورد استفاده قرار داد تا اثربخشی بالاتری داشته باشد.