دکتر سید مهدی میرغضنفری
هر جسم میباشد پدیدهای در هستی دارای مزاج است از جمله آن پدیدهها، فصول میباشد. ممکن است ما متوجه تغییرات زیادی که پیرامونمان به دنبال تغییر فصول اتفاق میافتد، نشویم. الان فصل تابستان و مزاج این فصل گرم و خشک است. به عبارت دیگر، گرما در این فصل بیشترین حد خود را دارد و خشکی هوا و طبیعت هم بیشتر است.
تغذیه در فصول مختلف
سبک زندگی افراد در فصول مختلف متفاوت است و غذاهایی که فرد در فصول مختلف میخورد باید متفاوت باشند وگرنه بیمار خواهد شد. حتی حالت خواب و میزان فعالیتهای بدنی و... نیز باید تفاوت داشته باشد.
در فصل تابستان از چه مواد غذایی باید پرهیز کرد؟
در فصل تابستان از نظر غذا، باید بدانیم از چه مواد غذایی پرهیز کنیم. توجه داشته باشید که در طب سنتی پرهیز بر درمان مقدم است و آغاز کار حفظ سلامتی و درمان بیماریها پرهیز است، به این صورت که از مصرف مواد غذایی مضر پرهیز شود.
در فصل تابستان افراد با مزاج گرم و خشک، بیشتر در معرض آسیب میباشند، زیرا به دلیل گرم و خشک بودن مزاج این افراد و همچنین فصل تابستان، احتمال خطر در این افراد بیشتر است. بنابراین در این فصل باید از تمام خوردنیها و نوشیدنیهایی که حرارت بدن را بالا میبرند و باعث خشکی میشوند، پرهیز کرد، مخصوصاً مواد غذایی تند از قبیل فلفل و زنجبیل، دارچین، زعفران، سسهای تند، خردل، سبزیجات تند مانند سیر، پیاز، ترخون، نعنا، تره، شاهی، شوید و. . . در نتیجه باید از غذاهای پخته ساده بدون ادویهجات استفاده شود.
این افراد باید در مصرف نمک و غذاهای شور و تنقلات مانند چیپس شور، آجیل شور و. . . در فصل تابستان احتیاط نمایند. مثلاً در صورت مصرف بادام یا فندق، از انواع خام آن و به مقدار کم استفاده کنند. اکثر مغزها مزاج گرم و خشک دارند و همه افراد به ویژه کسانی که مزاج گرم و خشک دارند، نباید در مصرف آن زیادهروی کنند.
سرخ کردن، بو دادن و تفت دادن باعث گرم و خشک شدن مزاج میشوند، بنابراین نباید در مصرف غذاهای تهیه شده به این روشها زیادهروی شود .
در مورد شیرینیجات نیز به همین ترتیب است، چون پایه مزاج این مواد هم گرم است، بنابراین نباید در مصرف شیرینیها، شکلاتها و حتی شیرینیجات طبیعی مانند عسل، کشمش، مویز و میوههای شیرین مانند انجیر، نارگیل، موز، خربزه، آناناس و. . . در فصل تابستان زیادهروی شود.
گوشتهای قرمز مخصوصاً به دلیل داشتن گرما و حرارت زیاد باید کمتر مصرف شوند. به ویژه گوشت پرندگانی مانند کبک و بلدرچین که گرمای بسیار بسیار زیادی نسبت به گوشت گوسفند دارند و همچنین گوشت شتر هم به دلیل گرمای زیاد نباید زیاد مصرف شوند.
از مصرف غذاهایی مانند فسنجان، گردو و کنجد نیز به دلیل گرم بودن مزاجشان باید در این فصل پرهیز شود...
برای خواندن بخش دوم- تدابیر طب سنتی برای فصل تابستان- اینجا کلیک کنید.