دکتر سید ضیاءالدین مظهری؛ متخصص تغذیه
الف) فرمولاهای گرمازا
همانند افدرین با استفاده از فرمولاهای گرمازا میتوان میزان متابولیسم و گرمازایی ناشی از رژیم غذایی را بالا برد.
در حقیقت مکانیزم اصلی آنها در کاهش وزن، افزایش میزان سوخت و ساز بافت چربی است.
عوارض جانبی این فرمولاها شامل: افزایش فشارخون و ضربان قلب، بیخوابی، عصبانیت، گیجی، لرزش، سردرد و خستگی مفرط میباشد.
FDA چندین مورد مرگ در اثر سوء مصرف این فرمولا گزارش کرده است.
ب) افدرین
یکی از اجزای سازنده قرصهای رژیمی بوده و یک نوع آلکالوئید است که از برگهای گیاهان خانواده افدرا به دست میآید.
بومی چین، هندوستان و کشورهای آسیای شرقی میباشد. مصرف بیش از حد عصاره افدرین براساس گزارش FDA میتوانند حداقل 100 نوع بیماری نظیر حمله قلبی، بیماری سیستم عصبی و... را ایجاد کند.
افدرین به نوعی مشابه آدرنالین عمل میکند و با تحریک اعصاب سمپاتیک باعث باز شدن برونشها، انبساط عروق عضلانی، انقباض عروق محیطی و افزایش فشارخون شود، ضمنا محرک قلب بوده و از دیگر عوارض آن میتوان بیخوابی، افسردگی، تحریک سیستم عصبی و افزایش ضربان قلب را نام برد.
FDA با نظارت بر محصولات موجود، مصرف مکملهایی که در هر سروینگ (وعده) بیش از 8 میلیگرم آلکالوئید افدرین دارند را ممنوع کرده چرا که باعث حمله قلبی و نهایتا مرگ میشود.
ج) ال کارنیتین
یکی از اجزای اصلی موجود در ترکیب قرصهای رژیمی میباشد و منبع عمده آن گیاهی و از نوعی توت اصلاح شده میباشد.
L کارنیتین در سال 1905 میلادی از یک زنجیره کربوکسیلیک اسید حاوی نیتروژن کشف شد.
همچنین در سال 1995 میلای شبه ویتامین بودن و محلول بودن آن در آب به اثبات رسیده است.
ال کارنیتین به آسانی در داخل بدن از اسیدآمینه لیزین و متیونین تولید میشود.
نام دیگر آن ویتامین Bt میباشد و به دلیل اینکه داخل بدن تولید میشود، ضروری محسوب نمیشود.
اما در مواقعی کمبود تغذیهای میتواند اثرات جانبی نامطلوبی را در بدن ایجاد نماید که ضروری به حساب آید.
ال کارنیتین به مقدار زیاد در غذاهای مختلف موجود میباشد و از منابع عمده کارنیتین گوشت به خصوص گوشت گاو و بره، شیر و پنیر میباشد.
میوهها و سبزیها حاوی مقدار کمی کارنیتین میباشند که قابل اغماض است.
ال کارنیتین مسؤول انتقال اسیدهای چرب به داخل میتوکندری میباشد. مکمل یاری با کارنیتین باعث افزایش اکسیداسیون چربی میشود.
مصرف کارنیتین به صورت غذای خوراکی مانع از تشکیل اسید لاکتیک میگردد.