شناسه : ۲۳۹۲۱۵ - چهارشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۲۰:۰۸
شیوع گواتر در کشور به کمتر از ۵درصد رسید
رئیس مرکز تحقیقات ریزمغذی های پژوهشکده علوم غدد درون ریز ومتابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به کاهش چشمگیر ابتلا به گواتر ناشی از کمبود ید در کشور طی سه دهه اخیر اشاره کرد و گفت: با اقدامات انجام شده در سال های اخیر، شیوع این بیماری در کشور به کمتر از ۵ درصد رسیده است
رئیس مرکز تحقیقات ریزمغذی های پژوهشکده علوم غدد درون ریز ومتابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به کاهش چشمگیر ابتلا به گواتر ناشی از کمبود ید در کشور طی سه دهه اخیر اشاره کرد و گفت: با اقدامات انجام شده در سال های اخیر، شیوع این بیماری در کشور به کمتر از 5 درصد رسیده است.
به گزارش ، دکتر حسین دلشاد روز چهارشنبه درگفت و گو با ایرنا افزود: شیوع این بیماری حدود 25 سال پیش نزدیک به 80 درصد بود که با یددار کردن نمک توانستیم بیماری گواتر را کنترل و شاهد کاهش چشمگیر آن در کشور باشیم.
وی با اشاره به این که ایران به عنوان اولین و پایدارترین کشور منطقه در مورد کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید شناخته شده است، گفت: تنها کشور منطقه هستیم که پایش در این زمینه را به صورت مکرر انجام داده و از سال 2000 میلادی از طرف سازمان جهانی بهداشت به عنوان کشور عاری از کمبود ید در منطقه شناخته شده ایم.
دلشاد، اجرای برنامه نظارت، کنترل و پایش دقیق را در کاهش این بیماری بسیار موثر دانست و گفت: خوشبخانه 30 سال تلاش در زمینه مقابله با اختلال ناشی از کمبود ید به نتیجه رسیده و با یددار کردن نمک مصرفی خانوارها این دستاورد بزرگ محقق شده است.
رئیس تحقیقات ریزمغذی های پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دستبابی به کنترل ید را افتخاری بزرگ برای کشور دانست و گفت: این کار حاصل تلاش جمع زیادی از دستگاه ها همچون وزارت بهداشت، رسانه، وزارت آموزش پرورش و سایر فعالان این حوزه است.
وی ادامه داد: در بسیاری از کشورهای دنیا کمبود ید از طریق مصرف نمک یددار، برطرف شده است و توانسته اند این مسئله را کنترل کنند .
** میانگین مصرف روزانه ید در کودکان 100 میکرو گرم است
وی با اشاره به این که میانگین مصرف روزانه ید در گروه های سنی متفاوت است،گفت: میانگین مصرف روزانه ید در کودکان 100 میکرو گرم، در افراد بالغ 150 میکروگرم است و زنان باردار و مادران شیرده هم روزانه احتیاج به 200 تا 250 میکرو گرم ید دارند.
دلشاد، کم کاری تیروئید نوزادی و تاخیر در رشد فیزیکی و ذهنی را از جمله عوارض کمبود ید در دوران کودکی اعلام کرد و گفت: کاهش ید در این دوران به طور قابل توجهی بر کاهش ضریب هوشی تاثیر داشته و سبب عقب افتادگی ذهنی آنان خواهد شد.
وی سقط جنین، تولد جنین مرده، ناهنجاری های مادرزادی، اختلال های حرکتی، روانی و ذهنی، کم کاری تیروئید، کری و لالی، عقب ماندگی روانی و ذهنی را از جمله عوارض کمبود ید در دوران جنینی اعلام کرد.
رئیس تحقیقات ریزمغذی های پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم گفت: کمبود ید در دوران بارداری اهمیت فراوانی دارد و اگر ید کافی به مادر نرسد، آنان نمی توانند ید مناسب را به جنین برساند و در این شرایط جنین دارای مشکلاتی خواهد شد.
وی ادامه داد که زنان باردار و مادران شیرده علاوه بر مصرف معمول نمک یددار، روزانه نیاز به حداقل 150میکرگرم ید اضافه دارند که باید از طریق مصرف داروهای حاوی ید تامین شود.
دلشاد افزود: خوشبختانه مطالعه اخیر ما روی زنان باردار کشور منجر به آن شد که کپسول های خوراکی یدوفولیک به مقادیر قابل توجهی توسط یکی از شرکت های دارویی تولید و وارد بازار شود.
وی به مادران توصیه کرد که حداقل سه ماه قبل از بارداری و در طول دوران بارداری و شیردهی از این دارو استفاده کنند تا خود و نوزادشان دچار کمبود ید نشوند.
وی با اشاره به این که در سه ماه اول بارداری غده تیروئید جنین کار نمی کند، گفت: نیازهای متابولیکی جنین با هورمون های مادر تامین می شود.
دلشاد گفت: هر چند مصرف زیاد نمک عوارضی مانند بیماری قلبی و فشارخون دارد، اما مصرف استاندارد آن در روز ( بین 3 تا 5 گرم ) مشکلی ایجاد نمی کند و با مصرف این مقدار نمک یددار، حتما ید مورد نیاز افراد تامین خواهد شد.
وی میانگین بالاتر از 100 میکروگرم در لیتر ید ادرار دانش آموزان را یکی از شاخص های کفایت مصرف ید در جامعه اعلام کرد و گفت: در صورتی که میانگین ید ادرار دانش آموزان بیش از 100 میکرو گرم در لیتر بیشتر باشد، جامعه از ید کافی برخوردار است.
دلشاد ادامه داد: وزارت بهداشت براساس برنامه ادواری ید ادرار دانش آموزان را اندازه گیری می کند و براساس آخرین بررسی انجام شده، در هیچ استانی ید ادرار کمتر از 100 میکروگرم در لیتر در بین دانش آموزان مشاهده نشد.
وی افزود: سال 86 در شش استان میانه ید ادراری دانش آموزان کمتر از 100 میکروگرم در لیتر بود که با پیگیری انجام شده و نظارت و کنترل بر نمک های ید دار، این مشکل تا حد زیادی برطرف شده است.