حوریه دانش بدی زیرنظر دکتر احمدرضا درستی
ماکارونی یک ماده غذایی با ارزش تغذیهای مناسب و مفید است. به دلیل ماهیت کربوهیدراتی این غذا از غذاهای برپایه غلات است، و هرم انرژی در پایه آن قرار می گیرد این امر نشان دهنده سهم بالای آن در تأمین انرژی مورد نیاز روزانه است. ضمن اینکه ماکارونی به دلیل برخورداری از کربوهیدراتهای پیچیده نسبت به بسیاری از محصولات دیگر غلات مانند نان و برنج برتری دارد (از 60-55درصد سهم روزانه کربوهیدراتها در رژیم غذایی روزانه افراد نباید بیش از 20-15 درصد آن از کربوهیدراتهای ساده مصرف شود و مابقی لازم است از مواد غذایی با کربوهیدراتهای پیچیده حاصل شوند) و با دارا بودن اندیس گلایسمی پایینتر نسبت به این مواد با تأثیر تدریجی بر افزایش قندخون موجب بالا رفتن ناگهانی آن نمیشود.
ماکارونی برخلاف تصور نادرست گذشته که آن را یک غذای چاق کننده میپنداشتند امروزه در تمام دنیا به عنوان یک گزینه سلامتی شناخته می شود. بهترین ماکارونی از سمولینای گندم دوروم بدست میآید. سمولینا حاصل آسیابانی گندم سختی به نام دوروم (جنس Triticum و گونه Durum ) و تنها ماده شناخته شده به عنوان ترکیب اصلی و مناسب محصولات خمیری در دنیا است.
گندم دوروم از نظر ویژگیهای تغذیهای از سایر گونههای گندم برتر است. به عنوان مثال از میزان پروتئین بالاتر، محتوای طبیعی رنگدانه بتاکاروتن که آنتی اکسیدانی ضد سرطان است و میزان بیشتر برخی املاح و ویتامینها برخوردار است.
بسیاری از افرادی که در رژیمهای مختلف غذایی به سر میبرند از خوردن انواع کربوهیدراتها مثل نان، برنج یا ماکارونی منع میشوند، اما متخصصان عقیده دارند که غلاتی مثل برنج، ماکارونی و نان لزوما نباید از رژیم غذایی حذف شوند و حتی مصرف آنها در رژیم غذایی به مقدار مناسب توصیه نیز میشود. البته برای مصرف غذاهایی مثل ماکارونی باید به یک سری نکات که در این قسمت به آن اشاره خواهیم کرد توجه داشته باشید.
- اولین مرحله انتخاب نوع ماکارونی است
- سعی کنید از ماکارونیهای غنی شده با ویتامینها و ماکارونیهای قهوهای که حاوی سبوس بیشتر هستند استفاده نمایید.
- به آردی که ماکارونی از آن تهیه شده دقت نمایید. به طور مثال در برخی بازارها ماکارونی از آرد حبوبات ساخته میشود که حاوی مقدار بالای کربوهیدرات مقاوم است که جذب آن بسیار کمتر از سایر ماکارونیها میباشد.
- مصرف ماکارونی سبب افزایش سطح هورمون سروتونین که یک آرامبخش است میشود پس مصرف آن برای افزایش آرامش مفید است. اما دقت کنید که مبادا در پرخوریهای عصبی به مصرف ماکارونی روی بیاورید، زیرا از غذاهای پرکالری میباشد.
- توجه داشته باشید که ماکارونی با فیبر بالایی که دارد میتواند از اشتهای کاذب و بالا جلوگیری کند. در نتیجه حجم کم آن، حتی در رژیمهای کاهش وزن نیز میتواند مفید باشد.
- در تهیه ماکارونی از سبزیجاتی مثل نعنا و جعفری استفاده کنید.
- قبل از مصرف ماکارونی حتما یک بشقاب سالاد حاوی کاهو، کلم براکلی و... میل نمایید.
- هنگام تهیه ماکارونی دقت کنید تا مبادا روغن بیش از اندازه استفاده نمایید، زیرا سبب افزایش کالری غذا و همچنین سنگین شدن غذا و مشکلات گوارشی خواهد شد.
- هر لیوان ماکارونی حاوی 40 گرم کربوهیدرات است که مشکلی برای بدن ایجاد نخواهد کرد.
- برای کنترل کالری این غذا توصیه میشود در آبی که برای جوشاندن ماکارونی استفاده میکنید تنها از کمی نمک استفاده شود و روغن به آب اضافه نکنید.
- بهتر است برای افزایش فرایند تبدیل کربوهیدرات به انرژی (افزایش سوخت) از ماکارونیهای غنی شده با ویتامین B استفاده نمایید.
- ماکارونیهای غنی شده با آهن نیز برای بانوان و نوجوانان میتواند مفیدتر باشد.
- سعی کنید از کرم و خامه در تهیه ماکارونی استفاده نکنید.
- در کنار ماکارونی از گوشتهای کمچرب مثل ماهی، مرغ و ماهیتن استفاده نمایید. میتوانید بجای گوشت از سویا برای افزایش پروتئین غذا استفاده نمایید، اما بهتر است به جای نیمی از گوشت دلخواهتان از سویا استفاده نمایید تا هم بتوانید سبب افزایش جذب آهن و روی در غذایتان شوید و هم از فیتواستروژنها بهره برده باشید.
- بهتر است در گوشت خود از لیمو هم استفاده نمایید تا جذب آهن غذا افزایش یابد.
- با افزایش فلفل در سس ماکارونی میتوانید سبب بهبود طعم و افزایش سوختوساز بدنتان شوید.
- سعی کنید تا حد امکان از پنیر بویژه پنیرهای پرچرب در تهیه ماکارونی استفاده نکنید.