کاهش قیمت محصولاتی چون گندم و ذرت در بازارهای جهانی به کاهش قیمت مواد غذایی مصرفی منجر شده است که فشار بر عامل اصلی تورم جهانی را کاهش میدهد. طبق گزارشی از والاستریتژورنال، باوجود کاهش قیمت مواد غذایی اقتصاددانان معتقدند هنوز برای اعلام پیروزی زود است چراکه بازارهای کشاورزی همچنان بیثبات هستند و ادامه تنش در اوکراین همراه با هوای غیرمعمول گرم و خشک در اروپا و بخشهایی از ایالاتمتحده میتواند سبب ایجاد اختلالهای جدیدی در عرضه مواد غذایی شود.
راب ووس، اقتصاددان موسسه تحقیقات بینالمللی سیاست غذا، معتقد است مطمئنا در کوتاهمدت شاهد تعدیل در قیمتها خواهیم بود، اما باید در پیشبینی اینکه اوضاع در حال تثبیت است بسیار محتاط باشیم، چراکه هنوز در شرایط سختی هستیم. براساس این گزارش، مشکلات عرضه ناشی از همهگیری کووید-19 باعث افزایش قیمت مواد غذایی در سالگذشته شد، اما عملیات نظامی روسیه در اوکراین در فوریه سالجاری نیز فشار بیشتری بر قیمتهای جهانی مواد غذایی وارد کرد، چراکه این دو کشور در سالگذشته در مجموع 28درصد از صادرات جهانی گندم و 15درصد صادرات ذرت را به خود اختصاص دادند. روسیه همچنین صادرکننده بزرگ کود کشاورزی است و اوکراین در صادرات روغن آفتابگردان در جهان پیشتاز است. طبق برآوردهای فائو شروع عملیات نظامی روسیه سبب شد قیمت مواد غذایی در ماه مارس 13درصد نسبت به ماه قبل افزایش پیدا کند، با اینوجود از آن زمان قیمتها شروع به کاهش کردهاند؛ بهطوریکه در ماه ژوئن 3درصد نسبت به مارس کاهش داشتند، اما همچنان نسبت به قبل از شروع جنگ بالاتر بودهاند. براساس گزارش والاستریتژورنال، بازارهای آتی نشاندهنده ادامه روند کاهش قیمتها هستند. قیمتهای آتی گندم درحالحاضر تقریبا معادل 24فوریه، زمانیکه روسیه عملیات نظامی خود را شروع کرد، هستند. قیمتهای ذرت نیز در پایینترین سطح خود در سالجاری قرار دارند. توافق اخیر میان روسیه و اوکراین که به اوکراین اجازه صادرات گندم را میدهد به کاهش قیمتهای جهانی کمک خواهد کرد. کاهش اخیر در قیمت کالاهای پایه اثر خود بر قیمتهای مصرفکننده برخی از کشورها را آغاز کرده است و اقتصاددانان انتظار تعدیل بیشتر در ماههای آتی را دارند. براساس آمارهای دولتی، تورم سالانه غذا در کلمبیا نسبت به اوج خود در ماه آوریل کاهش یافته و مصر در ماه ژوئن با کاهش ماهانه مواجه بودهاست. اقتصاددانان پیشبینی میکنند تورم جهانی مواد غذایی در سهماهه چهارم امسال نسبت به سهماهه دوم نصف شده و از 13درصد به 5/ 5 یا 6درصد برسد. این مساله میتواند تغییر بزرگی در بازارهای نوظهور ایجاد کند که نسبت به کشورهای توسعهیافته، غذا سهم بیشتری از هزینههای مصرفکننده را به خود اختصاص داده است. براساس تخمین جیپی مورگان کاهش تورم مواد غذایی میتواند تورم را تا 5/ 1درصد در سطح جهان و تا 2درصد در بازارهای نوظهور کاهش دهد و این مساله میتواند فشار را از بانکهای مرکزی تا اندازهای بردارد که برخی از آنها برای کاهش تورم نرخ بهره را افزایش دادهاند. براساس این گزارش ایالاتمتحده نیز احتمالا شاهد تعدیل قیمت مواد غذایی خواهد بود. گرچه از منظر اقتصاددانان حوزه کشاورزی تاثیر آن در خردهفروشیهای این کشور میتواند خاموش باشد، چراکه در این کشور قیمت کالاهای اساسی تنها 15درصد از هزینه خردهفروشی غذا را تشکیل میدهد. قیمتهای مصرفکننده مواد غذایی آمریکا، هم در خردهفروشیها و هم در رستورانها، در ماه ژوئن نسبت به سالگذشته 4/ 10درصد افزایش داشته است که بالاترین رقم در بیش از چهار دهه گذشته است. براساس گزارش وزارت کار این کشور تورم مواد غذایی تقریبا 4/ 1درصد از تورم 1/ 9درصدیماه ژوئن را در آمریکا به خود اختصاص داده است. اسکات براون، اقتصاددان حوزه کشاورزی دانشگاه میزوری معتقد است ادامه تنش میان روسیه و اوکراین و شرایط آبوهوایی همچنان چشمانداز بازار مواد غذایی را تحتتاثیر قرار میدهد.
براساس تخمینهای وزارت کشاورزی آبوهوای گرم و خشک در اسپانیا، ایتالیا و قسمتهایی از ایالاتمتحده تولید برنج را در سالآینده کاهش خواهد داد که میتواند قیمت این محصول را افزایش دهد. این نهاد همچنین پیشبینی میکند که تولید گندم و ذرت به ترتیب تا یک و 6/ 2درصد در سالآینده کاهش خواهد یافت، تولید گندم اوکراین 41درصد کاهش خواهد یافت و صادرات آن تقریبا به نصف خواهد رسید.