مهندس مسیح انصاری
برای تهیه غذای جمعیتی یا مهمانیهای بزرگ، معمولا خانوادهها از روزهای قبل شروع به تهیه مواد غذایی مورد نیاز خود میکنند. در این بین گاه غذا از روز قبل تهیه و در روز مهمانی مصرف میشود و هیچ مشکلی هم ایجاد نمیکند. اما گاهی ممکن است مشکلاتی از جمله اسهال، استفراغ و یا سایر ناراحتیهای گوارشی بهوجود آید که ناشی از مسمومیت غذایی است، زیرا باکتریها در ماده غذایی سم تولید میکنند.
برای پیشگیری از چنین اتفاقاتی، به نکات زیر توجه نمایید
فضای مناسب را برای حفظ غذاها در یخچال مد نظر داشته باشید. دمای یخچال باید روی 4 درجه سانتیگراد و یا کمتر باشد. هرگز غذاهای گرم را در ظروف گود در یخچال قرار ندهید، بلکه آنها را در ظروف کمعمق قرار دهید تا به سرعت سرد شوند. غذاهای آماده شده را بیشتر از یک یا دو روز در یخچال نگهداری نکنید. اگر میخواهید بیشتر از این مدت نگه دارید، آنها را در فریزر قرار دهید.
غذاهای آلوده شدنی در صورت ماندن در دمای اتاق به مدت بیشتر از چهار ساعت باعث بیماریهای گوارشی میشوند. دقت کنید سطوح کار، ظروف و وسایلی که برای آمادهسازی مواد غذایی به کار میروند، تمیز و پاکیزه باشند. همچنین دستان خود را قبل و بعد از تماس با گوشت قرمز، مرغ یا ماهی به مدت 20 ثانیه با صابون و آب گرم بشویید.
در هنگام چیدن میز غذاخوری، غذاها را به اندازه کافی روی آن قرار دهید. باکتریها در غذاهای نیمهگرم بهتر رشد میکنند، بنابراین غذاهای حاوی پروتئین پخته شده، مانند گوشت، مرغ و ماهی را به وسیله یک منبع حرارتی، گرم نگه دارید. به یاد داشته باشید گرمای شمعهای کوچک نمیتواند غذاهای گرم را به اندازه کافی گرم نگه دارد. ضمنا هرگز اجازه ندهید این غذاها بیشتر از دو ساعت در دمای اتاق بمانند.
غذاهایی مانند سالاد ماهی، پای سیب، پودینگها و دیگر غذاهای تهیهشده با تخممرغ، ماهی، گوشت و مرغ باید در سرما نگهداری شوند. این غذاها را نباید بیشتر از دو ساعت در دمای اتاق نگهداری کرد.
پس از خوردن غذا، باقیمانده غذاها را به سرعت سرد و یا منجمد کنید. اگر باقیمانده ماده غذایی بیشتر از دو ساعت در دمای اتاق بماند، باکتریها در آن رشد کرده و به سطح خطرناکی میرسند.
سوپها و سسها جزء غذاهای فاسدشدنی خاص هستند. چنانچه از سوپ و یا سس شما چیزی باقی مانده باشد، باید آن را در یخچال قرار دهید. سوپها و سسها را بیشتر از یکی، دو روز در یخچال نگهداری نکنید. برای مصرف دوباره باید آنها را در حمام آب گرم مجددا تا دمای جوش حرارت دهید. سعی کنید سوپها و سسها را همیشه گرم مصرف نمایید.
مدت زمان نگهداری باقیمانده غذا در یخچال یک تا دو روز است و طی این مدت باید آن را مصرف کرد.