تحریریه زندگی آنلاین : بعضی از اشخاص در طول سفر، در رستورانهای بین راه غذا مصرف مینمایند. برخی از افراد ترجیح میدهند هنگامیکه با اتومبیل مسافرت میکنند و راهی طولانی در پیش دارند، غذای خانگی برای خود و خانواده به همراه داشته باشند. در مورد صرف غذا در رستورانهای بین راه، قبلاً صحبت کردهایم، اما در این مقوله، به مورد دوم یعنی به همراه داشتن غذای خانگی اشاره خواهیم داشت.
وضعیت بهداشتی غذا:
بسیاری از غذاها در برابر میکروبها و عوامل فساد مواد خوراکی، آسیبپذیرند و بهآسانی در معرض آلودگیهای میکروبی یا مسمومیتهای غذایی قرار میگیرند، ازجمله مواد پخته و مواد سرخکرده، بهخصوص چنانچه حاوی چربی زیاد باشند، مواد شیرین، موادی که به هنگام آمادهسازی، طبخ و پس از طبخ آنها، نکات بهداشتی رعایت نشود و حاوی آلودگیهای اولیه یا ثانویه باشند، مثلاً چنانچه در غذا سبزی بهکاررفته باشد، اگر قبل از طبخ، سبزی بهخوبی شستشو و تمیزنشده باشد و آلودگی اولیه در آن زیاد باشد یا چنانچه غذا در ظروف غیربهداشتی و آلوده نگهداری شود، همچنین اگر قسمتهای داخلی ماده غذایی (بهخصوص انواع گوشت) بهخوبی پخته نشده و حرارت طبخ را دریافت نکند، بیشتر و سریعتر در معرض آلودگی قرار میگیرد. انواع گوشت و تخممرغ نیز از موادی هستند که میتوانند بهسادگی آلوده شوند. بنابراین لازم است در آمادهسازی، طبخ و نگهداری غذاهایی که در طول سفر در اتومبیل به همراه دارید، نهایت دقت و توجه را بنمایید. چنانچه بتوانید از انواع ساندویچها مانند ساندویچ پنیر، خیار و گوجهفرنگی یا پنیر، گردو و سبزیخوردن و امثال آن استفاده کنید، ازنظر بهداشتی مناسبتر است.
چنانچه تمایل به مصرف غذاهای پخته دارید، لازم است پس از آمادهسازی و طبخ آنها طبق روشهای صحیح بهداشتی، ابتدا آنها را سرد نموده و سپس در ظروف مخصوص قرار دهید. جهت نگهداری و حمل غذا، از ظروف پلاستیکی استفاده نمایید، از نگهداری غذاهای گرم در ظروف پلاستیکی جداً پرهیز کنید، زیرا ایجاد ترکیباتی میکند که برای سلامتی انسان بسیار مضر است. بعد از طبخ غذا بهتر است آن را بهسرعت سرد نمایید. برای این کار میتوانید ظرف یا قابلمه غذا را در مخلوط آب و یخ و یا در آب سرد بگذارید، البته لازم است در ظرف غذا باز گذاشته شود تا حرارت از آن خارج شود. پس از خنک کردن غذا میتوانید آن را در ظروف مناسب قرار دهید و با خود حمل کنید. در طول سفر نباید هوای درون اتومبیل را خیلی گرم نمایید، زیرا موجب آلودگی سریعتر غذا میشود.
بیشتربخوانید:
تحرک در مسافرت:
در مسافرت به علت کمبود تحرک، نیاز به انرژی کاهش مییابد، بهخصوص چنانچه شخص وقت زیادی را در اتومبیل بگذراند. کمبود تحرک در سفر، دو عارضه مهم برای انسان ایجاد مینماید: یکی از شایعترین این عوارض، یبوست و عوارض ناراحتکننده ناشی از آن است. اختلال دیگر افزایش وزن و چاقی میباشد که حتی در دوران کوتاه سفر نیز مبتلابه انسان خواهد شد. مصرف سبزیها و میوههای تازه و نیز غذاهای ساده کمچربی و کمنمک میتواند بهسلامت انسان کمک نموده و از چاقی و یبوست پیشگیری کند.
مصرف آب در طول مسافرت:
یکی از مسائلی که در مدتزمان مسافرت و بهخصوص در طول راه سفر معمولاً گریبان گیر مسافران میشود، کمبود مصرف آب است. کمبود مصرف آب مشکلاتی در پی دارد که یکی از مهمترین آنها بروز یبوست است. یبوست از عوارض شایع در بین افراد در مسافرت میباشد و حتی بسیاری از اشخاص تصور میکنند که یبوست یک عارضه کاملاً طبیعی برای مسافران است. این باور نهتنها اشتباه، بلکه بسیار زیانآور میباشد، زیرا موجب میشود فرد مبتلابه یبوست، به علت طبیعی انگاشتن آن در پی رفع این عارضه و درمان آن و بهخصوص پیشگیری از این اختلال ناگوار برنیاید و با تشدید یبوست، سلامت فرد هر چه بیشتر به خطر افتد. اختلال دیگر که به علت کمبود مصرف آب در مسافرت در انسان رخ میدهد کاهش کار آیی است. شخصی که آب کافی مصرف نمیکند، دچار خستگی، کوفتگی و ضعف میشود. چون در مدت مسافرت، و بهخصوص در طول راه سفر، معمولاً انسان به علت نشستن طولانی و بیحرکت بودن، احساس خستگی بیشتری نسبت به مواقع عادی مینماید، لذا لازم است بهگونهای تغذیه کند که این کوفتگی و خستگی را کاهش دهد. مصرف آب کافی و سبزیها و میوههای تازه، در رفع خستگی و افزایش کار آیی فرد نقش مهمی دارد.سبزی، سالاد و میوه تازه:
بیشتربخوانید:
سبزی، سالاد و میوه تازه:
بسیاری از افراد به هنگام مسافرت چون به تمیز و بهداشتی بودن سبزی و سالاد در رستورانهای بین راه اطمینان ندارند، لذا در طول راه و نیز در مدت سفر، از سبزی، سالاد و میوه تازه استفاده نمیکنند که این امر میتواند زیانهای فراوانی برای آنان در برداشته باشد که یکی از عوارض آن، بروز یبوست است، اما مهمتر از آن، نرسیدن مقدار کافی ویتامین و مواد معدنی به بدن میباشد. این امر حتی چنانچه در کوتاهمدت و در چند روز مسافرت باشد، میتواند لطمات مهمی بهسلامت شخص وارد سازد، بهخصوص آسیبپذیری در برابر بیماریها (ازجمله سرماخوردگی و عفونتهای تنفسی) از پی آمدهای بارز آن است. البته مصرف سبزی، سالاد و میوه در رستورانها و هتلها، بهخصوص در رستورانهای بین راه توصیه نمیشود، ولی لازم است مادران عزیز با خرید میوه، سبزی و مواد سالاد قبل از سفر و شستن و ضدعفونی کردن آنها و قرار دادن این مواد غذایی در کیسههای پارچهای تمیز، در طول راه، این مواد را برای خود و خانواده مورداستفاده قرار دهند. در طول مدت مسافرت نیز حتماً لازم است انواع سبزیها و میوههای تازه را خریداری نموده و در محل اقامت خود (هتل و یا ...) آنها را بهخوبی شستشو و ضدعفونی کنند، بهاینترتیب میتوان با اطمینان از بهداشتی بودن این گروه از مواد غذایی، از خواص تغذیهای بسیار مفید و ضروری آنها بهرهمند شد.
بیشتربخوانید:
وضعیت تغذیهای غذا:
در طول راه سفر و نیز در تمام ایام مسافرت، بهطورمعمول، افراد تحرک کمتری دارند و بیشتر اوقات خود را به نشستن در اتومبیل یا در هتل و یا به راه رفتن ملایم و قدم زدن میگذرانند و اکثراً از ورزش و پیادهروی تند خودداری میکنند. به همین علت، چنانچه در تغذیه خود دقت و توجه کافی ننمایند، ممکن است دچار اختلالاتی شوند که بعداً موجب آزار آنان گردد. این واقعیت که در تعطیلات نوروزی، شخص در مرخصی بهسر میبرد و قرار است اوقات خود را به خوشی و شادی سپری نماید، امری کاملاً بدیهی است، ولی چنانچه ایام سفر برای انسان عواقبی ناگوار، دشوار و وخیم دربرداشته باشد، موضوعی کاملاً غیرعادی و ناخوشایند است. تغذیه غلط در ایام سفر میتواند لطماتی جدی بهسلامت انسان وارد سازد. برخی از افراد تصور میکنند که پرخوری، بدخوری و برخورداری از تغذیه غلط و ناسالم، چنانچه کوتاهمدت بوده و فقط چند روزبه طول انجامد، نمیتواند تأثیر مهمی در سلامت فرد داشته باشد. این باور بههیچوجه صحیح نیست. بدغذایی و استفاده از برنامه غذایی نامناسب، حتی چنانچه در یک وعده باشد، میتواند اثراتی بر سلامت انسان بهجا گذارد و زمینه را برای اختلالات جدی بعدی فراهم سازد. غذایی که به هنگام شروع سفر و در مسیر مسافرت استفاده میشود، نباید پرچرب و یا حاوی نمک زیاد باشد. برخی از مادران برای مسافرت به تهیه ساندویچهای مختلف مبادرت میورزند. ساندویچهایی مانند ساندویچ مرغ، کتلت و کوکو مشروط بر آنکه چرب و پرنمک نباشند و از کاهو، خیار، گوجهفرنگی یا سبزیخوردن به همراه آنها استفاده شود، میتوانند غذاهایی خوشمزه و مفید را برای افراد خانواده و بهخصوص کودکان فراهم نمایند. همچنین ساندویچهای سادهتر مانند تخممرغ، نان، پنیر، خیار، گوجهفرنگی و کاهو و یا ساندویچ ماهی (ماهی تازه) چنانچه در طبخ آنها از روغن و نمک زیاد استفاده نشود، میتوانند علاوه بر لذیذ و خوشمزه بودن، مواد مغذی ضروری و مفیدی را نیز به بدن انسان برسانند. مواد غذایی و غذاهای آماده فراوریشده مانند انواع کالباس، سوسیس، همبرگرهای آماده و امثال آنهم بهتر است تا حد امکان کمتر مورداستفاده قرار گیرند.