پخت و پز در ظروف مسی یا چدن؟ مزایا و معایب

معیار شما برای خرید سرویس قابلمه چیست؟ زیبایی و طراحی خاص قابلمه­‌ها برایتان بیشتر اهمیت دارد یا جنس آنها؟ در بازار لوازم خانگی، تنوع انواع قابلمه و ماهیتابه در رنگ و جنس و مدل، انتخاب را بسیار سخت کرده است

پخت و پز در ظروف مسی یا چدن؟ مزایا و معایب

معیار شما برای خرید سرویس قابلمه چیست؟ زیبایی و طراحی خاص قابلمه­‌ها برایتان بیشتر اهمیت دارد یا جنس آنها؟ در بازار لوازم خانگی، تنوع انواع قابلمه و ماهیتابه در رنگ و جنس و مدل، انتخاب را بسیار سخت کرده است. اما در میان این سردرگمی‌­ها نباید مهم‌ترین عامل در خرید قابلمه مناسب را فراموش کرد؟ یعنی «میزان تاثیر جنس قابلمه در کیفیت غذا و نقش آن در سلامتی». با شناحت مزایا و معایب آشپزی با ظروف چدن و ظروف مسی انتخاب بهتری خواهید داشت. باید جنس آن‌ها را بشناسید تا بهترین استفاده را از آن‌ها ببرید.

مزایای استفاده از ظروف مسی:

مس جزء اولین فلزاتی بود که به کمک بشر آمد. و مورد استفاده‌ای برای انواع ظروف و لوازم زندگی بود. بنابراین باید بگوییم که انسان‌ها از زمان‌های گذشته، به خواص و مزایایی که استفاده از فلز مس برای آن‌ها داشته، واقف بوده‌اند.

نکات بسیار مثبتی درباره استفاده مس از گذشته مورد توجه بوده، به طوری که صنعت مسگری یکی از صنایع قدیمی کشور ما به شمار میرود. و امروزه یکی از محبوب‌ترین قطب‌های فعالیت آن صنایع دستی یزد است.

قدرت بالای انتقال حرارت

قابلمه‌های مسی برای پخت و پز بسیار مناسب هستند. چرا که هنگام پخت و پز، حرارت به طور کاملا دقیق بین تمام نقاط ظرف پخش می‌شود. و دمای ایده‌آل را برای طبخ غذا مهیا می‌کند.

نکته مثبت این موضوع، این است که می‌توان به کمک ظروف مسی در سوخت صرفه جویی کرد. چرا که به سرعت حرارت بر این ظروف پخش می‌شود.

ظرف مسی، می‌تواند به نوعی به عنوان ضدعفونی کننده محسوب شود.

چرا که باکتری‌های موجود در این ظروف تنها طی چند ساعت از بین می‌روند. بنابراین می‌توان مطمئن بود غذای داخل آن سالم می‌باشد. علاوه بر این مورد غذای طبخ شده در ظرف مسی به مراتب لذیر‌تر و خوش طعم‌تر می‌باشد.

ظروف مسی می‌توانند مزایایی بر بدن داشته باشند. به طور مثال می‌توانند در ساخت گلبول‌های قرمز کمک کننده باشند، در آزاد کردن انرژی موثر واقع شوند و یا کمکی برای کمتر شدن ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی باشند.

بنابراین هنگام پخت و پز در ظرف مسی، با آزاد شدن یون‌های مس در غذا، می‌توان علاوه بر ایجاد انرژی و کمک به احساس شادی، از بیماری‌های قلبی، سرطان‌ها، کم‌خونی، کم خوابی و بسیاری مشکلات دیگر را کاهش داد. به طور کلی استفاده از ظروف مسی می‌تواند باعث افزایش عمر شود.

معایب استفاده از ظروف مسی:

خراشیدگی در قسمت لایه داخلی

یکی از اتفاق‌های خطرناکی که ممکن است در حین استفاده از ظرف مسی بیافتند، ایجاد خش به سبب استفاده از وسایل نوک‌تیز مانند چاقو و دیگر وسایل است. اگر بر لایه درونی ظروف مسی یعنی قلع، خش ایجاد شود، درواقع شما راهی برای تماس مستقیم مواد غذایی با مس ایجاد می‌کنید.

مس نیز یکی از فلزاتی می‌باشد که به‌سرعت با مواد غذایی اسیدی واکنش نشان می‌دهد. به همین منظور در هنگام استفاده از ظروف مسی رعایت این نکته برای سلامتی‌تان بسیار الزامی است.

نگهداری مواد غذایی در ظرف مسی

همواره به یاد داشته باشید که از ظرف مسی برای پخت برخی از مواد غذایی و نگهداری آن‌ها می‌توان استفاده نمود. درنتیجه اگر مواد غذایی ناسازگار با این ظروف را در آن‌ها بپزید و یا برای سرو از این ظروف استفاده کنید، مطمئن علاوه بر آسیب رساندن به ارزش مواد غذایی، به ظروف مسی نیز براثر واکنش و اکسیداسیون آسیب خواهید زد.

مانند گوجه فرنگی،

همواره برای تمیز کردن سطح بیرونی مس از گوجه‌فرنگی و یا رب استفاده می‌شود. این به معنای واکنش سریع گوجه‌فرنگی با فلز مس است.

هر ماده غذایی که با مس واکنش نشان داده و اکسید شود را نمی‌توان در ظروف مسی طبخ، سرو و یا نگهداری نمود.

آشپزی در ظروف چدنی

در بازار لوازم خانگی انواع قابلمه، ماهیتابه، دیگ، قوری و کتری وغیره را می‌­بینید که از مواد اولیه مختلفی ساخته شده‌­اند؛ مس، آلومینیوم، تفلون، پیرکس وغیره. پخت و پز در هرکدام از آنها موافقان و مخالفان زیادی دارد؛ گفته می­‌شود که پختن غذا بصورت طولانی مدت در بسیاری از این قابلمه‌­ها و تابه­‌ها برای سلامتی مضر است.

در این میان انواع ظروف چدنی توانسته­‌اند تا حد زیادی نظر کارشناسان سلامت را بخود جلب کنند؛ تا حدی که سرویس چدن را بعنوان اولین انتخاب برای خرید قابلمه، توصیه می­‌کنند.

مزایا استفاده از ظروف چدن

قابلمه و تابه چدن بعنوان بهترین ظرف پخت و پز، معرفی می­‌شوند. قابلیت‌­های منحصربه‌فرد آلیاژ چدن، کیفیت و مقاومت بالایی به انواع قابلمه و تابۀ چدنی می‌بخشد.

یکی از مزایای سرویس چدن این است که خط و خش ایجاد شده بر روی آن در اثر استفادۀ طولانی مدت، اصلا خطرناک نیست؛ بر خلاف قابلمۀ تفلون که به محض خش­دار شدن باید با ظرف سالم جایگزین شود.

بر روی ظروف چدنی، هیچ عایقی مشابه تفلون کشیده نمی‌­شود؛ چون این محصولات بخودی خود، همانند ظروف نچسب عمل می‌­کنند. بنابراین نگرانی درباره از بین رفتنِ لایۀ تفلون و در نتیجه خطرات سلامتی، بیمورد است.

نقطه جوش این آلیاژ، بالاست. یعنی مدت زمانی که آب در ظرف چدن بجوش می­‌آید طولانی تر از ظروف دیگر است. این امر باعث می‌­شود که پخت غذا در ظرف چدنی، نیاز به زمان بیشتری داشته باشد؛ اما این ویژگی را بعنوان معایب آن، بحساب نیاورید. این خاصیت باعث جا افتادن بهتر غذا و کیفیت بالاتر آن می­‌شود؛ علاوه بر اینکه حرارت در تمام بدنۀ قابلمه بطور یکنواخت پخش می‌شود.

  • بسیار مقاوم و مستحکم است.
  • عدم استفاده از روکش‌­هایی که بعد از مدتی، خراب می­‌شوند.
  • مقاومت در برابر خش و ضربه
  • به دلیل داشتن لعاب، مانند ظروف نچسب عمل می‌­کند.
  • روغن کمی مصرف می­‌کنند.
  • قابلیت استفاده در داخل فر
  • قابل شست‌وشو در ماشین ظرف‌شویی

معایب آشپزی با ظروف چدنی

نقاط ضعف این محصول هم در کنار ویژگی­‌های مثبت­‌شان، باید مطرح شود؛ با مقایسه کردن این موارد می­‌توانید تصمیم بهتری برای خرید این محصول بگیرید.

برخی از این موارد را بطور خلاصه ذکر می‌کنیم:

ظرف چدن اصل، هم کمیاب است و هم گران‌قیمت.

چند دقیقه قبل از استفاده، باید آن را گرم کنید؛ اینکار بویژه در زمانی که عجله دارید، باعث اتلاف وقت­تان می­‌شود.

در صورت عدم رعایت روش­ نگهداری سرویس قابلمه چدنی­تان، ممکن است ترک بخورند یا دچار زنگ­زدگی بشوند.

پختن غذای اسیدی در این ظروف، باعث ترکیب آهن با غذا می‌­شود؛ ممکن است سلامتی­تان را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین بر رنگ و طعم غذا نیز تاثیر می­‌گذارد.

وزن بیشتری نسبت به ظروف استیل و آلومینیوم دارد.

در محیط مرطوب، امکان زنگ زدن آن وجود دارد.

در نهایت

انتخاب آشپزی با هرکدام از ظروف پخت و پز، به سلیقه و برنامه سلامت خانواده شما بستگی دارد. اگر تصمیم دارید این محصولات را خریداری کنید، به مزایا و معایب آن توجه کنید تا بهترین انتخاب را رقم بزنید.

باید در نظر داشت که نحوه صحیح شستشو و نگهداری از این ظروف به سلامت کالا شما، و در نهایت عمر ظروف پخت و پز شما کمک فراوانی میکند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر