وبسایت همشهری شش و هفت: سفره افطار و سحری تفاوت عمدهای با سفرههای روزهای عادی سال دارد. این تفاوت به نوع خوراکیهایی برمیگردد که بر سر سفره این ماه قرار میگیرد.به این معنی که خوراکیهای سفره رمضان باید در عین مقوی بودن از کالری کمی برخوردار باشند تا روزهدار با وزنی متناسب از این ماه خداحافظی کند. اگر به فهرست متنوع خوراکهای محلی نقاط گوناگون ایران در این ماه نگاهی بیندازید، متوجه میشوید که گذشتگان ما به این مساله اهمیت زیادی میدادند.
متأسفانه امروزه از آن فرهنگ غنی غذایی فاصله گرفتهایم و به دام انواع غذاهای آماده (فستفود) افتادهایم؛ خوراکهایی که سلامتی ما را به خطر میاندازند.به هر حال، برای اینکه این ماه را به سلامت بگذرانید، شیوه تهیه و پخت چند خوراک ساده و در عین حال مقوی و کمکالری را برای شما آوردهایم. چه بسا با بیشتر این غذاها آشنا باشید، اما چندان آنها را جدی نگرفته باشید.خوبی این غذاها در این است که زود آماده میشوند و میتوانید برای مهمانی افطاری روی آنها حساب کنید.
انرژیزای خوش طعم
کمتر کسی است که با طعم شیرینیهای افطار و سحر خاطره نداشته باشد. مصرف مواد غذایی انرژیزا علاوه براینکه سفره روزهدارها را خوش آب و رنگ جلوه میدهند، از افت قند خون و بیحالی ناشی از روزهداری جلوگیری میکنند. برای افرادی که نمیخواهند در ماه مبارک رمضان دچار اضافه وزن شوند، استفاده از خرما و نارگیل در تهیه خوراکیهای شیرین ویژه روزهای روزهداری از اهمیت ویژهای برخوردار است. پیشنهاد ما به شما تهیه این دسر مقوی در روزهای روزهداری است.
مواد لازم:
- 400 گرم بادام آسیاب شده
- 750گرم خرمای نرم بدون هسته
- یک قاشق چایخوری هل آسیاب شده
- نصف فنجان کره
- دو فنجان پودر نارگیل
طرز تهیه:
بادامها را در تابهای که کف آن را از قبل چرب کردهاید، بریزید و کمی تفت دهید تا طلایی رنگ شوند. سپس آن را روی دستمالی تمیز بریزید تا روغن اضافی آن گرفته شود. کره را در ظرفی دیگر آب کنید و خرما و هل را به آن بیفزایید. مواد را روی حرارت ملایم اجاق گاز تفت دهید. دقت کنید خرماها به کناره یا کف ظرف نچسبند. کف دست را مرطوب کنید و آنگاه پس از نرم شدن مواد داخل ماهیتابه، مخلوط را کف دست خود قرار دهید و آن را بهصورت توپی کوچک در آورید. در مرکز توپ حفرهای ایجاد و آن را با نارگیلهای آسیاب شده پر کنید. از پودر نارگیل میتوانید برای تزئین توپهای خرمایی استفاده کنید.
نان سیردار
اگر به فکر لاغر شدن در وعدههای افطار و سحر هستید بهتر است سیر را از وعده غذایی این روزها حذف نکنید. در این ماده غذایی ترکیبی وجود دارد که علاوه بر انرژی زا بودن نهتنها از ابتلا به اضافه وزن جلوگیری میکند؛ بلکه به لاغر شدن شما نیز کمک میکند. بهویژه برای افرادی که علاقه زیادی به مصرف شیرینی دارند و نمیتوانند کیک و شکلات را از برنامه غذایی خود حذف کنند، مصرف سیر میتواند سرعت روند چاق شدن را در آنها کاهش دهد. از طرف دیگر سیر سرشار از فولیک اسید، ویتامین ب، ث، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و روی است و ایمنی بدن را تقویت، بدن را ضدعفونی میکند و برای سلامت حافظه هم مفید است.
مصرف مواد غذایی که با سیر تهیه میشوند با تأثیرگذاری بر هورمون اشتها، مانع از پر خوری شده و تمایل افراد علاقهمند به مصرف غذاهای پر چرب و کالری، شیرین و کربوهیدرات را کاهش میدهد. بنابراین میتوانید با قرار دادن یک وعده غذایی که در پخت آن از سیر استفاده شده باشد، اشتهای خود را مدیریت کرده و به کاهش وزن دست پیدا کنید. از سوی دیگر مصرف سیر از یک سو روند شکسته شدن چربیهای ذخیره شده و تبدیل به انرژی را افزایش داده و میزان تولید نور اپی نفرین (ناقل شیمیایی افزایشدهنده اشتها) در بدن را کم میکند.در زیر شیوه تهیه و پخت نان سیردار را برای شما آوردهایم.
مواد لازم:
-
- 5عدد نان تست
- 4حبه سیر
- یک قاشق چایخوری روغن زیتون
طرز تهیه:
برای تهیه نان سیر میتوانید از نان باگت یا تست استفاده کنید. درصورت استفاده از نان باگت آنها را بهطور مورب برش دهید. یک عدد نان فرانسوی برای 4 نفر کافی است. 4 حبه سیر را رنده یا با چاقو آن را ریز کنید. کف ماهیتابه را چرب کنید و سیر را بهمدت یک دقیقه در آن تفت دهید. کمی پونه خشک شده یا آویشن به آن اضافه کنید. به اندازه یک قاشق چایخوری از مایه سیر روی هر تکه نان بمالید و درصورت تمایل روی آن پنیر کم کالری بریزید. نانها را در فر به مدت 5 تا 10دقیقه با دمای 180درجه سانتیگراد قرار دهید یا از ساندویچساز استفاده کنید. اگر نگران بوی نامطبوع دهان بعد از خوردن این نان سیری هستید، پیشنهاد میشود چای خشک، جعفری یا کرفس و برگ کاهو مصرف کنید.
سوپ گوشت و حبوبات
مواد لازم:
- یک سوم فنجان آرد
- یک دوم فنجان لوبیای سفید
- 400 گرم گوشت بره
- 2 عدد پیاز بزرگ خردشده
- یک چهارم قاشق غذا خوری زعفران
- 2 قاشق چایخوری کره
- 2 قاشق چایخوری نمک
- نصف فنجان عدس
- نصف فنجان جعفری
- یک سوم فنجان برنج
- یک عدد لیمو ترش تازه
- یک و نیم فنجان گوجه فرنگی خرد شده
- یک قاشق چایخوری فلفل قرمز
- یک چهارم فنجان گشنیز تازه
- یک فنجان رشته فرنگی
طرز تهیه:
در تهیه این سوپ میتوانید از آرد ذرت یا برنج استفاده کنید.
ابتدا آرد را در یک فنجان آب حل کنید. عدس و لوبیاها را باید از شب قبل خیس کرده باشید. گوشت بره، پیاز، زعفران و فلفل را همراه با عدس، لوبیا و کره داخل قابلمه بریزید و اجازه دهید به مدت دو ساعت یا بیشتر روی حرارت ملایم اجاق گاز بپزند. پس از پختن گوشت و لوبیاها، مایه آرد، کره، رشته فرنگی، جعفری و گوجه فرنگی را به سوپ اضافه کنید. مراقب باشید تا سوپ خیلی غلیظ نشود. درصورت رقیق بودن سوپ میتوانید کمی مایه آرد و آب به آن بیفزایید. در آخر مواد را در مخلوط کن بریزید تا سوپی یکدست بهدست بیاید.
سوپ اسفناج و والک
مواد لازم:
- یک فنجان خامه
- 300گرم برگ اسفناج
- 200گرم والک
- 2 عدد پیاز خرد شده
- 2 قاشق سوپخوری کره
- 3 قاشق غذاخوری آرد سفید
- نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه:
اسفناج و والک را در آب در حال جوش بریزید و پنج دقیقه صبر کنید تا برگهایشان بپزد.سپس اسفناج و والک را در مخلوط کن له کنید. پیاز را در ماهیتابه با کمی کره تفت دهید. آرد را هم در کمی روغن تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. پیاز داغ و آرد و سبزیهای له شده را به قابلمه بیفزایید و تا جا افتادن سوپ صبر کنید.
آش گوشت و سبزی
مواد لازم:
- نیم کیلو گوشت گوسفندی پخته و کوبیده شده
- عدس، لوبیا و نخود هر یک به میزان یک فنجان
- 100گرم شوید
- 100گرم ترخون
- 150گرم تره
- یک فنجان برنج و پیاز داغ
طرز تهیه:
سبزی این آش شوید،تره و ترخون است. درصورت دلخواه میتوانید میزان ترخون را اضافه کنید. ابتدا حبوبات را بپزید، برنج و گوشت را هم جداگانه. سپس گوشت پخته و کوبیده شده را با برنج و سبزی و حبوبات مخلوط کنید و در مرحله آخر پیاز تفت داد شده را همراه با ادویه نمک و فلفل به آن بیفزایید.آش خوشمزه شما آماده است.
پودینگ برنج با خرما
یک پیشنهاد مناسب برای سفره سحری یا افطار تهیه پودینگ برنج با خرما است.
مواد لازم:
- 2 فنجان شیر کم چرب
- 3 قاشق غذاخوری شکر سفید
- 2 فنجان برنج پخته
- 15عدد خرما
طرز تهیه:
ابتدا برنجها را در مخلوط کن بریزید تا له شوند. شیر را در ظرفی مناسب بریزید و روی حرارت ملایم اجاق گاز قرار دهید.سپس برنج و خرماها را در شیر بریزید و بهمدت 20دقیقه هم بزنید تا خرماها نرم شوند.حالا میتوانید آن را میل کنید.
مسقطی با خامه و پسته هم یکی از خوراکیهای ویژه ماه رمضان است که اگر حوصله تهیه آن را داشته باشید، میتوانید با یک شیرینی خوش طعم و مقوی از مهمانان روزهدار خود پذیرایی کنید.
نان معطر
اگر میخواهید در این ماه پر از برکت با یک وعده غذایی
کم حجم و متنوع از مهمانان خود پذیرایی کنید، تهیه این نان خوش عطر و
انرژیزا را در دستور آشپزی این روزها قرار دهید.
مواد لازم:
- چهار فنجان آرد
- 2 عدد تخم مرغ
- یک فنجان آب
- 3 عدد پیاز
- 500 گرم گوشت قرمز
- 200 گرم قارچ
- 3 قاشق غذاخوری روغن زیتون
طرز تهیه:
گوشت قرمز را که بهتر است گوسفندی باشد، به قطعات کوچک تقسیم کنید. کف قابلمهای کوچک را با روغن زیتون چرب کنید و پیاز را در آن تفت دهید، گوشت را به پیاز داغها بیفزایید.سپس منتظر بمانید تا کمی طلایی رنگ شود. روی گوشتها آب بریزید و بهمدت یک ساعت صبر کنید تا بپزد و در ظرفی دیگر آرد، تخممرغ، آب و نمک را با یکدیگر مخلوط کنید تا آرد درست شود.
خمیر را ورز دهید و با آن توپهای خمیری درست کنید. سپس هر کدام را با دست در سینی پهن کنید و درون آن یک قاشق از مخلوط گوشت و پیاز بریزید و آن را بهصورت سهگوش تا کنید. نان را در روغن تفت بدهید یا در فر قرار دهید. زمانی که لایه رویی رنگ آن تغییر کرد، غذای شما حاضر است و میتوانید آن را نوش جان کنید