بسیاری از افراد در وعده صبحانه خود خامه را از سایر مواد خوراکی دیگر ترجیح می دهند البته بعضی از افراد نیز از خامه در انواع کیک و دسر استفاده می کنند، خامه دارای انواع مختلفی از جمله خامه کم چرب، خامه زده شده ، خامه سنگین، خامه های پر چرب می باشد خواص خامه برای سلامتی انسان بسیار زیاد است بنابراین، اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که اطلاعی از فواید خامه بر سلامت بدن ندارید بهتر است تا پایان مطلب همراه ما باشید.
شناخت خواص خامه و مزیت های خوردن خامه
خامه دارای فواید فوق العاده ای می باشد که بسیاری از افراد از آن اطلاعی ندارند و آن را از برنامه صبحانه خود حذف کرده اند، خامه ماده سفید رنگ است که از شیر به دست می آید، در ادامه مطلب شما را با فواید آن آشنا خواهیم کرد.
کمک به رشد
خامه به دلیل داشتن ویتامین B2 به رشد و توسعه ی بافت هایی مانند پوست، چشم، غشاء مخاطی، اندام های تولید مثل، سیستم ایمنی و عصبی کمک می کند.
کاهش استرس
یکی دیگر از خواص خامه این است که به کاهش استرس و همچنین مشکلات ذهنی از قبیل افسردگی و اضطراب کمک می کند و میزان هورمون هایی را که علت بعضی از ناراحتی های ذهنی می باشند را تنظیم می کند.
کاهش علائم قبل از قاعدگی
خامه به دلیل داشتن کلسیم به مقدار کافی به کاهش علائم قبل از قاعدگی مانند : سرگیجه، نوسانات خلقی و فشار خون کمک می کند.
افزایش وزن از دیگر فواید خامه است
بعضی از افراد تمایل دارند که کمی وزن اضافه کنند بنابراین مصرف خامه در هر وعده غذایی باعث افزایش وزن می شود اما مصرف زیاد توصیه نمی شود زیرا خامه سرشار از چربی اشباع شده می باشد که ممکن است برای سلامتی ضرر داشته باشد.
تولید گلبول های قرمز خون
از دیگر خاصیت های خامه این است که به دلیل داشتن ویتامین B2 باعث تولید گلبول های قرمز خون و پادتن ها که به گردش خون و اکسیژن رسانی به اندام ها بدن کمک می کند می شود.
تاثیر مصرف خامه در تشکیل استخوان
رشد استخوان ها و دندان ها نیاز به فسفر می باشد که در خامه این ماده وجود دارد، این ماده به کلسیم برای اینکه استخوان های محکمی تشکیل دهد کمک می کند و سلامت لثه و مینای دندان را نیز افزایش می دهد، همچنین مطالعات نشان داده است که برای سلامت قلب نیز بسیار مفید است بنابراین فسفر از بیماری های قلبی و عروقی جلوگیری می کند.
سلامت مو
همانطور که می دانید پروتئین در رشد مو ها از اهمیت بالایی برخوردار است بنابراین از دیگر خواص خامه می توان به سلامت مو اشاره کرد که به دلیل داشتن پروتئین موجود در آن از آسیب دیدگی به مو جلوگیری می کند به همین خاطر در محصولات مراقبت از مو از پروتئین استفاده می کنند.
فواید خامه در حفظ سلامت چشم
از دیگر خواص خامه بهبود چشم می باشد زیرا دارای ویتامین A است که این ویتامین به تقویت دید در چشم کمک می کند و به عبارتی می توان گفت که با تغییر نور سازگار می شود و چشم را نیز مرطوب نگه می دارد همچنین ویتامین A احتمال اینکه فرد با افزایش سن ممکن است به آب مروارید مبتلا شود را کاهش می دهد و برای بیمارانی که به آب سیاه مبتلا شده اند بسیار مفید می باشد.
تقویت ایمنی
از دیگر خواص خامه این است که به دلیل داشتن ویتامین A سیستم ایمنی بدن را به منظور مقابله با عفونت تقویت می کند و در نتیجه از میکروب ها و عفونت به درون بدن جلوگیری می کند.
سلامت مغز
یکی دیگر از خواص خامه این است که فسفر در سلول های مغزی وجود دارد و تمام عملکرد های ضروری مغز را انجام می دهد بنابراین فسفر احتمال اختلالات شناختی، زوال عقل و همچنین بیماری آلزایمر را کاهش می دهد.
سنگ کلیه
رسوبات متبلور شده کلسیم و مواد معدنی در مجاری ادراری موجب ایجاد سنگ کلیه می شوند، حال مصرف زیاد کلسیم ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد. اما کلسیم موجود در غذا ها عامل سنگ کلیه نمی باشد، بلکه مقدار بیش از حد مواد معدنی در آب موجب بروز سنگ کلیه خواهد شد.
فشار خون
فشار خون بالا بسیار خطرناک است و می تواند موجب بروز بیماری های زیادی در بدن شود، از جمله علل ابتلا به این عارضه مصرف زیاد نمک و چربی می باشد و از آنجا که در خامه حدود 30 درصد چربی وجود دارد، بنابراین باید از زیاده روی در خوردن آن پرهیز شود، ضمن اینکه مصرف نمک نیز کاهش پیدا کند.
مصرف خامه پاستوریزه در بارداری
مواد مغذی در خامه همچون شیر می باشد. در دوران بارداری باید از مصرف خامه و پنیر محلی و غیر پاستوریزه خودداری شود، زیرا به دلیل وجود باکتری در آن می تواند منجر به سقط جنین شود، حال به جای آن می توانید از خامه و لبنیات پاستوریزه با بسته بندی های بهداشتی استفاده نمایید.
خامه با سر شیر چه تفاوتی دارد؟
همانطور که می دانید سرشیر خامه گرفته شده از سطح شیر می باشد که به صورت کلی دو نوع خامه داریم یکی خامه پخته و دیگری خامه نپخته که خامه پخته خامه ای می باشد که بعد از جوشانده شدن شیر و خنک شدن آن و چربی تجمع یافته در سطح آن را جمع کرده که سر شیر نام دارد و جزو خامه های سالم تر می باشد اما در خامه نپخته چربی هایی که بعد از چرخ شدن شیر سرد در سطح آن جمع می شوند را برداشته که استفاده از این نوع خامه خطرناک می باشد زیرا، امکان دارد به انواع باکتری ها آلوده باشد و منجر به بیماری اسهالی در فرد شود.
خامه جزو لبنیات است یا چربی ؟
از نظر فرآیند تولید خامه جزو فرآورده های لبنی به شمار می رود و مانند دیگر لبنیات ها سفید رنگ است اما به دلیل اینکه دارای مقادیر بالایی چربی در گروه چربی ها دسته بندی می شود که البته این موضوع در مورد سرشیر و کره نیز می باشد.
ارزش غذایی
یک وعده مصرفی خامه به اندازهی 230 گرم حاوی این مواد است: 168.069 گرم رطوبت، 455 کالری، 5.61 گرم پروتئین، 44.5 گرم چربی کل، 1.17 گرم خاکستر، 10.65 گرم کربوهیدرات، 7.84 گرم قند و 7.84 گرم لاکتوز. این میزان خامه 127٪ چربی لیپید کل، 40٪ ویتامین A، 29٪ ویتامین B2، 25٪ فسفر، 23٪ کلسیم، 22٪ ایزولوسیون و تریپتوفان، 21٪ ویتامین B5 و والین، 20٪ لوسین و ویتامین B12، 18٪ لیزین و ترئونین، 17٪ هیستدین، 15٪ سلنیوم و 11٪ پروتئین فراهم میآورد.
انواع خامه
- خامه تک بسیار غلیظ
- خامه سنگین
- شیر خامه (هاف اند هاف)
- خامه طعم دار
- خامه لخته شده
- خامه مدت دار
- خامه تازه (کرِم فرِش)
- کرم شانتیلی
- خامه دوبل شیر بز
خامه را چطور نگهداری کنیم؟
خامه را باید در دمای 4 درجه و به مدت شش روز در یخچال نگهداری نمایید و اگر مدت نگهداری آن زیاد شود به دلیل داشتن باکتری های لاکتوباسیل باعث ترش شدن خامه می شود که در هر گرم شیر 15 میلیون میکروب وجود دارد که بعد از این زمان میکروب ها فعال می شوند و باعث بیماری زایی می شوند.
باید ها و نباید های مصرف خامه
فواید و مضرات خامه به شرایط مصرف کننده بستگی دارد مثلا برای کودکان و نوجوانانی که در حال رشد هستند بسیار توصیه می شود زیرا در حجم کم انرژی خوبی به بدن می دهد و مواد مغذی و ویتامین هایی را که برای رشد بدن ضروری است را تامین می کند اما افراد مبتلا به فشار خون و اضافه وزن باید از مصرف خامه خودداری کنند البته مصرف زیاد خامه حتی برای افراد معمولی نیز توصیه نمی شود و باید به عنوان تفریح و در حداقل موارد مصرف شود نه اینکه به طور مرتب در برنامه غذایی افراد قرار بگیرد.
همچنین لازم است بدانید که مصرف خامه برای کودکانی که نیازمند انرژی بیشتری هستند، اگرچه خوب است اما بهتر است از قرار دادن آن به عنوان بخش اعظمی از صبحانه خودداری شود.
کسانی که به شیر آلرژی دارند باید از مصرف خامه اجتناب نمایند. همچنین مصرف خامه باید به مقدار معتدل و به اندازه باشد.
استفاده از خامه های فله و بدون نام ممکن است خطراتی مانند تب مالت را به همراه آورند بنابراین توصیه می شود خامه های شناسنامه دار را مصرف کنید.
کاربرد خامه در صنعت شیرینی
استفاده از خامه برای رویه و پوشش روی کیک ها، ماده افزودنی در تهیه خمیر و جرئی از مغر ها برای تزئین شیرینی ها کاربرد زیادی دارد، خامه علاوه بر افزودن ارزش غذایی می تواند قابلیت، میل به مصرف و کیفیت نهایی محصول را نیز بهبود ببخشد.