یک تیم تحقیقاتی به رهبری دانشگاه ادینبورگ میگوید رژیم غذایی بر مردان و زنان در سنین جوانی تأثیر متفاوتی دارد، اگرچه این تغییرات با افزایش سن از بین میرود. آنها همچنین دریافتند مردانی که از رژیمهای غذایی کم کالری استفاده میکنند، چربی بیشتری نسبت به زنان از دست میدهند و همچنین بهبود بیشتری در سطح قند خون داشتهاند.
به گزارش روزیاتو، یافتهها نشان میدهد که استروژن، یکی از اصلی ترین هورمون های جنسی زنانه، ممکن است در تعیین مزایای سلامتی رژیم غذایی نقش داشته باشد. کارشناسان میگویند این میتواند به شناسایی کسانی کمک کند که احتمالا از رژیم غذایی با کالری محدود بهره میبرند. کاهش دریافت کالری با پیشگیری از بیماری هایی مانند چاقی، فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و افزایش امید به زندگی مرتبط است.
محققان تأثیر رژیم غذایی کم کالری بر سلامت موش ها و انسان ها را بررسی کردند. در این مطالعه شش هفته ای 96 موش که کالری مصرفی روزانه آنها 30 درصد کمتر از حد معمول بود و 85 موش با رژیم غذایی نرمال شرکت داشتند.
این تیم دریافت که رژیم غذایی کم کالری قند خون را در موش های نر جوان 22 درصد اما در موش های ماده جوان تنها 16 درصد کاهش میدهد. تأثیرات روی چربی بدن حتی از این هم قابلتوجهتر بود – در نرها، چربی تقریبا 70٪ کاهش یافت اما ماده ها اصلا چربی از دست ندادند.
این مطالعه همچنین نشان داد موشهای ماده جوان تجزیه چربی بدن را محدود میکنند، انرژی کمتری مصرف میکنند و بعد از غذا چربی تولید میکنند.
این تیم تحقیقاتی بین المللی شامل محققانی از دانشگاه های ادینبورگ، ابردین، هایلندز، گلاسکو، تایوان و توکیو همچنین یک مطالعه کوچک کاهش وزن روی 42 مرد و زن چاق یا دارای اضافه وزن انجام داد که نتایج آن تایید کرد که این تفاوت ها بر اساس سن و جنسیت در انسان ها مشابه موش ها وجود دارد.
در طول چهار هفته، مردان زیر 45 سال بیش از 16 درصد از چربی بدن خود را از دست دادند، در حالی که زنان در همان گروه سنی تنها 8 درصد از چربی بدن خود را از دست دادند. با این حال، هیچ تفاوتی در کاهش چربی بین مردان و زنان بالای 45 سال وجود نداشت و هر دو جنس حدود 10 درصد از چربی بدن خود را از دست دادند.
دکتر ویلیام کاوتورن، سرپرست مطالعه در دانشگاه ادینبورگ میگوید: «رژیمهای کم کالری فواید سلامتی زیادی دارند و میتوانند روند پیری را بهبود ببخشند. برخی از تحقیقات قبلی نشان میداد که اثربخشی این رژیمها ممکن است بین مردان و زنان متفاوت باشد، اما مطالعه ما اولین مطالعهای است که نشان میدهد این تفاوتهای جنسی تا حد زیادی با شروع رژیم غذایی در سنین بالاتر ناپدید میشوند. این میتواند به ما کمک کند تا استراتژیهای تغذیهای بهبود یافتهای برای پیشگیری از بیماری ها و ترویج پیری سالم در نظر بگیریم.»