«در ایران روزانه حدود هزار و 200تن بستنی مصرف میشود که از این میزان حدود هزار تن از سوی شرکتهای صنعتی و 200تن هم از سوی کارگاهها و بستنیسازیهای سنتی تولید میشود.» اینها را محمدجواد شکری، از فعالان صنعت تولید و تجارت بستنی در ایران در مورد آمار تولید و صادرات بستنی در کشور به همشهری میگوید.
اما مهمتر از بستنیهایی که مصرف داخلی دارند، لژیونرها و صادراتیها هستند؛ بستنیهایی که با برند ایرانی شهرت جهانی کسب کرده و دل مشتریها را بهدست آوردهاند.
به گزارش همشهریآنلاین، شکری در مورد صادرات بستنی میگوید: «بسیاری از شرکتهای تولیدکننده ایرانی به کشورهای همسایه صادرات بستنی دارند؛ صادراتی که رکورد 400تن بستنی در روز را به دستآورده است؛ بستنیهایی که بیشتر به عراق و کشورهای حوزه خلیجفارس مانند عمان و کویت و امارات بهویژه شهر دوبی میرسند.
علاوه بر حوزه خلیجفارس، بستنیهای ایرانی به کشورهای آذربایجان، گرجستان، قزاقستان، قرقیزستان و ازبکستان و حتی کشورهای آفریقایی مانند لیبی هم صادر میشود و صادرکنندگان نیمنگاهی هم به بازار چین دارند.»
مردم جهان بستنی ایرانی را با چه طعمهایی دوست دارند؟
شکری با بیان اینکه صادرات بستنی ایرانی به کشورهای دیگر با توجه به فرهنگ و ذائقه هر کشوری و با بستهبندیهای مختص هر منطقه انجام میشود، میگوید: «چینیها مزههای ایرانی مانند رز، گلاب و زعفران را خیلی دوست دارند و کشورهای همسایه شمال ایران طعم زردآلو را میپسندند.»
این فعال صنعت تولید و تجارت بستنی با بیان اینکه بستنی ایران حتی به آمریکا و کانادا هم صادرات میشود، میگوید: «هرچند صادرات ما به این کشورها محدود به ایرانیان ساکن در آنجا میشود، اما در شهرهایی مانند تورنتو عرضه بستنی ایرانی به جز فروشگاههای ایرانی به فروشگاههای غیرایرانی هم رسیده، ضمن اینکه بهدنبال توسعه صادرات بستنی به آمریکا هم هستیم.»
بستنی زعفرانی ابتکار ایرانی
بستنی از فرنگ به ایران رسید. ناصرالدینشاه قاجار در سفر به فرانسه بعد از خوردن بستنی میوهای فرانسوی، عاشق این دسر جذاب شد و به خدموحشم خود دستور داد طرز تهیه آن را از فرانسویها بگیرند و به ایران بیاورند و اینگونه شد که پای بستنی به ایران باز شد. نخستین کسی که در تهران بستنی درست کرد «ممد ریش» نامی بود که با چرخ دورهگردیاش روانه کوچه و بازار میشد و بستنی میفروخت.
پس از او، اکبر مشتی (مشدی) به بستنی رنگ و بوی ایرانی داد و بستنی زعفرانی تولید کرد. طعم این بستنی آنقدر خاص و خوب بود که خیلی زود در میان ایرانیان و جهانیان محبوب شد. اواخر دهه40 شمسی، دستگاههای بستنیسازی وارد ایران شدند و بستنی در طعمها و برندهای مختلف عرضه شد.
بستنی گران شده، مشتری آب رفته
مغازهداران میگویند رشد قیمت این خوراکی پرطرفدار باعث شده تقاضا برای خرید بستنی کاهش پیدا کند. رئیس اتحادیه بستنی، آبمیوه و کافیشاپ تهران با تأیید این موضوع میگوید: «تورم بر میزان تقاضا برای آبمیوه و بستنی اثرگذار بوده و تقاضا تا حدودی کم شده است. برای همین با وجود اینکه هزینهها بیش از 50درصد افزایش یافته است، صنف ما برای حمایت از مصرفکنندگان و برای حفظ بازارمان، تصمیم گرفت امسال فقط حدود 20درصد افزایش قیمت داشته باشد».
محسن مبرا، ضمن تأکید بر اینکه بستنی قیمت مصوب ندارد، ادامه میدهد: «از سال1402 بنا بر مصوبه سازمان حمایت، دیگر نرخ مصوب نداریم و نرخها از سوی خود تولیدکنندهها تعیین میشود.»
قیمت انواع بستنی در بازار
کماکان ارزانترین بستنی بازاری بستنی یخی است. بستنی یخی میوهای در برندهای مختلف 7 هزار تومان است. بستنی چوبی میلکی10 هزار تومان، بستنی کیم 10 هزار تومان، بستنی کیک تیرامیسو 15 هزار تومان، قیفی 15 هزار تومان، بیسکورول 20 هزار تومان، بستنی لیوانی ماراش با شیر بز 30 هزار تومان، بستنی چوبی سالار 30 هزار تومان و بستنی مگنولیا 40 هزار تومان است.
همچنین بستنی یک لیتری طالبی و وانیلی80 هزار تومان است.
هر کیلو بستنی سنتی ساده هم در تهران بین 130 تا 170 هزار تومان و نوع ویژه و 4 مغز آن بین 200 تا 275 هزار تومان است. هر کیلو بستنی میوهای هم در طعمهای مختلف انبه، توتفرنگی و ... بین 150 تا 190 هزار تومان است.
اگر بخواهید بستنی سنتی در میزان کم سفارش دهید یک ظرف کوچک بستنی سنتی حدود 40 هزار تومان و یک ظرف کوچک بستنی میوهای شامل 4 اسکوپ (هر اسکوپ بین 15 تا 20 هزار تومان) حدود 70 هزار تومان است.
اگر هوس بستنی قیفی هم کنید هر عدد آن بین 15 تا 25 هزار تومان است. بستنی قیفی متری هم که در بعضی مغازهها عرضه میشود با توجه به اندازه کوچک، متوسط و بزرگ به قیمت 50 هزار، 60 هزار و 70 هزار تومان فروخته میشود.