یک مطالعه بزرگ چندساله در ایتالیا نشان داد مصرف بیش از 280 گرم گوشت سفید مانند مرغ در هفته با افزایش 27 درصدی مرگومیر ناشی از علل مختلف مرتبط است و نرخ ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارش را بیش از دو برابر میکند.
به گزارش ایسنا، سالهاست باور رایج این است که گوشت قرمز را با گوشت سفید مانند گوشت مرغ جایگزین کنیم تا علاوه بر بهرهمندی از این منابع پروتئینی، به کاهش خطرات برای سلامتی مانند افزایش کلسترول، سرطان و التهاب کمک کنیم، اما مطالعه جدید دریافته است خوردن مرغ و سایر طیور با افزایش قابلتوجه خطر مرگ ناشی از سرطان دستگاه گوارش و سایر علل مرتبط است.
به گزارش «ریل سیمپل»، متخصصان در این مطالعه که در نشریه «مواد مغذی» (Nutrients) منتشر شد، 4869 شرکتکننده از جنوب ایتالیا را که بخشی از مطالعات طولانیمدت بزرگتری بودند و موافقت کردند نظرسنجیهای مربوط به رژیم غذایی و سبک زندگی را پاسخ دهند، پیگیری کردند.
در طول دوره مطالعه که از سال 2006 تا 2024 ادامه داشت، اطلاعاتی در مورد مصرف گوشت با تقسیمبندی به گوشت قرمز و سفید به اشتراک گذاشته شد و متخصصان علت مرگ افرادی را که فوت کردند، پیگیری کردند.
این مطالعه نشان داد کسانی که در هفته بیش از 300 گرم گوشت پرندگان میخوردند، نسبت به کسانی که کمتر از 100 گرم گوشت مرغ یا طیور در هفته مصرف میکردند، 27 درصد بیشتر در خطر مرگ قرار داشتند. این خطر برای کسانی که بیش از این مقدار مصرف میکردند، بیشتر میشد و علل مرگ آنان انواع سرطانها و بیماریهای قلبیعروقی بود.
همچنین در افرادی که بیش از 300 گرم گوشت سفید در هفته مصرف میکردند، نسبت به کسانی که مصرف هفتگیشان کمتر از 100 گرم بود، خطر مرگ بر اثر سرطانهای دستگاه گوارش هم بیش از دو برابر بود.
از آنجا که این مطالعه با مطالعات قبلی که نشان دادهاند مصرف گوشت سفید به جای گوشت قرمز در برابر سرطانهای دستگاه گوارش محافظت بیشتری ایجاد میکند، در تضاد است، متخصصان خاطرنشان میکنند که این مطالعه فقط وجود یک ارتباط را پیدا کرده است البته نه یک رابطه مستقیم بین مصرف بالای طیور و افزایش مرگومیر بهویژه از سرطانهای دستگاه گوارش و این الزاما به این معنی نیست که گوشت طیور سرطانزاست.
به گزارش ایندیپندنت، در مطالعاتی که به بررسی سبک زندگی افراد میپردازند (مانند تحقیق موردنظر)، ممکن است عواملی وجود داشته باشند که باعث اشتباه یا سردرگمی در نتایج شوند. در عین حال سبب شوند تفاوتهای موجود در نتایج مطالعه بهدرستی توضیح داده نشوند. در زیر به برخی از این عوامل اشاره میشود.
1ــ برخی روشهای پخت مرغ مانند تنوری کردن، کباب کردن یا سرخ کردن میتوانند ترکیبات مضر مانند آمینهای هتروسیکلیک و هیدروکربنهای آروماتیک پلیسیلیکلی ایجاد کنند که به نقش داشتن در افزایش خطر سرطان شناخته شدهاند. مصرف مرغ فراوریشده که حاوی سدیم بالا، مواد نگهدارنده و چربیهای اشباعشدهاند هم میتواند در دستیابی به این نتیجه تاثیرگذار باشد.
2ــ شرکتکنندگان در مطالعه، رژیم غذایی خود را خودشان گزارش میدهند. این یک مشکل رایج در مطالعات طولانیمدت است، زیرا ثبت تمامی وعدههای غذایی که هزاران شرکتکننده طی دهها سال میخورند، قطعا عملی نیست. اما این میتواند بر دقت این نوع مطالعات هم تاثیر بگذارد.
3ــ سایر عوامل موثر بر سلامتی در این مطالعه ارزیابی نشدهاند. البته فشار خون و برخی شاخصهای دیگر بخشی از ارزیابی بودند اما چیزهای دیگر که تاثیر زیادی بر سلامتی دارند، ارزیابی نشدهاند. مثلا میزان فعالیت بدنی در این مطالعه ثبت نشده است. سایر عوامل تغذیهای نیز در نظر گرفته نشدهاند. برای مثال با اینکه شرکتکنندگان به طور کلی رژیم مدیترانهای را دنبال میکردند اما مردان معمولا گوشت بیشتر، الکل بیشتر و میوه و سبزیجات کمتری مصرف میکنند.
آیا باید مصرف مرغ را کنار بگذاریم؟
پاسخ به این سوال چندان ساده نیست، اما متخصصان میگویند توقف کامل خوردن مرغ، رفتار شتابزدهای خواهد بود، زیرا این مطالعه ثابت نمیکند مرغ بهطور ذاتی مضر است بلکه نشان میدهد برخی الگوهای مصرف ممکن است با بالاتر بودن نرخ مرگومیر مرتبط باشند، بهویژه در مردان مسنتر که بیش از 300 گرم مرغ در هفته میخورند. یک فرد معمولی که چند وعده مرغ در هفته مصرف و رژیم غذایی مدیترانهای را دنبال میکند، نباید نگران باشد، هرچند همیشه باید به این موضوع توجه داشته باشد.
برای کاهش آثار مضر مرغ، پیشنهاد میشود:
- مرغ آزاد یا پرورش یافته در شرایط طبیعی انتخاب کنید
- از محصولات مرغ فراوریشده اجتناب کنید
- روشهای پخت با دمای پایینتر مانند پخت در فر یا آبپز کردن را انتخاب کنید
- از پروتئینهای گیاهی یا غذای دریایی غافل نشوید