تنبلی تخمدان یک عارضه هورمونی شایع در خانم ها می باشد و بر باروری آن ها تاثیر منفی می گذارد. اما می توان با مصرف غذاهای مناسب آن را بهبود بخشید. در این مطلب با رژیم غذایی تنبلی تخمدان آشنا می شوید.
بایدها و نبایدهای رژیم غذایی تنبلی تخمدان
بیماری تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک یک عارضه هورمونی شایع در خانم ها می باشد. این بیماری با علائمی مانند ریزش مو، رشد بیش از حد موهای زائد، کیست تخمدان و التهاب همراه است و بر باروری خانم ها تاثیر منفی دارد.
برای تنبلی تخمدان درمان قطعی گزارش نشده ولی بر اساس تحقیقات، رژیم غذایی تاثیر مثبتی بر کنترل علائم آن دارد. رژیم غذایی با کنترل وزن و تنظیم هورمون انسولین در بدن تا حد بسیاری علائم تنبلی تخمدان را بهبود می دهد. در ادامه مطلب به بایدها و نبایدهای رژیم غذایی تنبلی تخمدان اشاره می شود:

باید چربی های سالم مصرف کنید.
برای بهبود تنبلی تخمدان و ایجاد تعادل هورمونی باید چربی های سالم مصرف شود. دانه کتان، روغن زیتون و … حاوی اسیدهای چرب ضروری بوده که برای ایجاد تعادل هورمونی لازم هستند. امگا 3 موجود در این منابع موجب بهبود تخمک گذاری، بهبود خون رسانی به رحم، تنظیم چرخه قاعدگی و جلوگیری از حساسیت به پرولاکتین می شود.
باید سبزیجات بیشتری مصرف کنید.
سبزیجات به ویژه سبزی های برگ سبز بیشتری باید در رژیم غذایی خود قرار دهید. سبزیجات سرشار از مواد معدنی و ویتامین بوده و کم کالری هستند. بهترین نوع سبزی برای بهبود تنبلی تخمدان انواع کلم مانند کلم پیچ و کلم بروکلی می باشد که حاوی ویتامین ب زیادی هستند.
مطالعات نشان می دهد حدود 80 درصد خانم های مبتلا به این سندرم دچار کمبود ویتامین ب هستند و کمبود این ویتامین منجر به قاعدگی های شدید و نامنظم، چاقی و مشکل در بارداری می شود.

باید آنتی اکسیدان بیشتری مصرف کنید.
در رژیم غذایی سندرم تخمدان پلی کیستیک باید منابع غنی از آنتی اکسیدان را جای دهید. انواع توت، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، آجیل، مرکبات و چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان می باشند. تحقیقات نشان می دهد افراد مبتلا به این سندرم، سطح استرس اکسیداتیو بالایی دارند.
با مصرف مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان می توانید با این مشکل مقابله کنید. دقت کنید در مصرف میوه های مفید برای تنبلی تخمدان از جمله آلو، زردآلو، انگور، گیلاس و انار زیاده روی نشود زیرا سبب افزایش قند خون می شود.
این میوه ها شاخص گلیسمی کمتری دارند و می توان در برنامه غذایی آن ها را استفاده کرد ولی باید در حد اعتدال مصرف شوند.
غلات کامل باید مصرف شود.
خانم های مبتلا به این سندرم حدود 4 برابر بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 می باشند. مصرف غلات کامل به خاطر وجود فیبر بالا به کنترل سطح انسولین خون کمک می کند. غذاهایی مثل انواع لوبیا، آجیل، میوه خشک، برنج سبوس دار و … بهترین غلات در این زمینه به شمار می روند.

باید گوشت بدون چربی بخورید.
بهترین گوشت برای افراد مبتلا به تنبلی تخمدان، گوشت بدون چربی است. ضمنا بهتر است این گوشت ارگانیک باشد. زیرا کمترین میزان چربی و هورمون را داشته و می توانند سبب تعادل هورمون و جلوگیری از افزایش وزن شوند.
مواد غذایی با فیبر بالا بخورید.
مواد غذایی با فیبر بالا سرعت هضم غذا و قند خون را کاهش داده و سبب کاهش مقاومت به انسولین می شوند. نان تهیه شده از غلات کامل مثل نان تافتون و سنگک، برنج قهوه ای یا برنج سبوس دار، حبوبات مختلف و سبزیجات غیر نشاسته ای مثل کاهو، کلم، کرفس و بادمجان حاوی مقادیر زیادی فیبر و ویتامین ب هستند.
نباید غذاهای فراوری شده استفاده کنید.
مصرف برخی مواد غذایی تنبلی تخمدان را تشدید می کند از این رو تا حد ممکن باید از آن ها اجتناب کرد. مصرف غذاهای فراوری شده حاوی نگهدارنده ممنوع است. این غذاها قند بالایی دارند و ریسک ابتلا به دیابت را در فرد مبتلا به تنبلی تخمدان افزایش می دهند.

نباید لبنیات مصرف شود.
مصرف لبنیات در افراد مبتلا به این سندرم به علت داشتن فاکتور رشد انسولین یک ممنوع است. این ماده در محصولات لبنی دقیقا شبیه ساختار فاکتور رشد انسولین یک انسانی می باشد که خطر ابتلا به دیابت را ارتقا می دهد.
از مصرف کربوهیدارت تصفیه نشده خودداری کنید.
کربوهیدرات های تصفیه نشده باعث افزایش التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن افراد می شوند از این رو خانم های مبتلا به تنبلی تخمدان نباید آن را مصرف کنند. از جمله کربوهیدرات های تصفیه نشده می توان به انواع کیک و کلوچه، پاستا، ماکارونی، شکر سفید، برنج سفید، شیرینی، نوشابه و نودل اشاره کرد.
مصرف گلوتن باید کاهش یابد.
گلوتن نوعی پروتئین است که در ترکیبات و مشتقات گندم، چاودار و جو وجود دارد. ابتلا به این سندرم هر چند باعث عدم تحمل گلوتن و بیماری سلیاک نمی شود ولی ریسک التهاب سلولی و بروز دیابت را بیشتر می کند. از این رو پزشکان توصیه می کنند خانم های مبتلا به تنبلی تخمدان، گلوتن کمتری مصرف کنند.

محصولات حاوی سویا کمتر مصرف شود.
افراد مبتلا به تنبلی تخمدان، میزان استروژن بیشتری نسبت به سایرین دارند. از این رو مصرف محصولاتی که سطح این هورمون را افزایش می دهد ممنوع بوده و موجب تشدید علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک می گردد. توصیه شده مصرف محصولات حاوی سویا از جمله آرد سویا، آجیل سویا، توفو و تنقلات سویا کاهش یابد.
نباید چربی های ناسالم مصرف شود.
چربی های ناسالم باعث افزایش میزان استروژن افراد مبتلا به تنبلی تخمدان شده و تعادل هورمونی از بین می رود. در نتیجه علائم بیماری تشدید می شود. ضمنا این چربی ها سبب اضافه وزن و چاقی هم می شوند. چربی های ناسالم در انواع فست فود، پنیر، خامه، روغن گاوی و … وجود دارد.
نکات مهم برنامه غذایی تنبلی تخمدان
بهترین برنامه غذایی برای تنبلی تخمدان ، مصرف مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین می باشد. از جمله غلات کامل مثل جو و برنج قهوه ای، پروتئین های فاقد چربی و سبزیجات. ضمنا در این برنامه غذایی باید چربی های سالم مثل امگا 3 بیشتری مصرف شود که در آجیل و ماهی های چرب وجود دارد.

این مواد غذایی با کاهش التهاب و تعادل هورمون، تنبلی تخمدان را بهبود می بخشند. مصرف فیبر بالا، میوه های سرشار از آنتی اکسیدان و سبزیجات نیز این بیماری را کنترل می کنند. مصرف کربوهیدرات های حاوی فیبر بالا، سطح قند خون بدن را تنظیم می کنند.
در برنامه غذایی تنبلی تخمدان نباید هیچ وعده غذایی حذف گردد. افزایش تعداد وعده های غذایی به جای سه وعده اصلی روز به کنترل سطح قند خون فرد کمک می کند. مصرف غذاها و میوه های سرشار از ویتامین ب و د، منیزیم و ید مقاومت به انسولین را کاهش می دهد.