اگر شما هم جزء بیماران دیابتی هستید، احتمالا به شما نیز گفته شده که نمی توانید میوه مصرف کنید و از آنجا که موز و هندوانه خیلی شیرین هستند، نباید آنها را بخورید.
بیماران دیابتی چه میوه هایی باید مصرف کنند؟
اما اصلا اینطور نیست. میوه ها دارای خواص بسیاری از جمله فیبر فراوان هستند که از افزایش قند خون و کلسترول جلوگیری می کنند و شما را برای مدت زیادی سیر نگه می دارند.میوه ها، منابع غنی ویتامین ها و مواد معدنی چون پروتئین نیزهستند و موجب کاهش فشار خون می شوند. کلید اصلی مصرف میوه ها، اطمینان از مصرف میوه ی مناسب و به میزان کافی است.
میوه یک کربوهیدرات و حاوی قند طبیعی به نام فروکتوز می باشد. کربوهیدرات ها چه توسط نان، شیر، ماست، سیب زمینی یا میوه تامین شوند، می شکنند و تبدیل به شکر یا گلوکز می شوند. افرادی که دچار دیابت هستند، باید به میزان کربوهیدرات مصرفی خود از جمله میوه ها توجه کنند. در هنگام انتخاب میوه ها، نکات زیر را در نظر داشته باشید.
بیماران دیابتی ، از مصرف میوه های خشک شده و آب میوه ها بپرهیزید.
آب میوه ها، به ویژه آنهایی که شیرین شده اند، دارای کربوهیدرات بیشتری از کل یک میوه هستند و به دلیل افزودن قند برای طعم دار کردن آنها، حاوی قند بیشتری نیز می باشند.
اگر پوست میوه ها را بگیرید، فیبر آنها نیز کمتر می شود. تنها 2 قاشق غذاخوری کریزین، حاوی 100 کالری، 23 گرم کربوهیدرات و 18 گرم قند (5 قاشق چایخوری شکر) است.
بهتر است افراد دیابتی از مصرف آب میوه ها خودداری کنند. آب میوه ها حتی اگر 100 درصد طبیعی هم باشند، قند خون را به سرعت بالا می برند چرا که قسمت گوشتی میوه که حاوی فیبر است از آن خارج شده است. به علاوه، با مصرف آب میوه ها بدون اینکه بدانید کالری زیادی مصرف می کنید. مثلا 100 گرم آب میوه، حاوی 60 کالری، 15 گرم کربوهیدرات و 15 گرم شکر می باشد.
به جای میوه های خشک یا آب میوه بهتر است از میوه های تازه ، یخ زده یا کمپوت بدون قند آنها استفاده کنید.
بیماران دیابتی ، مراقب میزان مصرفی خود باشید
اگر وعده ی غذایی شما لزوما حاوی کربوهیدرات است باید در زمان انتخاب میوه های کربوهیدرات دار بیشتر مراقب باشید. سعی کنید به مصرف یک وعده میوه یا اسنک در روز بسنده کنید و در هر روز بیش از 2 تا 3 وعده میوه مصرف نکنید. یک وعده میوه حاوی 15 گرم کربوهیدرات است.
در اینجا فهرستی از میوه هایی که یک فرد دیابتی در یک وعده می تواند مصرف کند، بیان شده است.
میوه ی کامل
سیب، پرتقال، هلو، گلابی و آلو- یک تکه ی کوچک، معادل 115 گرم
نصف یک موز متوسط
2 نارنگی کوچک یا یک نارنگی متوسط
2 کیوی کوچک
4 زردآلوی کوچک
هندوانه، خربزه، طالبی و گرمک، معادل 1 فنجان
15 عدد انگور یا گیلاس
یک سوم انبه
یک و یک چهارم فنجان توت فرنگی، سه چهارم فنجان تمشک آبی و یک فنجان توت سیاه یا تمشک
یک فنجان تمشک یا توت سیاه، معادل 8 گرم فیبر است.
اگر می خواهید از وعده ی غذایی خود بیشترین میزان فیبر را دریافت کنید، بهتر است در وعده های خود از تمشک آبی، توت سیاه و تمشک سیاه استفاده کنید.
برای مثال برای دریافت 60 کالری، 15 گرم کربوهیدرات، 3٫5 گرم فیبر و 7٫5 گرم قند، می توانید یک و یک چهارم فنجان توت فرنگی مصرف کنید یا برای دریافت 60 کالری، 15 گرم کربوهیدرات، 2 گرم فیبر و 8 گرم قند از نصف یک موز متوسط استفاده کنید.
بیماران دیابتی ، از میوه هایی با شاخص گلیسمی پایین مصرف کنید.
پیشنهاد مجمع دیابت آمریکا، مصرف میوه هایی با شاخص گلیسمی پایین است. شاخص گلیسمی مرجعی برای اندازه گیری غذاهای کربوهیدرات دار است که قند خون را افزایش می دهد. غذاها بر اساس این که تا چه میزان قند خون را افزایش می دهند، در مقایسه با غذاهای مرجع مثل شکر یا نان سفید به کار می روند.
یک غذا با شاخص گلیسمی بالا، قند خون را بیشتر از یک غذا با شاخص گلیسمی پایین افزایش می دهد. بیشتر میوه ها به جز آناناس و خربزه دارای شاخص گلیسمی پایینی هستند. این بدان معنا نیست که شما به هیچ وجه اجازه ندارید از آناناس و خربزه استفاده کنید، بلکه این بدان معناست که اگر پس از مصرف این مواد قند خون شما بسیار بالا رفت، از مصرف آنها بپرهیزید.
هر فرد به میوه ی خاصی واکنش نشان می دهد و با مصرف آن بیش از سایر افراد دچار افزایش قند خون می شود. نکته ی دیگر این است که میوه ها هر چه رسیده تر باشند، قند خون شما را بیشتر افزایش می دهند. پس بهتر است مدام قند خون خود را چک کنید تا ببینید مصرف کدام میوه برای شما بهتر است.
بیماران دیابتی ، میوه ها را همراه با پروتئین مصرف کنید.
مصرف میوه ها همراه با پروتئین از افزایش سریع قند خون در افراد دیابتی جلوگیری می کند. پیشنهاد متخصصان مصرف میوه ها همراه با وعده های غذایی، یا افزودن پروتئین به میوه ها می باشد.
برای مثال:
به ازای 400 گرم سیب، یک قاشق غذاخوری کره ی بادام
به ازای 1 فنجان تمشک، یک ماست کوچک یونانی بدون چربی
و به ازای یک هلوی کوچک، نصف فنجان پنیر دلمه شده مصرف کنید.