گیاهی است چند ساله و ساقه آن در عین حال که ساقه هوایی است ولی مانند ساقه زیرزمینی عمل می کند. میوه آن مرکب شبیه توت ولی بزرگ تر و نرم است و طعم آن اول ترش بعد کم کم ترش و شیرین و موقعی که خوب رسیده شود شیرین می گردد. قسمت های دارویی آن ریزوم، برگ و میوه گیاه است.
خواص درمانی و موارد مصرف
- هر روز سیصد تا پانصد گرم آن را بخورید. مسمومیت را برطرف می سازد؛ برای افراد ضعیف مفید است؛ می توانید برای پیشگیری از سرطان و تصلب شرایین مصرف کنید؛ نقرس، رماتیسم و درد مفاصل را درمان می کند.
- صبح ناشتا نیم کیلو از آن را بخورید و تا ظهر هیچ چیز دیگری نخورید. اعصاب را تقویت می کند؛ درد کبد را تسکین می دهد؛ سنگ کلیه را برطرف ساخته؛ انگل های روده را از بین می برد.
- هر روز 125 گرم آن را در نیم لیتر شیر و کمی شکر مخلوط کرده و بخورید، فشار خون را درمان می کند.
- روزی 250 گرم کمپوت آن را بخورید. خنک و مقوی است؛ سوء هاضمه را که از ضعیفی و کم بنیگی و کمبود ویتامین در بدن باشد درمان می کند.
- آن ها را خوب له کنید و در آب بریزید و بخورید. تب های التهابی را تسکین می دهد.
- هر روز آب آن را روی پوست صورت بمالید و پس از بیست دقیقه صورت را با گلاب بشویید، یا آن را شب به صورت بمالید و صبح با آب جعفری فرنگی تازه صورت را بشویید. درهم رفتگی یا چین و چروک پوست صورت را برطرف می سازد.
خواص درمانی برگ توت فرنگی
- آن را به نسبت بیست تا سی در هزار بجوشانید و هر صبح و شب هر بار یک قاشق سوپ خوری میل کنید. مدر است و برای درمان استسقا، یرقان، سنگ کلیه و اسهال خونی مفید است.
- سی گرم آن را همراه با ریشه اش در یک لیتر آب بجوشانید و آب صاف کرده آن را بنوشید. فشار خون و نقرس و رماتیسم را درمان می کند.
- آن را با ریشه شیرین بیان به اندازه مساوی بجوشانید و آب آن را بنوشید. آسم یا تنگی نفس را درمان می کند.
- قرقره آب جوشانده آن (پنجاه گرم در یک لیتر) برای رفع آنژین و نگه داشتن آن در دهان برای رفع کف کردن دهان مفید است.
خواص درمانی ریشه توت فرنگی
بیست گرم از آن را در یک لیتر آب سه ساعت ملایم بجوشانید بعد آب آن را صاف کرده، با عسل شیرین نموده، روزی دو تا سه فنجان از آن را به نوبت بنوشید. بی اشتهایی پس از بیماری و نقاهت را درمان می کند.
ارزش غذایی توت فرنگی در 100 گرم
انرژی 254 کیلوکالری
چربی 0/1 گرم
پروتیین 0/2 گرم
کربوهیدارت 66/3 گرم
فیبر غذایی 0/7 گرم
قند 27 گرم
پتاسیم 51 میلی گرم
کلسیم 6 میلی گرم
آهن 0/28 میلی گرم
منیزیم 4 میلی گرم
ویتامین «ث» 13 میلی گرم
نیاسین 0/161 میلی گرم
ویتامین «آ» 18 واحد
منبع: ماهنامه تغذیه و سلامتی شماره 84