در ایران «بادام زمینی » و پسته ی زمینی گفته می شود به فرانسوی Pistache de terre و Arachide و به انگلیسی Pea nutو Gvound nut می نامند . گیاهی است از خانواده ی Leguminosae تیره ی Papiliokaceae نام علمی آن Archis hypogaeaL. می باشد .
مشخصات
بادام زمینی گیاهی است یک ساله ارتفاع آن کم در حدود یک وجب . برگ های آن مرکب و و عموما با دو جفت برکچه هر برگچه بیضی ، قاعده ی آن نوک تیز و انتهای ان پهن است . گل های زرد کوجک و پس از تلقیح گل ها ، دم گل خشم شده و گل تلقیح شده یه طرف زمین متمایل شده و به سطح خاک رسیده و به تدریج در خاک فرو می رود میوه داخل خاک تشکیل شده و می رسد . میوه ی آن به طول 5 ــ4 سانتی متر دارای یک غشای خارجی ناصاف مخطلط و مشبک توری به رنگ کرم و نخودی که دو تحرب و تورم دارد که در هر تورم یک دانه قرار دارد و هر دانه در ابعاد یک فندق یا یک بادام است .
بادام زمینی معمولا در مناطق گرم مانند افریقای غربی می روید . در ایران در شمال و جنوب کشور کشت ان ازمایش شده و نتایجی خوب داده است . در شمال معمولا در اوایل بهار کاشته می شود دانه های ان را با پوست به فاصله ی 40 ــ 30 سانتی متر در شیار هایی به عمق 10 سانتی متر می کارند و روی ان را می پوشانند پس از 15 روز معمولا بذر سبز می شود و محصول در اوایل پاییز برداشت می شود . خاک مزرعه باید خوب عمیق شخم خورده ، کود داده و اماده شده باشد .
مغز بادام دارای پوست نازک قهوه ای رنگی است که مغز ان به رنگ سفید مایل به زرد در داخل ان قرار داد و دارای مقداری روغن می باشد .
ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی آرد مغز بادام زمینی دارای اراشین ، کون اراشین ، مواد چربی ، پروتئین ، ویتامین های Bو B ، نیکوتی نیک اسید ، ویتامین E ویتامین B و در حدود 7/0 ــ 5/0 در صد لسیتین می باشد .
روغنی که از اراشید گرفته می شود به نام روغن اراشید معروف است . روغن اراشید از نظد خواص جانشین روغن زیتون است . تفاله ی بادام زمینی که پس از روفن کشی به دست می آید ، منبع غنی ار مواد ارژی نین و گلو تامیک اسید است . این تفاله در حدود 45 درصد مواد ار ته دارد و 9ــ7 در صد مواد چربی که در ان باقی مانده است و دارای ویتامین های B ، Bو E و نیکوتی نیک اسید و ویتامین B یا پیرودوکسین و 7/0 ــ 5/0 در صد لسیتین می باشد .
تجزیه ی شیمیایی نشان می دهد که در هر یک صد گرم بادام رمینی بدون پوست و خام مواد زیر موجود است :
آب 4/5 ، پروتئین 26 گرم ، موار چربی 48 گرم ، هیدراتهای کربن 16 گرم ، خاکستر 2 گرم ، کلسیم 59 میلی گرم ، فسفر 409 میلی گرم ، آهن 2 میلی گرم ، سدیم 5 میلی گرم ، پتاسیم 674 میلی گرم ، تیامین 99/0 میلی گرم است ، رایبو غلاوین 13/0 میلی گرم و نیاسین 8/15 میلی گرم روغن موجود در بادام زمینی از نظر شیمیایی قسمت عمده ی آن یغنی بیش از 50 در صد اولئیک اسید است ، و ضمنا دارای لینولئیک اسید ، پالمیتیک اسید ، استه اریک اسید و چند اسید چرب دیگر می باشد .
از نظر اسید های چرب عمده ی اشباع شده و اسید های چرب عمده اشباع نشده . روغن اراشید وضع زیر را دارد .
انواع اسید های چرب اشباع شده و اشباع نشده به گرم در هر یک صد گرم کل اسید های چرب موجود در دانه اراشید :
اسید های چرب اشباع شده
کل مقدار اسید: 19
استه اریک اسید: 6
پالمیتیک اسید: 8
سایر: 5
اولئیک اسید: 50 بیشتر
لینولئیک اسید: 31 وکمتر
اخیرا در مطالعاتی مقدار ماده ی سمی افلاتوکسین از دانه ی بادام زمینی جدا شده است که در تهیه ی روغن ، باید ان را از بین برد .
خواص ــ کاربرد
خوردن بادام زمینی نارس ترشح شیر را زیاد می کند . روغن اراشید ملین است و برم کننده ی سفتی ها و از نظر خواص جانشین روغن زیتون است { برکیل } .
در چین بادام زمینی را مقوی می دانند و معتقدند که کمک به هضم غذا می کند و سینه را نرم می نماید { استوارت }
تفاله ی بعد از روغن کشی بادام زمینی منبع فنی از ارژی نین و گلوتامیک اسید است و این دو ماده در موارد کمبود ها و عقب ماندگی دماغی و فکری اثر شفابخشی دارد . { راماچاندران ، کریسناماچار } روغن اراشید به سبب داشتن مقدار زیادی اسید های اشباع نشده از روغن های مرغوب و خوب گیاهی است که مصرف وسیع غذایی دارند .
نظری به تحقیقات جدید در موردخواص درمانی مغز بادام زمینی
بادام زمین از نظر گلیسمیک ایندکس گیاه بسیار مفیدی است . بین 50 نوع خوراکی گیاهی که مورد تحقیق قرار گرفته اند .مغز بادام زمینی در افزایش قند خون در پایینترین ردیف قرار گرفته اند . زیرا بادام زمینی خیلی به اهستگی و به تدریج قند خون را به موازات ترشح تدریجی انسولین افزایش می دهد و بنابر این در حفظ تعادل قند و انسولین خون نقش بسیار مفید دارد و از این نظر برای اشخاصی که از جهت قند خون خود نگران هستند بخصوص اشخاص مبتلا به دیابت غذای قابل توصیه ای است.
توجه
1) روغن بادام زمینی بر خلاف سایر انواع روغنهای اشباع نشده گیاهی احتمالا ممکن است در جانوران و میمونهای ازمایشگاهی موجب تصلب شرائین شود و به شریانها اسیب وارد سازد . و با اینکه در کاهش کلسترول موثر است متخصصان بیماریهای قلب معمولا خوردن ان را توصیه نمی کنند .
2) معمولا و در اغلب موارد مغز بادام زمینی و کره بادام زمینی در اثر عدم دقت و مراقبت در تهیه و نگهداری به قارچ افلاتوکسین الوده می شود . این قارچ از مواد سرطانزا میباشد . در تعدادی از کشورها قارچ افلاتوکسین عامل گسترده ای در سرطان کبد است . البته اگر الودگی از حد مجاز بیشتر باشد بیماری زا می شود
بادام زمینی در درمان سل موثر است
مطالعات جدید نشان می دهد که یک ماده ی شیمیایی موجود در بادام زمینی ، درمان مؤثری برای بیماری سل است.
به گزارش پایگاه اینترنتی بی بی سی نیوز، بیماری سل سالیانه سبب مرگ بیش از دو میلیون تن در سراسر جهان می شود.
با این حال بیشتر کسانی که در معرض باکتری سل قرار دارند، هیچ گونه علائم بیماری را از خود نشان نمی دهند. این نکته بیانگرآن است که در بیشتر موارد دستگاه ایمنی بدن به تنهایی می تواند با باکتری سل مقابله کند.
ماده ی شیمیایی « اکسید نیتریک » در بسیج کردن دفاع بدن نقش مهمی ایفا می کند .
دانشمندان براین باورند که کمبود اکسید نیتریک باعث آسیب پذیری برخی از افراد می شود وافزایش مقدار این ماده می تواند مشکل را بر طرف کند.
یک راه ، تجویز کپسول های حاوی ماده ی آرگینین است که بدن برای تولید اکسید نیتریک ازآن استفاده می کند . آرگینین به مقدار زیاد دربادام زمینی یافت می شود.
دانشمندان دانشگاه " لینکوئپینگ " درسوئد 120 بیمار مسلول را در کشور اتیوپی بررسی کردند.این افراد به مدت چهار هفته همراه با دارو درمانی استاندارد، کپسول های آر گینین یا دارونما دریافت کردند.
گروهی که آرگینین دریافت کردند به درمان سریع تر پاسخ دادند وعلائم بیماری مانند سرفه های شدید نیز درآنها بسیار سریع تر برطرف شد. هم چنین میزان باکتری سل در آزمایش بزاق این بیماران کمتر از بیمارانی بود که دارونما دریافت کردند.
محققان براین باورند که درمان با آرگینین می تواند طول مدت درمان را کوتاه تر کند وحتی خطرانتقال بیماری درمراحل عفونی سل را هم کاهش دهد.
دکتر توماس شون ، سرپرست این مطالعه می گوید : تأکید بر درمان با چهار پادزیست که سازمان جهانی بهداشت توصیه کرده است ، به عنوان مهم ترین روش درمان سل حائز اهمیت است.
مکمل های آرگینین با تقویت دستگاه ایمنی بدن ، شیوه ی جدیدی برای درمان مؤثر سل فراهم می کنند .
به گفته ی محققان درمناطقی که امکان دسترسی به کپسول های آرگینین وجود ندارد، خوردن خوراکی هایی نظیر بادام زمینی که غنی از آرگینین است می تواند همین تأثیر مثبت را ایجاد کند.
بسیاری از مغزها ( خشکبار ) حاوی مقادیر زیادی آرگینین هستند که دراین میان ، بادام زمینی به علت ارزانی قیمت وقابل دسترس بودن درتمام دنیا ، جایگاه ویژه ای دارد.
اثرات رژیم غذایی دارای بادام زمینی
1- کاهش کل کلسترول و LDL کلسترول ( کلسترول بد)
2- حفظ و نگهداری HDL کلسترول ( کلسترول خوب)
3- کاهش تری گلیسیرید
همچنین دارای مقدار زیادی چربی غیر اشباع است.
بادام زمینی و کره آن، منبع خوب و با صرفه ای از پروتئین هستند و بیشتر ویتامین ها و املاحی را که به سختی بدست می آیند، تامین می کنند که این ویتامین ها و املاح شامل اسید فولیک، ویتامین E ، مس، سلنیوم، منیزیم، روی و همچنین رنگدانه های گیاهی و فیبر خوراکی می باشند.
* نکته: یک واحد بادام زمینی معادل 2 قاشق غذاخوری بادام زمینی است که تقریباً به اندازه انگشت شست شما است.
بادام زمینی منبع بسیار خوبی از پتاسیم- اسید فولیک- نیاسین- اسید پانتوتنیک- فسفر- منیزیم- روی و ویتامین B1 می باشد. کره بادام زمینی منبع ویتامین B6 - اسید فولیک- فسفر- منیزیم- روی و پتاسیم است و نیز منبع بسیار خوب و عالی نیاسین می باشد. وقتی توصیه می شود افراد بایستی دریافت چربی خود را بصورت متعادل تنظیم کنند به این معنا نیست که بایستی چربی را از رژیم غذایی خود حذف کنند. طبق توصیه های تغذیه ای تا 30 درصد انرژی غذا را می توان از چربی ها بدست آورد و این مقدار مناسبی است . البته نوع چربی که این 30 درصد را تشکیل می دهد، خیلی مهم است.
چربی موجود در بادام زمینی و کره آن:
- چربی غیر اشباع پلی ( چربی خوب )
- چربی اشباع ( چربی بد )
- چربی غیر اشباع مونو ( چربی خوب )
* 85 درصد چربی بادام زمینی، چربی غیر اشباع (خوب) است. (50 درصد چربی های غیراشباع مونو و 35 درصد چربی های غیراشباع پلی )
* چربی های غیراشباع، کلسترول خون را پائین می آورند و از این طریق در سلامت قلب مؤثرند.
* 15 درصد چربی بادام زمینی و کره آن، چربی اشباع ( بد) است.
* بادام زمینی و کره آن، چربی های ترانس ندارند.
* چربی های اشباع و ترانس، هر دو باعث افزایش کلسترول خون می شوند.
* بادام زمینی و کره آن کلسترول ندارند.
میزان مواد مغذی موجود در بادام زمینی و کره آن:
بادام زمینی (30 گرم یا 2 قاشق غذاخوری ) | کره بادام زمینی ( 30میلی لیتر یا 2 قاشق غذاخوری) | مواد مغذی |
174 | 192 | انرژی |
9/7 گرم | 2/8 گرم | پروتئین |
8/14گرم 3/7 گرم 7/4 گرم 1/2 گرم 0 گرم | 5/16گرم 9/7 گرم 5/4 گرم 3/3 گرم 0 گرم | چربی غیراشباع مونو غیراشباع پلی اشباع کلسترول |
7/5 گرم | 2/6 گرم | کربوهیدرات |
2/2 گرم | 8/1 گرم | فیبر |
130 میلی گرم | 151 میلی گرم | سدیم |
204 میلی گرم | 217 میلی گرم | پتاسیم |
55 میلی گرم | 51 میلی گرم | منیزیم |
2 میلی گرم | 9/0 میلی گرم | روی |
039/0 میلی گرم | 04/0 میلی گرم | آهن |
38 میکرو گرم | 24 میکروگرم | اسید فولیک |
08/0 میلی گرم | 03/0 میلی گرم | ویتامین B1 |
6/5 معادل نیاسین(NE) | 7/5 معادل نیاسین(NE) | نیاسین |
08/0 میلی گرم | 15/0 میلی گرم | ویتامین B6 |
155 میلی گرم | 119 میلی گرم | فسفر |
منبع:www.taamasrar.com/س